Näitä lautapelejä aikuinenkin jaksaa pelata

Näitä lautapelejä aikuinenkin jaksaa pelata
Kuva: BP Miller / Unsplash

Vaikka leikkiminen lapsen kanssa on mukavaa, voi vanhempi toisinaan kokea, ettei osaa tai jaksa leikkiä. Vuorosanojen keksiminen legoukoille tai pehmoleluille voi tuntua vaikealta. Kun lapsi tulee siihen ikään, että jaksaa jo keskittyä pidempään ja toimia ohjeiden mukaan, moni vanhempi huokaisee helpotuksesta. Nyt voidaan pelata lautapelejä!

Lautapelien pelaaminen on mukavaa ajanvietettä ja sopii useimmiten yhteiseksi tekemiseksi koko perheelle. Usein elämä on kuitenkin varsinkin arkena niin kiireistä, etteivät tuntikausien pelimaratonit onnistu. Tähän artikkeliin on koottu sellaisia tuttuja ja vähän tuntemattomiakin lautapelejä, jotka ovat nopeatempoisia ja joita aikuinenkin jaksaa pelata. Ennen pelaamisen aloittamista kannattaa tutustua pelin sääntöihin, ja käydä ne läpi yhdessä lapsen kanssa. Ensimmäisillä pelikerroilla peliohjeet on hyvä pitää käden ulottuvilla, mikä helpottaa pelaamista.

Afrikan tähti

Afrikan tähti on klassikkopeli, jossa nimensä mukaisesti etsitään Afrikan tähteä Afrikasta. Pelistä on saatavilla tavallisen version lisäksi myös matkaversio, jonka voi ottaa mukaan reissuun lähtiessään. Tämä peli on nopeatempoinen, eikä yleensä kestää pitkään riippuen toki, mistä Afrikan tähti löydetään. Yllätyksiä peliin tuovat rosvot, jotka voivat hetkessä viedä pelaajan kaikki rahat. Timantteja löytämällä pelaaja ansaitsee rahaa, jolla voi etsiä uusia aarrekätköjä tai lentää paikasta toiseen.

Uno

Uno-korttipelistä on olemassa useita versioita. Pelin tarkoituksena on hankkiutua korteista eroon. Korttipinoon voidaan lätkiä joko samanvärisiä kortteja tai sellaisia kortteja, joissa on sama numero. Lisäksi pelistä löytyy erilaisia toimintakortteja. Tämä peli vaatii jo vähän juonittelua ja numeroiden tuntemista. Pelin voi lopettaa yhteen pelikertaan tai laskea pisteitä ja pelata niin monta kierrosta, että haluttu pistemäärä saavutetaan.

Arvaa kuka?

Tämä peli on suosikkipeli monen nykyvanhemman lapsuudesta. Tästäkin pelistä löytyy useita eri versioita ja myös matkaversio. Pelin ideana on arvata, minkä hahmon vastapelaaja on valinnut. Arvaaminen tapahtuu kysymällä esimerkiksi “Onko hänellä siniset silmät?”, johon vastapelaaja vastaa kyllä tai ei. Jos vastapelaajan valitsemalla hahmolla on siniset silmät, karsiutuvat esimerkiksi ruskeasilmäiset vaihtoehdot pois. Kysymyksiä jatketaan vuorotellen ja voittaja on se, joka ensimmäisenä arvaa vastapelaajan valitseman hahmon.

Arvaa kuka? -pelistä on saatavilla monenlaisia, jopa osittain elektronisia versioita.
Ubongo extreme

Ubongo extreme -pulmapelissä yritetään löytää oikeat palat ja laittaa ne mahdollisimman nopeasti oikeille paikoille pelilaudalle. Peli vaatii tarkkaavaisuutta, keskittymiskykyä, nopeutta ja rautaisia hermoja. Pelissä on erilaisia vaikeustasoja. Extreme-versio on astetta haastavampi kuin alkuperäinen versio, sillä extreme-versiossa palat ovat kuusikulmaisia alkuperäisten neliöiden sijaan. Saatavilla on lautapeliversion lisäksi myös matkapeliversio.

Who dit it?

Tämä peli on pienikokoinen korttipeli, joka kulkee kätevästi mukana reissuilla. Pelissä yritetään arvata, kuka eläimistä esimerkiksi kakkasi olohuoneen matolle. Nopein kilpailija voittaa. Lapset yleensä pitävät kakkahuumorista, joten tämä peli on suosittu etenkin lasten keskuudessa. Who did it? -pelissä kannattaa varautua kakkamerkkien saamiseen ja siihen, että kaikkein kovaäänisin pelaaja voittaa.

MicroMacro rikospaikalla

Tässä pelissä pelilautana on iso kartta, johon on piilotettu johtolankoja, joita seuraamalla pelaajat yrittävät ratkoa rikoksia ja niiden motiiveja. Peliä pelataan joukkueena. Pelilauta kannattaa levittää pöydälle ja käyttää hyvää valaistusta, jotta kaikki johtolangat tulee huomattua. Peli opettaa havainnoimaan tapahtumia, tekemään johtopäätöksiä ja pelaamaan joukkueena.

Keys To The Castle

Tässä pelissä yritetään liikkua korteista muodostuvalla pelilaudalla laudan toisesta päästä toiseen päähän. Pelilaudan kortit ovat ovia, jotka saa avattua tietyillä avainkorteilla. Pelissä voi tehdä jäynää kanssapelaajille sulkemalla ovia ja asettamalle niihin erilaisia lukkoja. Voittaja on se, joka on ensimmäisenä löytänyt reitin vastakkaiseen päätyyn pelilautaa.

Keys To The Castle -pelissä suljetaan ja avataan ovia.
Dobble

Dobble-pelissä yritetään tunnistaa sama symboli kahdesta eri kortista. Kun pelaaja huomaa kahdessa kortissa saman symbolin, hän huutaa ääneen tämän symbolin nimen ja nappaa erävoiton itselleen. Nopeat refleksit ja hyvä havainnointikyky ovat avain voittoon. Peliä voi pelata useana eri versiona. Pienen kokonsa ansiosta peli on kätevä ottaa mukaan myös reissuihin. Dobble-peli soveltuu erinomaisesti myös aikuisten illanistujaisiin.

Timanttikeikka

Timanttikeikka-lautapeli tuo mieleen leffoistakin tutut timanttiryöstökeikat. Pelin ideana on toimia tiiminä ja saada varastettu timantti takaisin ansoja purkamalla. Pelaajat liikuttelevat samaa pelihahmoa narujen avulla. Pelihahmon liikuttelu vaatii nopeutta, näppäryyttä ja yhteistyötaitoja. Tässä pelissä koko joukkue voittaa ja nappaa timantin itselleen tai häviää ja jää kiinni.

Superfarmari-korttipeli

Superfarmari-pelissä kerätään eläinkortteja ja lasketaan niiden perusteella pisteitä. Ensikertalaisella saattaa kestää tovi, että säännöistä ja pistelaskusta ottaa tolkkua. Kun peli tulee tutuksi, pelaaja huomaa, että todellakin on väliä, mitä eläinkortteja kerää ja mistä korteista on valmis luopumaan. Peliä pelataan korteilla, ja pelilaudalla liikutaan lammashahmoilla. Pelin voittaa eniten pisteitä kerännyt pelaaja, jonka lammas etenee pelilaudalla pisimmälle. Korttipeliversion lisäksi pelistä on olemassa isompi lautapeliversio.

Drone Home

Drone Home -pelissä yritetään saada omia alien-hahmoja dronen kyytiin. Se pelaaja, joka ennättää saada ensimmäisenä kaikki alien-hahmonsa dronella turvaan, voittaa peliin. Peli vaatii tarkkuutta ja nopeutta. Haastetta peliin tuo se, että dronen kyytiin päässyt hahmo voi vielä pudota kyydistä, mikäli muut pelaajat osuvat siihen omalla alien-hahmollaan. Pelissä on mukana lentävä drone, joten sitä on turvallisinta pelata lattialla kaukana lampuista.

Mitä pelejä teidän perheessä pelataan?

Teksti: Nanna

Sinua saattaisi kiinnostaa seuraavat artikkelit:

Parhaat pihapelit kautta aikojen

Teini testasi äitinsä lempileffat 90-luvulta

Luetuttaako – TOP 10 kirjavinkit lapsille ja nuorille


Ruuhkavuodet suosittelee

Nanna

Olen tiukkapipoinen, mutta lempeä kahden lapsen äiti. Murehdin lasten kasvua ja maailman menoa. Stressaan kaikkea mahdollista ja etsin itseäni. En ole pilvissä liihottelija vaan realisti ja luotan järjen ääneen. Yritän elää hetkessä ja nauttia arjen pienistä asioista. Elän elämäni parasta aikaa joka päivä, vaikka ihan aina ei siltä tunnukaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.