Työttömyys voi osua täysin odottamatta kenen tahansa kohdalle. Kuinka tällaisesta kriisitilanteesta noustaan takaisin jaloilleen?
Sanotaan, että raha ei tuo onnea. Tämä saattaa olla totta, mutta tiettyä perusturvallisuuden tunnetta se silti tuo. Niin kauan kun rahaa on riittävästi elämän perustarpeisiin, asiaa ei välttämättä edes ajattele. Mutta siinä vaiheessa kun tilille ei tulekaan rahaa normaaliin tapaan, ihmisen perusturvallisuuden tunne saattaa järkkyä voimakkaasti.
Varsinkin nyt kun elämme keskellä maailmanlaajuista epävarmuutta, rahasta on muodostunut turvasatama, jonka varaan voi rakentaa luottamuksen siitä, että arjesta kuitenkin aina selviää. Talven sähkölaskut saattavat pelottaa, mutta jos tilillä on puskuria, ei stressikerroin välttämättä nouse niin korkealle kuin tilanteessa, jossa ihminen elää täysin kädestä suuhun.
Joskus ihminen tekee itse päätöksen lähteä työpaikastaan ilman tietoa seuraavasta paikasta, vaikka työn lopettaminen on aina hyppy tuntemattomaan. Syyt lähtöön voivat olla monenlaiset. Esimerkiksi heikentynyt terveydentila saattaa estää työnteon, mutta jos ei ole mahdollista päästä esimerkiksi sairaseläkkeelle tai riittävän pitkälle sairaslomalle, ihminen saattaa olla pakotettu lopettamaan työt. Toki useimpien kohdalla tämä on viimeinen vaihtoehto. Varsinkaan ruuhkavuosia elävä perheellinen ihminen ei tee töiden lopettamispäätöstä kepein perustein.
Jos työt ovat loppuneet vastoin omaa tahtoa esimerkiksi yt-neuvottelujen tai vastaavien toimien seurauksena, tilanne voi olla äärimmäisen stressaava. Irtisanomisajat ovat usein kohtuullisen lyhyitä, esimerkiksi kuukausi saattaa tuntua hyvin lyhyeltä ajalta järjestää elämänsä uudelleen ja etsiä uusi työpaikka. Perheelliselle työttömyys on monesti huomattavasti stressaavampaa kuin sellaiselle ihmiselle, joka on vastuussa vain itsestään.
Työtön saattaa usein kokea huonommuuden tunnetta. Helposti saattaa ajatella, että itsessä on jotain vikaa, kun on joutunut työttömäksi. Tosiasia kuitenkin on, että Suomessa on pilvin pimein ihmisiä, osa jopa hyvin korkeasti koulutettuja, jotka mieluusti tekisivät töitä, mutta niitä ei yksinkertaisesti löydy. Vaikka ihminen olisi valmis ottamaan vastaan mitä tahansa työtä, se ei välttämättä lisää hänen työllistymismahdollisuuksiaan. Ei siis kannata millään tavalla kokea huonommuutta, jos työttömyys osuu jossain vaiheessa omalle kohdalle. Et todellakaan ole yksin.
Odottamattoman työttömyyden osuessa kohdalle tilanteessa auttavat samankaltaiset selviytymismekanismit, jotka auttavat muissakin yllättävissä kriisitilanteissa. Ihan ensiksi kannattaa vetää henkeä. Sen jälkeen kannattaa rauhallisesti kartoittaa tilanne ja tehdä kaikki ne toimenpiteet, jotka ovat mahdollisia. Tämä saattaa tarkoittaa erilaisten tukien hakemista, työhakemusten kirjoittamista ja arjen uudelleenorganisoimista.
Näihin toimiin kannattaa suhtautua tavallaan kuin työhön. Ne kannattaa tehdä neutraalisti niin hyvin kuin pystyy. Kun kaikki mitä voi tehdä on tehty, voit antaa itsellesi luvan rentoutua. Stressaaminen usein vain heikentää entisestään omaa vointia. Ylenmääräisen huolehtimisen sijasta kannattaa keskittyä niihin asioihin, jotka omassa elämässä ovat hyvin.