Vanhemman päihdeongelma pakottaa lapsen olemaan jatkuvasti varpaillaan

white and black tube type mod
Kuva: Nathan Powers

Päihdeongelmasta kärsivä vanhempi käyttää päihteitä usein kotioloissa. Tämä tekee tilanteesta erityisen haitallisen lapselle. Lapsi saattaa pelätä, että vanhempi satuttaa itsensä päihtyneenä. Vanhemman normaalista poikkeava käytös saattaa myös pelottaa lasta.

Kun vanhempi käyttää päihteitä, tilanteeseen liittyy yleensä aina suurentunut riski lapsen emotionaalisen ja fyysisen hoidon laiminlyöntiin sekä lapsen kaltoinkohteluun. Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että mikäli vanhemmat käyttävät päihteitä, lapsi on suuremmassa riskissä ajautua itsekin käyttämään päihteitä väärin aikuisiällään.

Vanhemman päihdeongelma ahdistaa lasta

Vanhempien päihteiden ongelmakäyttö ahdistaa usein lasta voimakkaasti ja herättää hänessä ristiriitaisia tunteita. Jos lapsi joutuu pitämään ahdistuksensa ja negatiiviset tunteensa sisällään eikä pysty jakamaan niitä kenenkään kanssa, tämä saattaa vahingoittaa lasta entisestään. Olisikin tärkeää, että päihdeongelmaisen vanhemman lapsi voisi jakaa tuntemuksiaan ja keskustella perheen ongelmista ja haasteista jonkun ulkopuolisen luotettavan henkilön kanssa.

Eräs negatiivinen tunne, jota ongelmakäyttäjien lapset usein kokevat, on syyllisyys. Lapsella saattaa olla tunne, että hän on jollakin tapaa syyllinen vanhemman päihteiden käyttöön. Toinen tunne, jota päihdeongelmaisten vanhempien lapset usein kokevat, on pelko. Pelkoa voi aiheuttaa esimerkiksi se, että päihtyneenä vanhempi tai vanhemmat saattavat muuttua väkivaltaisiksi joko toisiaan tai lapsiaan kohtaan. Jo pelkkä sanallinen riitely päihtyneenä ahdistaa lasta suuresti, vaikka fyysistä väkivaltaa ei tilanteeseen liittyisikään.

Lapsi saattaa hävetä vanhempiaan

Moni päihdevanhempien lapsi kokee häpeää vanhempien päihteiden käytön takia. Näin on varsinkin silloin, jos vanhemmat itse pyrkivät salailemaan päihteiden käyttöä. Tällöin lapselle saattaa tulla tunne, että perheessä on jokin synkkä salaisuus. Lapsi ei ehkä kehtaa kutsua kavereita kylään kotiolosuhteiden takia.

Päihdeperheessä elävä lapsi on myös usein hyvin hämmentynyt, koska vanhemman mielialat saattavat heitellä voimakkaasti. Vanhempi saattaa yhdessä hetkessä käyttäytyä rakastavasti lasta kohtaan, mutta toisessa hetkessä hän saattaa raivostua ilman syytä. Vanhemman käytöksen ennakoimattomuus tekee usein lapselle hyvin epävarman olon.

Päihdeongelmaisten vanhempien lapset kokevat usein vihaa vanhempaa kohtaan. Hankala tilanne saattaa myös aiheuttaa lapselle vakavaa masennusta. Lapsi pyrkii usein salaamaan vanhempien päihteiden käytön esimerkiksi opettajilta tai sukulaisilta. On tärkeää, että lasta lähellä olevat aikuiset ottavat tilanteesta selvää matalalla kynnyksellä, jos lapsi alkaa oireilla esimerkiksi käytöshäiriöillä. Varsinkin jos lapsi ilmaisee olevansa huolissaan vanhemmistaan, ympärillä olevien aikuisten kellojen tulisi soida.

On tärkeää, että lapsi ymmärtää, että vanhempien päihteidenkäyttö ei ole hänen syytään. Jos lähelläsi on lapsi, josta olet huolissasi, kannattaa olla yhteydessä esimerkiksi sosiaalitoimeen, jossa voidaan ottaa koppi tilanteesta.

Lähde: Mielenterveystalo

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.