Kaikki vanhemmat eivät miellä lapsen fyysistä kurittamista rikokseksi – Miksi näin on?

persons fist on black background
Kuva: engin akyurt

Lastensuojelun keskusliiton teettämän selvityksen mukaan monissa suomalaisissa perheissä käytetään edelleen fyysistä kurittamista lapsen rankaisukeinona. Moni vanhempi ei tiedosta, että lapsen fyysinen kurittaminen on Suomen laissa rikos.

Kuritusväkivallalla tarkoitetaan tilannetta, jossa lapselle pyritään aiheuttamaan fyysistä tai henkistä kipua tarkoituksena rangaista lasta tai muutoin säädellä hänen käyttäytymistään kurittamisen avulla. Kuritusväkivaltaan kuuluu esimerkiksi lapsen tukistaminen, läimäyttäminen, pilkkaaminen tai huomiotta jättäminen.

Lapsen ruumiillinen kurittaminen on ollut Suomessa lailla kiellettyä vuodesta 1984 asti. Tästä huolimatta lapsen fyysistä kurittamista käytetään yhä Suomessa yleisesti kasvatuskeinona. Eräs syy tähän on, että moni vanhempi ei miellä lapsen kurittamisen olevan rikos. Saatetaan myös ajatella, että fyysinen väkivalta ei ole lapsille haitallista. Esimerkiksi vuonna 2021 Lastensuojelun keskusliiton kyselyssä jopa 44 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoi käyttäneensä joskus kuritusväkivaltaa jossain muodossa.

44 prosenttia tuntuu varsin suurelta määrältä. Kyselyssä selvisi myös, että erityisesti kovakouraisen kiinni tarttumisen tai retuuttamisen määrä oli lisääntynyt. Sen sijaan piiskaamista tapahtui harvemmin. Ylen haastattelussa Lastensuojelun keskusliiton erityisasiantuntija Annukka Paasivirta arvioi, että syynä on se, että retuuttamisen kaltainen epämääräisempi kovempi kohtelu ei välttämättä ajatuksissa yhdisty väkivallaksi.

Omat lapsuuden kokemukset tuntuvat vaikuttavan huomattavasti siihen, millainen asenne ihmisellä on lapsen kurittamiseen. Sellaiset kyselyyn vastanneet henkilöt, joilla on ollut omassa lapsuudessaan kokemuksia fyysisestä kurittamisesta, käyttivät kuritusväkivaltaa enemmän ja suhtautuivat siihen hyväksyvämmin verrattuna sellaisiin vastaajiin, joiden vanhemmat eivät olleet kurittaneet heitä fyysisesti lapsena. Kyselyssä yli 62 prosenttia vastaajista oli kokenut omassa lapsuudessaan fyysistä kurittamista.

Erityisesti nuoret vanhemmat eivät aina tiedosta, että fyysinen kurittaminen on Suomen laissa rikos

Viime vuosien aikana epätietoisuus siitä, että lapsen fyysinen kurittaminen on Suomessa rikos, on lisääntynyt vanhempien keskuudessa. Vuonna 2021 toteutetussa kyselyssä jopa 8 prosenttia vastaajista ei osannut sanoa kysyttäessä, onko lapsen ruumiillinen kurittaminen lainvastaista. Erityisesti alle 35-vuotiaiden vanhempien keskuudessa tietämättömyys korostui suhteessa yli 35-vuotiaisiin vanhempiin. Erityisasiantuntija Annukka Paasivirta toivookin, että julkista keskustelua asiasta käytäisiin enemmän ja sitä kautta levitettäisiin tietoisuutta myös nuorille vanhemmille.

Vanhemman oma kuormittava tilanne ja stressi saattavat vaikuttaa siihen, kohdistaako vanhempi lapseensa fyysistä kurittamista. Erityisasiantuntija Paasivirran mukaan kurittamisen kitkemisessä tärkeää on oikean tiedon lisääminen myös vaihtoehtoisista kasvatuskeinoista. Nykyään vanhempia kannustetaan kasvattamaan lapsiaan ennakoimalla erilaisia tilanteita, keskustelemalla lasten kanssa rajoista sekä myös perustelemaan asetetut rajat. Kannustavaan kasvatukseen kuuluu lapsen rohkaiseminen ja kannustaminen sanoin ja elein fyysisen rankaisun sijaan.

Lähde: Yle

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.