Miten opetat lapsellesi rahan oikeanlaista käyttöä?

pink pig coin bank on brown wooden table
Kuva: Andre Taissin

Forbesin verkkosivuilla kerrotaan, kuinka lapselle voi jo pienestä pitäen opettaa vastuullista rahankäyttöä. Millä keinoilla teidän perheessänne opetetaan lapsille rahan kanssa toimimista?

Kaikki vanhemmat toivovat, että heidän lapsensa pärjäävät hyvin elämässä myös aikuisina, jolloin vanhempi ei enää välttämättä itse ole lasta auttamassa. Nyky-yhteiskunta toimii niin kiinteästi rahan varassa, että ilman rahankäytön hyvää hallintaa ihmisen on hyvin vaikea selviytyä maailmassa. Eräs tärkeimmistä taidoista, jonka vanhempi lapselleen voi opettaa, onkin rahan kanssa toimiminen. Moni vanhempi ei kuitenkaan kiinnitä tähän asiaan erityistä huomiota. Lasta saatetaan opettaa maksamaan ostoksia kaupan kassalla, mutta suurempi kuva vastuullisesta rahankäytöstä saattaa jäädä vähemmälle huomiolle.

Moni vanhempi myös kokee, että ei välttämättä haluaisi keskustella raha-asioista lapsensa kanssa. Helposti saattaa ajatella, että lapsi oppii normaalin rahankäytön seuraamalla maailmaa ympärillään. Toki lapsi tälläkin tavalla oppii rahankäytön perusteet, mutta muiden tärkeiden lapsuudessa saatujen oppien ohella moni lapsi hyötyisi paljon vanhempiensa rahankäyttöön liittyvästä muustakin tietotaidosta.

Lapset ovat usein hyvin halukkaita oppimaan uusia taitoja vanhemmiltaan. Tätä nuoruuden innokkuutta kannattaisi käyttää hyväksi myös vastuullista rahankäyttöä opetettaessa. Teini-iän saapuessa lapsi ei enää välttämättä ole yhtä innostunut vanhempien opettamista uusista asioista.

Mitä aikaisemmin lapselle alkaa opettamaan vastuullista rahankäyttöä, sitä parempi se on hänen tulevaisuutensa kannalta. Forbesin sivuilla kuvaillaan, kuinka opettaminen kannattaisi aloittaa viimeistään seitsemännen ikävuoden kohdalla, koska tässä vaiheessa lapsen rahankäyttötavat ja niihin liittyvät ajatusmallit alkavat jo muovautua tietynlaisiksi.

Jo parivuotiaalle lapselle voi alkaa esittelemään erilaisia seteleitä ja kolikoita ja kuvailemaan, mitä raha on. Kaupassa lapsen kannattaa antaa nähdä alusta asti, että vanhempi maksaa tuotteista rahalla. Jos vanhempi käyttää luottokorttia, kannattaa lapselle selittää, että vanhempi silti käyttää omaa rahaansa ostoksiin.

Raha ei ole vain kuluttamiseen

Lapsen varhaisimmat kokemukset rahasta liittyvät usein rahan kulutukseen ja asioiden ostamiseen. Olisikin tärkeää, että lapsi jo hyvin varhaisesta iästä alkaen oppii, että raha ei ole vain kulutusta varten, vaan että sitä voi ja tulee myös laittaa säästöön. Lasta kannattaa opettaa säästämään mahdollisimman nuoresta iästä lähtien. Sanonta “minkä nuorena oppii sen vanhana taitaa” pitää paikkansa myös rahan säästämisen kohdalla. Jos lapsi oppii jo pienenä, että rahan ainoa tarkoitus ei ole tavaroiden ostaminen, vaan myös turvallisuuden luominen säästöjen muodossa, tämä auttaa häntä kasvamaan aikuiseksi, joka osaa pelkän rahan kuluttamisen sijasta laittaa rahaa myös säästöön.

Säästämisen harjoittelulla on myös muita positiivisia vaikutuksia lapsen elämään. Säästäminen opettaa kurinalaisuutta ja kokemaan myös viiveellä tulevaa mielihyvää, sen sijaan että mielihyvän tunteen haluaisi tulevan aina välittömästi. Nopeatempoisessa nykymaailmassa, jossa mielihyvä usein halutaan kokea välittömästi, kärsivällisyyden taito on lapselle äärimmäisen arvokas voimavara.

Lähde: Forbes

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

    Array
(
    [0] => thumbnail
    [1] => medium
    [2] => medium_large
    [3] => large
    [4] => 1536x1536
    [5] => 2048x2048
    [6] => vp_sm
    [7] => vp_md
    [8] => vp_lg
    [9] => vp_xl
    [10] => vp_sm_popup
    [11] => vp_md_popup
    [12] => vp_xl_popup
)