Ilmiö nimeltään ”sisaruskateus” vaivaa monia lapsia. Terveystalon psykologi Katariina Laurilan mukaan sisaruskateus ei kuitenkaan jää välttämättä lapsuuteen, vaan voi jatkua aikuisuuteen, jolloin se voi esiintyä jatkuvana kilpailuasetelmana. Kilpailu ei ole kuitenkaan välttämättä näkyvää, vaan kateus voi ilmetä ajatuksena siitä, että toinen sisar on parempi kuin hän.
Aikuisiän sisarkateus muodostuu jo lapsuudessa. Siihen vaikuttavat merkittävästi vanhempien kasvatusmetodit eli esimerkiksi, kuinka tasavertaisesti vanhemmat ovat pystyneet lapsensa kasvattamaan. Jos joku sisaruksista kokee jääneensä lapsena ilman tarvitsemaansa huomiota ja rakkautta, voi se synnyttää hänessä kateutta vielä aikuisenakin. Vanhempien tulisi huolehtia siitä, että perheen lapsia kohdellaan samalla tavalla. Lapsille tulisi myös opettaa jo varhaisessa iässä niin sanottua ”tiimihenkeä”.
Miten ennaltaehkäistä aikuisiän sisarkateutta?
Sisaruskateuden ennaltaehkäisy tulee aloittaa jo varhaislapsuudessa. Sen tulee lähteä jo siitä, että valmistelee lasta uuden sisaruksen syntymään antamalla hänelle riittävästi rakkautta, hellyyttä ja huomiota erityisesti vauvan syntymän jälkeen.
Ohjeita vanhemmille sisaruskateuden välttämiseksi:
- Jokaista lasta rakastetaan ja huomioidaan tasapuolisesti.
- Vanhemmat tukevat sisarussuhteen muodostumista kannustamalla hyvään vuorovaikutukseen sisarusten kesken pienestä pitäen.
- Rajat sisarussuhteiden välillä eli ollaan apuna erimielisyyksissä ja opetetaan kohteliaisuuteen toista kohtaan.
- Vanhempien tulee sanoittaa, mutta myös osoittaa lapsille tasa-arvoisesti rakkautta.
- Vanhempien ei pidä vertailla lapsia toisiinsa.
- Vanhempien tulee olla suosimatta ketään lapsistaan enemmän, kuin toista.
- Vanhemmat estävät väkivaltaisuuden sisarusten välillä ja opettavat tarvittavat työkalut erimielisyyksien ratkomiseksi ilman väkivaltaa.
- Tarvittaessa turvaudutaan ammattiapuun.
Aikuisuudessa edelleenkin esiintyvään sisaruskateuteen on syytä puuttua, mikäli tilanne aiheuttaa jatkuvaa mielipahaa. Asiaa voi olla aikuisuudessa vaikeampaa havaita, mutta kaikki lähtee siitä, että mielipaha nostetaan esille.
– Tilanteessa olisi hyvä sanoittaa omat tunteensa: ”Minusta tuntuu pahalta, kun toimit ja käyttäydyt näin,” Laurila ohjeistaa.
Asian esille nostaminen antaa mahdollisuuden sisarkateuden korjaantumiselle. Se on sitten asia erikseen, että pystyvätkö sisarukset käsittelemään asiaa ja muuttamaan käytöstään.
Onko sisaruskateus sinulle tuttua? Kuinka voisit ennaltaehkäistä sitä omien lastesi kohdalla?
Lähteet: Anna, Askel terveyteen
Teksti: Anne-Mari Valta