Joskus koko perhe nukkuu samassa huoneessa vaikka lapset ovat jo isoja – Miten teillä?

Joskus koko perhe nukkuu samassa huoneessa vaikka lapset ovat jo isoja – Miten teillä?
Kuva: Simon Berger

Nykyään monilla lapsilla on oma huone jo pienestä pitäen. Näin ei kuitenkaan ole kaikissa kodeissa. Moni perhe nukkuu mielellään samassa huoneessa, eikä muuttaisi järjestelyä vaikka siihen olisi mahdollisuus.

Entisaikaan ei ollut epätavallista, että suurperhe nukkui samassa tuvassa. Sängyt sijaitsivat tuvan reunoilla tai olivat päivisin sohvia, joista tehtiin iltaisin sänkyjä. Maaseudulla tämä oli arkipäivää ja samoin kaupungeissa oli tavallista, että esimerkiksi työläiskaupunginosissa yhdessä yksiössä saattoi majailla useampi perhe väliseinien taakse erotelluissa omissa tiloissaan. Sittemmin asuminen on muuttunut huomattavasti väljemmäksi, mutta yhä välillä kuulee, miten kokonainen suuri perhe nukkuu tyytyväisenä esimerkiksi samassa makuuhuoneessa.

Samassa huoneessa nukkumisen koetaan lisäävän yhteenkuuluvuutta

Samassa huoneessa nukkuvat perheet kertovat järjestelyn lisäävän perheenjäsenten yhteenkuuluvuuden tunnetta. Lapset ovat tottuneet tilanteeseen, koska se on ollut heille arkea pienestä pitäen. Järjestelyä saatetaan jatkaa aina siihen asti, että lapset ovat sen verran isoja, että alkavat kaivata omaa yksityisyyttä esimerkiksi siinä vaiheessa, kun teini-ikä alkaa lähestyä.

Sellaisissa perheissä, joissa ollaan pienestä pitäen nukuttu omissa huoneissa, samassa huoneessa nukkuminen saattaa kuulostaa hyvin erikoiselta tai jopa täysin vastenmieliseltä järjestelyltä. Usein saatetaan jopa kokea, että lasten kehitykselle on vaarallista, ellei hänellä ole omaa huonetta. Toisessa ääripäässä olevat vanhemmat ovat sitä mieltä, että lapsen siirto omaan huoneeseen liian nuorena taas on omiaan vahingoittamaan lasta. Jotkut kertovat tietävänsä jopa tarkan iän, jolloin lapsen pitää ehdottomasti päästä omaan huoneeseensa. Joidenkin mielestä taas ikähaarukka on sallivampi.

Varmasti paljon riippuu myös siitä, millainen perhe on kyseessä. Joskus lapsen tai vanhempien persoonallisuudet ovat sellaisia, että he kaipaavat omaa yksityistä tilaa ja samassa huoneessa nukkuminen olisi yksinkertaisesti mahdotonta. Toisinaan perheenjäsenten vuorokausirytmit ovat sellaiset, että esimerkiksi hyvin aikaisin heräävät häiritsevät heitä, jotka voisivat vielä nukkua pidempään, eikä järjestely siksi ole toimiva.

Joskus järjestely voisi muutoin olla täysin toimiva, mutta lapsia saattaa hävettää tuoda ystäviään kotiin, jos ystävälle samalla paljastuu, että perheessä kaikki nukkuvat samassa huoneessa. Lapsen tunteita tällaisissa asioissa ei pidä väheksyä, vaan nukkumisjärjestelystä kannattaa silloin jutella koko perheen kesken ja vain jos se jokaisesta tuntuu hyvältä ja hyväksyttävältä, käytäntöä voi jatkaa. Toki joskus on tilanteita, että tilaa yksinkertaisesti ei ole, eikä silloin asiasta käytännössä voi neuvotella.

Minkä ikäisenä teidän perheessänne lapset ovat saaneet oman huoneen, vai nukutaanko teilläkin entisaikojen tyyliin samassa huoneessa? Jos perheessänne on tällainen järjestely, mitkä ovat sen hyviä ja huonoja puolia?

Avatar photo

Anonyymi perhe

Anonyymi perhe koostuu monimuotoisten perheiden lisäksi myös ihanan kamalista isovanhemmista sekä niistä ainaisista mammakerhojen kaikkitietävistä äideistä - lapsettomia karvalasten vanhempia kuitenkaan unohtamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *