Tuoreen äidin 3 lupausta, jotka voit huoletta rikkoa – ja niin melkein kaikki tekevätkin!

red and white heart balloons

Mietitkö ennen vanhemmaksi tuloasi asioita, joista ainakin pitäisit kiinni? Loit niin sanottuja periaatteita, joista et lapsesi kanssa ainakaan lipsuisi, tuli mitä tuli? Ja lipsuit sitten kuitenkin? Ei hätää, niin tekevät (ainakin lähes) kaikki muutkin.

Parents.com on tehnyt koosteen asioista, joissa teoria harvoin kohtaa todellisuuden, mitä tulee tuoreisiin vanhempiin ja vanhemmuuteen. Sivusto kuitenkin muistuttaa, ettei asiasta kannata suotta syyllistyä, vaan ainakin näiden asioiden suhteen voit ottaa vähän rennommin muuttumatta silti kelvottomaksi kasvattajaksi.

Lupaus 1: En juo lainkaan alkoholia niin kauan, kun imetän lastani

Yhden, melko huvittavan ja erittäin omakohtaisen esimerkin siitä, että vanhemmatkin ovat vain ihmisiä, kertoo Parents.comin kirjoittaja Katy Rank Lev:

”Tullessani raskaaksi tein itselleni lupauksen pidättäytyä alkoholista odotusaikana kokonaan ja näin teinkin. Mutta jo kolmen kuukauden päästä lapsen syntymästä minua alkoi kaduttaa päätökseni: huomasin nimittäin kaipaavani aivan äärettömän paljon ”yhtä kylmää huurteista”. Sitten koitti se päivä, jolloin perheemme lähti paikallisille festivaaleille, enkä kyennyt enää hillitsemään itseäni. Heijasin liki vastasyntynyttä poikaani baby-sitterissä samalla, kun jonotin muiden seassa tiskiltä yhtä kylmää juomaa, tässä tapauksessa kokonaista pinttiä lempioluttani.

Saatuani ostokseni menin poikani kanssa istumaan ja otin vauvan syliini. Siihen hän pian nukahtikin, jolloin itse tartuin tuoppiini ja otin ekan todella nautinnollisen kulauksen huurteisestani – ensimmäistä kertaa yli vuoteen. Vaan voitte olla varmoja, että joka ikinen paikalla ollut aikuinen pani kyllä merkille tekemiseni.”

VS.

Todellisuus 1: Voit rintaruokinnasta huolimatta joskus nauttia alkoholia (täysin turvallisesti)

Vaikka onkin tietenkin totta, että imetysaikana parasta on välttää alkoholia kokonaan, viimeisimmät tutkimukset ovat osoittaneet, että vähäisestä alkoholinkäytöstä ei ole suurta haittaa imetettävälle lapselle, kunhan ottaa huomioon muut aiheeseen liittyvät suositukset. Perusperiaate on, että yksittäisen alkoholiannoksen jälkeen kannattaa odottaa vähintään kaksi tuntia, ennen kuin ruokkii lastaan tuoreella rintamaidollaan, Imetyksen tuki ry ohjeistaa.

Lupaus 2: En kasvata lapsestani diivaa ja ryntää lapsen luo jokaisesta vinahduksesta

Raskaana ollessa ajattelin, etten sitten aio olla se äiti, joka ei koskaan syö, nuku saati istu, koska on kuin tikanpoika koko ajan valmiina hyppimään vauvansa oikkujen perään ja reagoimaan jopa hienoiseen rytminmuutokseen hänen hengityksessään tai korvanlehtien asennoissa.

VS.

Todellisuus 2: Alkuun onkin paras pomppia mukana ja tyynnytellä vauvaa

On toki totta, että ennemmin tai myöhemmin lapsen kuin lapsen on opittava myös tyynnyttämään ja rauhoittamaan itse itsensä, mutta se ei ole ensimmäisten elinkuukausien hommaa. Kannattaa muistaa, että varsinkaan pienellä vauvalla ei ole käytännössä juuri mitään muuta keinoa ilmaista itseään huoltajalleen kuin itkeminen eri äänensävyillä. Siksi on tärkeää, että hänen viesteihinsä reagoidaan mahdollisimman nopeasti – tämä auttaa lasta hahmottamaan maailmaa ja rakentamaan perusluottamusta siihen, että ihmiset hänen ympärillään välittävät ja huolehtivat hänestä sekä hänen tarpeistaan, opastaa puolestaan The Happiest Baby on the Block -kirjan kirjoittaja ja elämäntapavalmentaja Harvey Karp Parents.comissa.

Pikkuhiljaa jo muutaman kuukauden kuluessa niin sinä kuin vauvasi alatte tulkita yhä paremmin toisianne, ja yhteiselo alkaa sujua koko ajan helpommin. Myös sinä vanhempana opit koko ajan paremmin tietämään, mitä minikokoinen kultakimpaleesi kulloinkin haluaa. Tästä on olemassa tutkittua tietoakin, lisää aiheesta tässä jutussa.

Lupaus 3: En ”dumppaa” lasta kehtoon voidakseni itse tehdä jotain muuta

Me kaikkihan olemme (ainakin ennen lapsen syntymää) niin rakastavia ja jaksavia vanhempia, ettemme koskaan ”hylkäisi” lasta kehtoon, sitteriin saati myöhemmin älypuhelimelle saadaksemme itsellemme aikaa tehdä asioita. Ajatus kai on, että ehtiihän ”omat asiat”, kuten kodinhoidon sekä itsestään ja parisuhteestaan huolehtimisen tehdä vaikka esimerkiksi sittenkin, kun vauva nukkuu tai on muuten hiljaa ja rauhallisesti.

VS.

Todellisuus 3: Sitteristä ja keinusta voi tulla mieluisa paikka vauvallekin

Etenkin useamman lapsen superäidit vannovat leikkimobiilien ja muiden viihdykkeiden nimeen. On ihan ok laittaa lapsi välillä ihmettelemään lelujaan ja muita härpäkkeitään vaikkapa sitteriin, jotta itse saa edes hetkeksi kädet vapaaksi ja voi hetken tehdä niitä asioita, jotka jäisivät muuten kokonaan tekemättä.

Tietenkään lasta ei kannata jättää ypöyksin istuskelemaan sinne keinuunsa ainakaan koko päiväksi, mutta ajoittain lelujen ja muiden pienokaisen tueksi ja iloksi tehtyjen viihdykkeiden hyödyntäminen on sallittua, eikä siitä tulisi kantaa huonoa omaatuntoa.

Lähteet: Parents.com, Lääkärilehti, Imetyksen tuki ry

Teksti: Petra

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.