Vanhemmat eivät sallineet lapselleen lainkaan pelaamista – Seuraukset olivat yllättävät

Moni vanhempi pohtii, mikä on oikea ikä antaa lapsen ryhtyä käyttämään älylaitteita. Jotkut ovat sitä mieltä, että laitteiden käytöllä ja varsinkin pelaamisella on haitallisia vaikutuksia lapseen. Pelaamisen täyskiellollakin saattaa kuitenkin olla yllättäviä negatiivisia vaikutuksia.
Discover Magazinen artikkelissa kerrotaan vanhemmista, jotka päättivät olla ostamatta pojalleen minkäänlaisia elektronisia laitteita tämän lapsuusvuosien aikana. Päätös syntyi, kun vanhemmat kerran ravintolassa syödessään näkivät naapuripöydässä perheen, jonka nuori lapsi tuijotti iPadia koko aterian ajan lapsen vanhempien jutellessa vieressä ikäänkuin lasta ei olisi paikalla.
Vanhemmat kertovat Discover Magazinen artikkelissa, millaisia vaikutuksia heidän arkielämäänsä tällä päätöksellä on vuosien aikana ollut. Esimerkiksi perheen yhteisten ravintolakäyntien yhteydessä havaitsee konkreettisen eron verrattuna sellaisiin perheisiin, joissa lasten annetaan käyttää älylaitteita. Perheissä, joissa lapset käyttävät elektroniikkaa, vanhemmat voivat antaa hermostuneena lapselle älypuhelimen, johon voi laittaa pyörimään esimerkiksi piirrettyjä. Jos elektroniikkaa ei käytetä, vanhempien pitää itse viihdyttää lastaan ruokaa odottaessa.
Vanhemmat eivät kuitenkaan antaneet tämän lannistaa itseään, vaan hankkivat erityisen tarvikesetin, jonka voi ottaa mukaan esimerkiksi ravintolakäynneille tai tilanteisiin, joissa lapsi saattaisi kyllästyä helposti. Settiin kuuluu esimerkiksi kyniä, paperia ja muita pieniä askarteluvälineitä.
Pelaaminen voi olla kaveripiirin yhdistävä linkki
Vanhemmat törmäsivät yllättävään ongelmatilanteeseen siinä vaiheessa, kun lapsi meni kouluun.
Kaikki luokkakaverit käyttivät älylaitteita ja pelailivat paljon erilaisia pelejä. Pelaaminen oli kaveriporukan yhteisöllistä toimintaa, johon lapsi ei päässyt mukaan, koska hänellä ei ollut omia laitteita. Laitteettomuuden takia lapsi ei myöskään osannut pelata. Näistä syistä hänen oli vaikea hankkia ystäviä.
Poika löysi kuitenkin kiertotien ongelman ratkaisemiseksi. Hän ryhtyi käymään ystäviensä kotona pelaamassa. Vanhemmat olivat alkuun tästä ärtyneitä, kunnes huomasivat, kuinka onnelliseksi pelaaminen ja sitä myöten saadut uudet ystävät heidän lapsensa tekivät. Tämä sai heidät ajattelemaan älylaitteita ja pelaamista uudella tavalla. Siinä missä he aiemmin olivat nähneet niissä vain vaaroja, he nyt alkoivat nähdä myös positiivisia puolia.
Nykypelit saattavat olla hyvin opettavaisia lapsille
Vanhemmat ovat sittemmin ymmärtäneet, että lapselle tärkein asia pelaamisessa ei välttämättä aina olekaan itse peli, vaan pelaamiseen liittyvä sosiaalisuus ja ystävät. Kaveriporukan ulkopuolelle jääminen ei tunnu kenestäkään hyvältä.
Pelit ovat myös nykyään usein hyvin opettavaisia lapsille. Peleissä joutuu usein tekemään vaikeitakin valintoja ja näkee heti valintojensa seuraukset, niin hyvässä kuin pahassa. Valintojen seurausten pohtiminen on lapselle tärkeää harjoittelua tosielämän tapahtumia varten. Esimerkiksi sosiaaliseen kanssakäymiseen toisten pelihahmojen kanssa sekä moraaliin ja empatiaan liittyvät valinnat ovat tärkeitä harjoittelun osa-alueita.
Tarina on opettavainen kaikille vanhemmille, jotka pyrkivät rajoittamaan lapsensa älylaitteiden käyttöä ja pelaamista. Asiat ovat harvoin täysin mustavalkoisia.
Lähde: Discover Magazine
Teksti: Sonja