Lapsen ruoka-allergiat voivat aiheuttaa vanhemmille harmaita hiuksia

Lapsen ruoka-allergiat voivat aiheuttaa vanhemmille harmaita hiuksia
Kuva: Vitolda Klein

Moni lapsi kärsii erilaisista ruoka-aineallergioista. Usein allergiat havaitaan jo hyvin nuorella iällä. Vanhempi saattaa alussa kokea allergiat pelottavina.

Toisinaan allergia voi olla lievä, mutta pahimmissa tapauksissa lapsen henki saattaa olla vaarassa. Varsinkin kun lapsi oireilee ensimmäisen kerran, vanhemmat saattavat pelästyä tilanteesta pahoin. Näin saattaa käydä erityisesti silloin, jos reaktio on hyvin voimakas. Tilanne saattaa jättää pahan trauman niin vanhemmille kuin lapsillekin.

Esimerkiksi henkeä uhkaavan allergisen reaktion jälkeen moni vanhempi vahtii haukkana lapsen syömisiä. Tämä on ilman muuta tärkeää lapsen turvassa pitämiseksi. Liika stressaaminen lapsen syömisestä saattaa kuitenkin pidemmän päälle olla vanhemmalle hyvin raskasta.

Lapsen allergia oireilee monin tavoin

Lapsen ruoka-aineallergian oireita voivat olla esimerkiksi nokkosrokkopaukamat iholla, turvotus silmäluomissa ja huulissa, ihon yleinen punoitus, vatsakipu, oksentaminen tai yleinen huonovointisuus. Näiden oireiden lisäksi saattaa esiintyä erilaisia hengitysoireita, kuten niiskutusta, äänen käheyttä tai aivastelua. Tämäntyyppiset oireet on usein hyvin helppo tunnistaa ja niiden avulla voidaan usein päätellä oireiden aiheuttaja.

Monesti lapsilla tällaisten oireiden aiheuttaja on jokin yleinen ruoka-aine, kuten maito, vehnä, pähkinä, kala tai kananmuna. Oireilu saattaa alkaa jo muutaman minuutin kuluttua ruoka-aineen nauttimisesta. Joskus oireiden alkuun kuluu pidempi aika, esimerkiksi muutamia tunteja.

Jos oireet ovat lieviä, voidaan odottaa niiden ohi menemistä. Joskus oireet ovat kuitenkin hyvin vakavia. Tällöin lapsen on tärkeää päästä hoitoon välittömästi.

Ohimenevät oireet ovat tavallisia pienillä lapsilla

Erityisesti pienillä lapsilla on yleistä ohimenevät ihon lehahteluoireet tilanteissa, joissa lapselle tarjotaan uusia ruoka-aineita, joita hän ei ole aiemmin syönyt. Oireita saattaa ilmaantua erityisesti kypsentämättömien kasvisten kohdalla. Tällainen oireilu ei välttämättä ole varsinaista allergiaa, vaan oireet häviävät muutamissa kuukausissa lapsen tottuessa uuteen ruoka-aineeseen.

Tämäntyyppisiä lieviä oireita aiheuttavien ruoka-aineiden käyttöä voi jatkaa esimerkiksi pitämällä välissä väliä muutamia kuukausia. Näin lapsen sietokyvyn kehittymistä voi tukea. Jos lapsi lievien iholehahdusten sijaan oireilee voimakkaasti nautittuaan tiettyä uutta ruoka-ainetta, kyseistä ruoka-ainetta ei toki pidä hänelle enää antaa.

Koliikin taustalla voi olla maitoallergia

Koliikki ja muut erilaiset suolisto-oireet ovat tyypillisiä imeväisten vaivoja. Koliikin taustalla saattaa toisinaan olla maitoallergia. Näin saattaa olla, mikäli vauva saa äidinmaidonkorviketta päivittäin. Jos vauvan paino nousee hitaasti, tämä saattaa myös viitata maitoallergiaan. Jos kyseessä on maitoallergia, tähän liittyy usein myös muita oireita. Tällaisia voivat olla esimerkiksi ripulimaiset ulosteet.

Lapsen allergia saattaa aiheuttaa vanhemmalle paljon huolta. Moni lapsi pystyy kuitenkin elämään täysin normaalia elämää, vaikka kärsisikin allergioista. On hyvä olla varovalnen, mutta liika stressaaminen saattaa lopulta vain uuvuttaa niin vanhemman kuin lapsen.

Lähde: Terveyskylä

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *