“Potra poika”, “siro neiti”, vai ehkä sittenkin vain pelkkä vauva?

“Potra poika”, “siro neiti”, vai ehkä sittenkin vain pelkkä vauva?
Kuva:Dragos Gontariu

Teksti:Anna-Leena

Vaikka sukupuolten väliset erot ovat viimeisten vuosikymmenten vähitellen hieman pehmentyneet, sukupuoliroolit ovat edelleen vahvoina ilmassa. “Potra poika” ja “siro pieni neiti” kasvavat pienestä pitäen muottiin, joka määrittelee minkälaisia heidän tulisi olla.

Erot alkavat jo ennen syntymää, kun lapsen sukupuoli paljastetaan valtavan ilmapallon sisältä paljastuvien konfettien muodossa. Vaaleanpunainenhan tarkoittaa tietysti tyttöä ja vaaleansinen poikaa. Mitä jos pallon sisältä leijailisikin vaaleankeltaisia, vaaleanvioletteja tai vaaleanvihreitä konfetteja? Ovatko ne tyttöjen vai poikien värejä?  

Entäs lastenvaatteet sitten? Onko vaatteet tarpeellista erotella sukupuolen mukaan? Voisiko esimerkiksi t-paidat, housut, hupparit ja pipot olla samalla hyllyllä, vai onko tyttöjen ja poikien vartalo pienestä pitäen niin erilainen, että jopa pipoilla on oltava sukupuoli? Kuka päättää, että mansikka-kuosilla varustettu t-paita löytyy juuri tyttöjen osastolta ja tarkoittaako tämä siis sitä, että mansikat ovat tyttöjen juttu? Mikä marja on sitten poikien marja?

baby's pink panty
Kuva: Kelly Sikkema. Onko kukat ainoastaan tyttöjen juttu?

Sukupuoliroolit

Sukupuoli saattaa määrittää vanhempien tapaa hoitaa vauvaa aivan pienestä pitäen. Poikavauvan kanssa otteet ovat varmat ja olo rennompi. Kyllähän nyt tuollainen potra poika jaksaa odottaa hetken, vaikka vähän huutaisikin. Toisin on herkän tytön kanssa. Apuun on riennettävä heti, sillä eihän tuollaista pientä tirppanaa voi jättää huomioimatta. Poikavauvan pulleita poskia puristellaan, tytön samettista ihoa silitetään hellästi.

Moni mieltää itsensä tasa-arvoiseksi eikä edes huomaa käyttäytyvänsä poikien kanssa eri tavoin. Nujuaminen, painiminen ja leikkitappelut sallitaan pojilta, koska “pojat ovat poikia”. Jos toista nyrkeillä mäiskivä lapsi onkin tyttö, mietitään heti, mikä kasvatuksessa on mennyt vikaan. Tai mitä jos poika ei haluakaan välitunnilla pelata jalkapalloa, vaan jääkin mieluummin hyppäämään hyppynarua? Onko pojassa silloin jotain vikaa?

Mitä lapsi saa olla?

Pojilta odotetaan aktiviista leikkiä ja olemusta. Kauppojen hyllyt ovat pullollaan kuoseja, joissa komeilevat dinosaurukset ja tiikerit, pelottavat luurangot ja supersankarit. Tyttöjen puolelta löytyy kimaltelevia sateenkaaria, satumaisia yksisarvisia, hentoja keijukaisia sekä perhosia. Moni ostaisi tytölleen tiikeripaidan, mutta kuinka moni ostaisi pojalleen keijukaispaidan?

boy wearing black shirt
Kuva: Silvana Carlos. Onko vaatteillakin oltava sukupuoli?

Tyttöjen olemuksessa ihaillaan herkkyyttä, suloisuutta, hyviä käytöstapoja, siisteyttä ja nokkeluutta. Tyttölasten kanssa leikitään kotista, koulua, ja eläinlääkäriä. Tyttöjen leikeissä keskustellaan ja höpötellään.Poika on urheilullinen, reipas ja huumorintajuinen. Poikien kanssa leikitään eläimillä, kulkuneuvoilla ja palikoilla. Poikien leikeissä käytetään ääniä. Monen mielestä auto sopii hyvin myös tyttölapsen leikkeihin. Tyttö voi myös halutessaan pukeutua supersankariksi, herättämättä sen suurempaa huomiota. Mutta kun poika haluaa pukea selkäänsä keijukaisen siivet, hänelle naureskellaan. Kukaan ei välttämättä sano mitään, mutta ajattelee kyllä. Kun roolit menevät sekaisin, ihmisten on vaikeaa suhtautua lapseen. 

Pienen lapsen olisi kuitenkin tärkeää saada olla tytön tai pojan sijasta lapsi, oma itsensä sukupuoleen katsomatta. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö poika saisi painia ja nujuta tai leikkiä autoilla. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö tyttö saisi olla halutessaan herkkä keijukainen. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö lapsi saisi olla tyttö tai poika. Tämä tarkoittaa pikemminkin sitä, ettei pojan odotettaisi reagoivan eri tavoin esimerkiksi leikkien tiimellyksessä sattuviin haavereihin. Tytön polvi putsataan ja pipi puhalletaan pois, mutta poikaa kannustetaan jatkamaan leikkiä, sillä “mitä nyt pienistä”. Ylös vaan ja takaisin leikkiin. Pojat ei itke.

Omalla käytöksellämme voimme joko alleviivata sukupuolten välisiä eroja, tai antaa lapsen itse löytää omat mielenkiinnon kohteensa ja mieltymyksensä, sukupuoleen katsomatta. Vaikka eteenpäin on jo menty, paljon on edelleen tekemättä.

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *