Entä jos lapsi suosii toista vanhempaa?

man and girl sitting on brown dock near boat and two white ducks during daytime
Kuva: Caleb Jones

Jos lapsi vaikuttaa selvästi suosivan tiettyä vanhempaa, se saattaa satuttaa pahasti toista vanhempaa. Suosiminen on kuitenkin eri asia kuin rakkaus vanhempaa kohtaan.

Vanhemmasta saattaa tuntua hyvin surulliselta, jos lapsi vaikuttaa pitävän toisesta vanhemmasta enemmän kuin hänestä. Esimerkiksi jos isä menee nukuttamaan lasta ja lapsi vaatiikin itku kurkussa äitiä paikalle lukemaan sadun, saattaa se kouraista isän sydäntä. Tai jos lapsi mieluumin haluaisi pelata peliä isän kanssa, saattaa äiti tuntea itsensä syrjäytetyksi.

Sekään, että sattuu itse olemaan lapsen lempivanhempi, ei tunnu hyvältä esimerkiksi tilanteissa, joissa on lähdössä ulos viettämään vapaailtaa ja lapsi roikkuu jalassa vaatien vanhempaa jäämään kotiin. On vaikea nauttia harvinaisesta vapaaillasta ystävien kanssa, jos mielessä kaihertaa syyllisyys lapsen surun vuoksi.

Lähes jokainen vanhempi on kokenut tilanteita, joissa lapsi on itkien halunnut tehdä tiettyä asiaa juuri tietyn vanhemman kanssa. Tietyn vanhemman suosimisen eräs hyvä puoli on, että se ainakin osoittaa lapsen viihtyvän hyvin kyseisen vanhemman kanssa ja tuntevan olonsa läheiseksi ja luottavaiseksi hänen seurassaan. Nämä ovat asioita, joita jokainen vanhempi toivoo lapselleen.

Kun lapsi on vanhempi, tietyn vanhemman suosiminen saattaa johtua esimerkiksi siitä, että lapsi kokee, että hänellä on enemmän yhteistä kyseisen vanhemman kanssa kuin toisen vanhemman kanssa. Jos esimerkiksi lapsi ja suositumpi vanhempi harrastavat samoja asioita ja heillä on samoja kiinnostuksen kohteita, on luonnollista, että lapsi mieluiten viettää aikaa tämän vanhemman kanssa.

Avioerotilanne saattaa laukaista toisen vanhemman suosimisen

Joskus lapsi alkaa suosia toista vanhempaa avioerotilanteessa. Tämä saattaa tuntua hyvin tuskalliselta vanhemmasta, joka jää vähemmälle suosiolle. Suosiminen saattaa johtua esimerkiksi siitä, että toinen vanhempi antaa lapselle enemmän vapauksia. Tällöin lapsi mieluiten haluaisi viettää aikaansa tämän vanhemman kanssa, koska kokee elämänsä olevan silloin helpompaa.

Vanhempien on tärkeää muistaa, että tietyn vanhemman suosiminen ei ole sama asia kuin vanhemman rakastaminen. Lapsi voi suosia toista vanhempaa, mutta hän voi silti rakastaa molempia vanhempia yhtä paljon. Ongelmia saattaa aiheutua, jos toinen vanhemmista tulkitsee tilanteen virheellisesti niin, että lapsi rakastaa häntä vähemmän, koska lapsi mieluumin haluaa tehdä asioita yhdessä toisen vanhemman kanssa. Tällöin vanhempi saattaa yrittää voittaa lapsen suosion puolelleen löysäämällä vaatimuksiaan esimerkiksi lapsen käytöksen suhteen. Viime kädessä tästä ei kuitenkaan ole lapselle kuin haittaa, sillä lapsi tarvitsee rakkauden lisäksi myös rajoja.

Jos lapsesi suosii sinun sijastasi toista vanhempaansa, muista, että tämä ei merkitse, että suosittu vanhempi on sinua parempi vanhempi. Lapsi kuitenkin hyvin todennäköisesti rakastaa teitä molempia yhtä paljon.

Lähde: Very Well Family

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.