Lapsen aivotärähdys – Milloin lääkäriin?

girl in blue sweater jumping
Kuva: Jelleke Vanooteghem

Lapsille on tyypillistä juosta ja remuta pitkin maita ja mantuja. Vanhempi saa monesti sydän kurkussa pelätä, milloin lapsi kaatuu ja satuttaa itsensä. Onneksi useimmiten kaatumiset johtavat vain hetkelliseen itkuun ja mielipahaan, jonka vanhemman silittely ja puhaltaminen vievät pian pois ja taas meno jatkuu. Joskus kaatuminen saattaa kuitenkin olla vakavampi. Mistä tunnistaa tilanteen, jolloin kannattaa lähteä lääkäriin?

Aivotärähdys on sanana monelle vanhemmalle pelottava. Siinä on kaiku jostakin vakavasta, josta saattaa olla lapselle suurta haittaa. Aivotärähdykseen tai sen mahdollisuuteen kannattaakin suhtautua riittävällä vakavuudella. Usein lapsen kallon joustavat luut onneksi pehmentävät iskua niin, että suurin osa kolhuista ei aiheuta esimerkiksi murtumaa.

Putoaminen, kaatuminen tai muunlainen pään lyöminen saattaa kuitenkin pahimmillaan aiheuttaa lapselle aivotärähdyksen. Pään kolautus voi olla lievä, jolloin siihen ei liity varsinaista tajunnanmenetystä. Myöskään puheen, liikkumisen tai tuntoaistin häiriöitä ei esiinny lievän pään kolautuksen jälkeen.

Lasta tulee seurata pään kolahduksen jälkeen

Jos isku päähän on ollut lievä, se ei usein vaadi hoitoa sairaalassa. Jos lapsen päätä särkee, hänelle voi antaa särkyyn kipulääkkeitä. On kuitenkin tärkeää seurata lapsen tilaa pään kolautuksen jälkeen. Jos isku päähän on tapahtunut illalla, olisi hyvä herättää lapsi yön aikana muutaman kerran ja tarkistaa, miten hän voi. Tämä lapsen herättäminen seuraavana yönä päähän osuneen iskun jälkeen oli aiemmin vahva suositus, mutta jotkut asiantuntijat ovat esittäneet myös eriäviä mielipiteitä, joiden mukaan tällaisessa tilanteessa pitkä yöuni on toipumisen kannalta tärkeää eikä herätyksiä tarvita.

Jos lapsi on mennyt päähän osuneen iskun seurauksena tajuttomaksi, hänet tulee aina viedä lääkäriin. Näin tulee tehdä myös, jos lapsella on pään kolautuksen jälkeen voimakkaita oireita, kuten voimakasta oksentelua tai pahoinvointia. Samoin jos lapsi vaikuttaa sekavalta, hänet tulee viedä terveydenhuollon ammattilaisen tarkastettavaksi.

Vakavissa tapauksissa, joissa epäillään vakavaa aivotärähdystä, lapsi saatetaan ottaa sairaalaan seurantaan yön yli ja hänelle saatetaan myös tehdä pään tietokonekuvaus. Erityisesti alle 2-vuotiaat lapset otetaan herkästi sairaalaan pään kolautuksen jälkeen sen varmistamiseksi, että kaikki on varmasti kunnossa. Tarkoituksena on sulkea pois se vaihtoehto, että pään kolautus olisi aiheuttanut hitaan aivoverenvuodon. Tällainen on kuitenkin onneksi harvinaista lasten päävammoissa.

Jos aivotärähdys on ollut vakava, sen jälkeen on tärkeää, että lapsi lepää sekä fyysisesti että psyykkisesti. Useimmiten toipumisaika aivotärähdyksen jälkeen on noin viikko, jonka jälkeen voi aloittaa varovasti uudelleen esimerkiksi urheiluharrastuksen. Urheilu kannattaa aloittaa pikkuhiljaa, eikä lapsi saa alussa rasittaa itseään liikaa.

Lähde: Terveyskirjasto

Teksti: Sonja

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.