Rokotus jännittää monia lapsia – Kuinka pelokkaalle lapselle kannattaa kertoa asiasta?

Rokotus jännittää monia lapsia – Kuinka pelokkaalle lapselle kannattaa kertoa asiasta?
Kuva: CDC

Monia pieniä lapsia jännittää kovasti rokotukseen meno. Kuinka lasta voi rauhoittaa ja tehdä kokemuksesta vähemmän pelottavan?

Jos kyseessä on sen ikäinen lapsi, että hänen kanssaan voi jo jutella erilaisista asioista, lapselle voi selittää, että rokotus on tärkeä asia hänen terveydelleen. Hänelle voi kuvailla, kuinka rokotusaine tulee hänen elimistöönsä auttamaan hänen kehoaan suojautumaan ja pitämään hänet terveenä. Näin lapsi oppii näkemään rokotuksen hyvänä asiana, sen sijaan että kyseessä on epämiellyttävä piikki, jonka vanhemmat ja lääkäri “pakottavat” hänet ottamaan.

Lapsen kanssa voi käydä yhdessä etukäteen läpi, mitä rokotukseen mentäessä tapahtuu. Hänelle voi kertoa, että vanhempi on mukana koko ajan ja että lapsi voi istua vanhemman sylissä, jos se on hänestä mukavampaa. Lapselle voi sanoa, että hänellä tulee olemaan tärkeä tehtävä rokotuksen aikana: oman käden pitäminen täysin paikallaan. Jos lapsi keskittyy tähän tehtävään, se saattaa viedä hänen huomiotaan pois muista rokotuskäyntiin liittyvistä asioista.

Lapselle kannattaa kertoa, että rokotus on ohi todella nopeasti. Hänen kanssa voi esimerkiksi laskea sekunteja ja siten havainnollistaa, kuinka nopeasta asiasta lopulta on kyse. Usein rokotus on ohi jo viidessä sekunnissa. Lapselle voi myös kertoa, että rokotuksen jälkeen hän tulee saamaan hienon laastarin.

Jos rokotukseen meno jännittää lasta todella paljon

Jos lasta jännittää voimakkaasti rokotuskäynti, hänelle voi sanoa, että hän saa ottaa mukaan jonkin oman turvallisen lelun. “Turvalelun” mukanaolosta on usein merkittävää apua lapselle. Rokotusta voi myös verrata hyttysen pistoon, tai pienenpieneen nipistykseen. Näin lapselle voi viestiä, että kyseessä on lopulta hyvin pieni tapahtuma.

Moni lapsi pitää siitä, että hänet palkitaan hyvästä suorituksesta. Lapselle voi kertoa ennen rokotukseen menoa, että hän saa rokotuksen jälkeen palkinnoksi jonkun todella mieluisan asian. Lapselta voi myös itse kysyä, mitä hän haluaisi tehdä yhdessä vanhempien kanssa rokotuksen jälkeen.

On hyvä kertoa lapselle jo etukäteen, että rokotuksen jälkeen pitää jäädä lyhyeksi aikaa vielä istumaan vastaanotolle. Usein suosituksena on, että lapsi odottaisi noin 10-15 minuuttia rokotuksen jälkeen rauhallisena paikoillaan siltä varalta, että hän sattuisi kuulumaan siihen pieneen ihmisryhmään, joka saattaa saada rokotuksesta oireita. Lapselle ei tarvitse selittää juurta jaksaen miksi pitää jäädä odottamaan, voi vaan todeta, että rokotuksen jälkeen istutaan yhdessä hetki ja luetaan vaikkapa kirjaa.

Useimmille lapsille ei tule rokotuksesta mainittavia oireita. Pistoskohta saattaa tuntua kipeältä jonkin aikaa, mikä on täysin normaalia. Iho saattaa myös punoittaa ja turvota. Kuumekaan ei ole tavatonta rokotuksen jälkeen. Näiden oireiden pitäisi kuitenkin mennä nopeasti ohitse. Jos näin ei käy, on vanhemman tärkeää olla viipymättä yhteydessä lääkäriin.

Lähde: Mehiläinen

Teksti: Sonja


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.