Lapsellakin voi olla kaihi

Lapsellakin voi olla kaihi
Kuva: Cristina Anne Costello

Kaihi on totuttu yhdistämään vanhoihin tai keski-ikäisiin ihmisiin, joilla alkaa jo olemaan jos jonkinlaista muutakin kremppaa kehossaan. Kaihi voi kuitenkin tulla myös lapselle.

Vanhempi saattaa huolestua voimakkaasti, jos huomaa lapsen näön huonontuneen. Näön huonontumiseen voi olla monia erilaisia syitä. Joskus kyseessä saattaa olla kaihi. Sana “kaihi” saattaa kuulostaa vanhemmasta hyvin huolestuttavalta, koska harvemmin lapsen kohdalla puhutaan kaihista. Kaihia onneksi voi nykyisin hoitaa varsin tehokkaasti. Jos vanhempi epäilee, että lapsen näkökyvyssä kaikki ei ole ihan kohdallaan, ensimmäinen askel on olla yhteydessä lääkäriin ja selvittää mistä tarkalleen on kyse.

Lapsen kaihi voi olla synnynnäinen tai se saattaa liittyä johonkin muuhun sairauteen. Toisinaan se saattaa olla aiheutunut raskaudenaikaisesta tulehduksesta tai aineenvaihduntasairaudesta. Joskus silmävamma tai krooninen silmän sisäinen tulehdus saattavat myös aiheuttaa lapselle kaihin. Kaihi voi esiintyä vain toisessa silmässä, tai se voi ilmetä molemmissa silmissä samanaikaisesti.

Kaihi voi olla perinnöllinen tai sairauden aiheuttama

Keskimäärin puolessa lasten kaihitapauksista kyseessä on perinnöllinen kaihi. Jos kaihi on lapsella synnynnäinen, se vaikuttaa hänen näkönsä kehitykseen kokonaisvaltaisesti. Tällaisessa tapauksessa lapsen näköä tulee seurata koko hänen elämänsä ajan.

Kaihissa silmän linssi on samentunut, minkä takia silmällä ei enää näe hyvin. Samentuman takia tarkka kuva ei pääse muodostumaan verkkokalvolle. Tämä häiritsee lapsen näön normaalia kehitystä. Samentuman koko, sijainti ja tiiviys saattavat vaihdella.

Hoidon tarve ja hoitomuoto päätetään sen perusteella, millainen samentuma tarkalleen ottaen on kyseessä. Jos samentuma on hyvin pieni, saattaa olla, että hoitoa ei tarvita lainkaan. Lievissä tapauksissa hoidoksi saattaa myös riittää silmän peittohoito sekä silmälasit. Vakavammissa tapauksissa kaihi voidaan leikata.

Kaihi saatetaan havaita normaalissa terveystarkastuksessa, tai vanhempien viedessä lapsen lääkäriin havaittuaan hänen silmissään harmautta tai epäillessään hänellä heikentynyttä näköä. Jos silmän samentuma on vakava, lääkäri saattaa suositella lapselle leikkaushoitoa. Näin toimitaan erityisesti sellaisissa tapauksissa, joissa kaihi vaikuttaa selkeästi lapsen näön kehitykseen ja näköön ylipäätään. Jos kaihi on synnynnäinen, se pyritään yleensä hoitamaan leikkauksella lapsen ollessa alle kolmen kuukauden ikäinen. Toisinaan leikkaus voidaan tehdä vielä tätäkin myöhemmin.

Jos lapsen kaihi päädytään hoitamaan leikkauksella, leikkauksen jälkeen silmää tulee harjoituttaa niin, että se oppii näkemään normaalisti. Käytännössä tämä merkitsee, että silmää hoidetaan peittohoidolla keskimäärin lapsen seitsemänteen ikävuoteen asti. Peittohoidon lisäksi lapsi käyttää tänä aikana myös silmälaseja tukemaan silmän näkökykyä.

Lähde: Terveyskylä

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *