Suomessa alkoholin avulla vapaa-ajan viettäminen ja rentoutuminen on hyvin yleinen tapa. Omaa suhdettaan alkoholiin on hyvä aika ajoin pohtia. Onko sen käyttäminen rentoutumis tarkoituksessa välttämätön osa äidin vapaa-ajan viettoa vai voisiko tilalle kokeilla joskus jotain muuta? Rentouttaako alkoholin nauttiminen oikeasti vai onko meillä vain sellainen mielikuva asiasta?
Yleisesti ottaen koetaan, että alkoholin ottaminen rentouttaa ja auttaa palautumaan raskaan työviikon jälkeen. Todellisuudessa alkoholi kuitenkin hidastaa kehon palautumista stressistä jo kahden annoksen jälkeen. Illalla otettu alkoholi hidastaa palautumista huonontamalla yöunta. Alkoholin vuoksi kehossa on vireystila päällä nukkuessaankin. Alkoholi lyhentää REM-unen vaihetta. Se puolestaan vaikuttaa heikentävästi muistiin ja keskittymiseen. Laadullisesti hyvä uni olisi tärkeää kehon stressistä toipumisen ja palautumisen kannalta.
Alkoholi vaikuttaa hermostossa GABA- ja glutamaatiksi kutsuttujen välittäjäaineiden toimintaan. Pääosin vaikutus on keskushermostoa lamaava. Pienillä annoksilla eli, kun alkoholipitoisuus veressä on puoli promillea, se yleensä rentouttaa, poistaa ahdistusta ja lisää sosiaalisuutta. Mutta korkeammilla annoksilla aivotoimintaa lamaavat vaikutukset korostuvat enemmän. Suuremmilla annoksilla (1-2 promillea) sen käyttö saattaa aiheuttaa voimakasta mielialojen vaihtelua, horjahtelua, muistikatkoksia, puheen sammaltamista sekä kyvyttömyyttä arvioida oman toiminnan seurauksia, kerrotaan Päihdelinkin sivuilla.
Alkoholin käytöllä on yhteys henkiseen hyvinvointiin. Sen nauttiminen voi aiheuttaa kielteisiä tunteita ja ajatuksia. Alkoholi voi tuoda hetkellisen helpotuksen ja mukavan turtuneen olotilan. Se voimistaa kuitenkin myös kielteisiä tunteita. Alkoholiin voi kehittyä riippuvuus, jolloin siitä tulee hyvin keskeinen osa vapaa-ajan viettoa.
Täytyy muistaa myös se, mikä vaikutus alkoholin nauttimisella on seuraavaan päivään. Jotkut saavat jo pienestä määrästä krapulan kaltaisen olotilan. Pienetkin alkoholimäärät aiheuttavat aivoissa muutoksia, jonka seurauksena masennus ja ahdistus voimistuvat. Krapulaan voi liittyä myös huono omatunto edellisen illan tapahtumista. Juhlimisen ja alkoholin nauttimisen jälkeen vireystila, muistitoiminnot ja keskittymiskyky palautuvat vasta vähitellen.
Mikä sinua rentouttaa parhaiten?
Entä, jos kokeilisit seuraavan kerran jättää alkoholin nauttimisen ja mahdollisen juhlimisen välistä? Kokeile sen sijaan vaikka kylpylässä käyntiä tai ystävän luona yöpymistä. Hyvä ruoka, saunominen pitkän kaavan mukaan, ajoissa nukkumaan meneminen ja rauhassa herääminen rentouttavat varmasti enemmän kuin alkoholin nauttiminen ja juhliminen.
Kokeile vaikka itse, kummanko jälkeen olosi on kotiin ja arkeen palatessa oikeasti rentoutunut? Mitä tapoja rentoutumiseen voisit kokeilla?
Lähteet: MLL, Päihdelinkki ja Vertaistervarit
Teksti: Anne-Mari Valta