Kokenut vanhempi – Mitä haluaisit sanoa ensimmäistä kertaa vanhemmaksi tulevalle?

Kokenut vanhempi – Mitä haluaisit sanoa ensimmäistä kertaa vanhemmaksi tulevalle?
Kuva: Jill Sauve

Ensimmäisen lapsen kohdalla kaikki on uutta ja jännittävää. Moni vanhempi stressaa aivan turhaan erilaisista asioista, jotka toisen lapsen kohdalla eivät enää tunnu miltään. Mitä asioita haluaisit sanoa tuoreelle vanhemmalle, joka pelkää joka käänteessä toimivansa väärin vauvan kanssa?

Ensimmäinen lapsi on juuri syntynyt ja vauvan kanssa tullaan kotiin synnytyssairaalasta. Olo on onnellinen, mutta samaan aikaan sitä on myös kauhuissaan kun miettii, että nyt on täysin oman onnensa varassa vauvan kanssa. Sairaalassa hoitajat olivat tukena, jos pelkäsi vaikkapa nostavansa vauvaa väärin. Nyt ei ole ketään, jolta kysyä neuvoa.

Toki voi aina soittaa sairaalaan, jos jokin asia askarruttaa mieltä, mutta monesti asiat tulevat eteen niin nopeasti, että ratkaisut pitää tehdä heti, eikä neuvoja ehdi kysellä soittamalla. Moni tuoreen vanhemman pelko osoittautuu lopulta turhaksi, mutta se ei vähennä kauhun tunnetta alkuvaiheessa, kun kaikki on vielä uutta.

Moni vanhempi muistelee hymyssä suin omaa stressaamistaan ensimmäisen lapsen kanssa kotiinpaluun jälkeen. Eräs yleinen asia, joka tuoreita vanhempia huolettaa, on vauvan itku. Saatetaan pelätä, että vauvan itku jollakin lailla johtuu omasta toiminnasta ja siitä, että itse tekee jotain väärin vanhempana. Usein vauvan itku ei kuitenkaan johdu mistään vanhemman välittömästä toiminnasta.

Univaje iskee kiinni elämään heti ensimmäisestä kotipäivästä lähtien ja usein vain pahenee vauvan ensimmäisten elinviikkojen ja kuukausien aikana. Univajetta seuraa usein ärtyneisyyden tunne, josta saattaa helposti seurata huono omatunto siitä, että tulee välillä suututtua pikkuasioista. Tuore vanhempi saattaa olla lukenut lehdistä ennen synnytystä, kuinka vauva-arki saa vanhempien pinnan palamaan helposti ja hän saattaa olla tehnyt päätöksen, että minulle ei noin käy. Kun sitten arki iskee vasten kasvoja ja vanhempi huomaakin ärtyvänsä tyhjästä, saattaa pettymyksen tunne olla voimakas.

Moni vanhempi kertoo jälkeenpäin, että vauva-arki on pistänyt elämänarvot uusiksi. Siinä missä ihminen aiemmin saattoi pitää tiettyjä asioita, kuten vaikkapa kodin siisteyttä, hyvin tärkeänä, vauva-arjen keskellä ei yhtäkkiä enää tunnu missään, vaikka tavarat lojuvat pitkin ja poikin asuntoa. Asiat asettautuvat oikeisiin mittasuhteisiinsa, kun vieressä itkee vauva, joka kaipaa huomiota.

Tuore vanhempi unohtaa monesti pitää itse vapaata. Saatetaan kokea, että vapaaillan ottaminen jopa tavallaan merkitsisi, että hylkää oman lapsensa. Voi myös olla, että ei luoteta, että kukaan muu osaa hoitaa lasta riittävän hyvin. Vapaahetkiä kuitenkin kannattaa pitää, sillä ne ovat elintärkeitä henkireikiä, jotka auttavat jaksamaan arjessa. Niiden arvon ymmärtää usein vasta siinä vaiheessa, kun niitä on tullut pidettyä liian vähän ja uupuminen on jo päässyt kehittymään pidemmälle.

Jos voisit antaa tuoreelle vanhemmalle muutaman tärkeän neuvon, mitä ne olisivat?

Teksti: Sonja


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.