Hometalo voi sairastuttaa perheen huomaamatta – Epämääräiset oireet voivat johtua huonosta sisäilmasta

Hometalo voi sairastuttaa perheen huomaamatta – Epämääräiset oireet voivat johtua huonosta sisäilmasta
Kuva: Brittany Colette

Perheenjäsenet voivat oireilla monin tavoin homeen takia. Usein ajatellaan, että lapsilla nyt on aina jonkinlaista nuhaa tai tautia, eikä vanhemmille välttämättä tule heti mieleen, että syyllinen saattaa löytyä kodin sisäilmasta.

Nyt kun kaikki pyrkivät säästämään energiaa, kannattaa olla tarkkana, ettei oma koti mene pilalle säästötalkoiden sivuvaikutuksena. Ihmisellä voi olla tunne, että hän kyllä selviytyy villapaitaan ja villasukkiin kääriytyneenä vaikka alle 17 asteessa, mutta monen talon rakenteille kovin alhaiset lämpötilat voivat olla varsin vaarallisia.

Syitä lämpötilan laskuun liian alas voi olla monia. Eräs syy voi olla ihmisen aiempi kokemus. Varsinkin vanhemmissa kerrostaloissa, joissa ikkunat ovat jo elinkaarensa päässä, vetää usein niin paljon, että lämpötila on normaalistikin varsin alhainen talvella. Lämpöä ei saa nostettua vaikka kuinka tilkitsisi ikkunoita, koska usein taloyhtiö säätää lämpötilan kaikkiin asuntoihin samanlaiseksi, eikä asukas siihen itse voi vaikuttaa. Vanhassa kerrostalossa asuva ihminen saattaa siksi olla tottunut varsin alhaisiin lämpötiloihin asunnossaan.

Perheen kasvettua usein saatetaan vaihtaa kerrostalosta esimerkiksi rivitaloon tai omakotitaloon. Tällöin saattaa helposti ajatella, että lämpötilaa voi laskea alemmaksi, jos haluaa säästää sähkölaskussa, koska pärjättiinhän sitä kerrostalossakin vedon keskellä villasukat jalassa. Jos lisäksi säätää vielä märkätilojen lattialämmityksen epähuomiossa liian matalaksi tai pahimmassa tapauksessa sammuttaa sen kokonaan, kosteusvaurion ja siitä mahdollisesti seuraavan homevaurion vaara on jo melkoinen.

Ihmiset reagoivat homeeseen usein yksilöllisesti. Herkkä ihminen saattaa sairastua, vaikka asunnon ilmassa olisi hyvin pieni määrä hometta, siinä missä vähemmän herkkä saattaisi pystyä asumaan samassa talossa pitkään ilman, että selvästi havaittavia oireita ilmaantuu.

Varsinkin lapsille hometalossa asuminen voi olla hyvin haitallista. Homeelle altistuminen saattaa joskus laukaista jopa vakavan autoimmuunisairauden erityisesti sellaisilla henkilöillä, joilla jo valmiiksi on tähän perinnöllinen taipumus. Homeen kanssa ei todellakaan tule leikitellä.

Millaisia oireita home voi aiheuttaa?

Huoneilmassa oleva home voi aiheuttaa esimerkiksi nenän tukkoisuutta, kutinaa, yskää, hengenahdistusta, äänen käheyttä tai muita vastaavia oireita. Joskus oireet ovat sellaisia, joita ei suoralta kädeltä osaisi välttämättä liittää homeeseen, kuten esimerkiksi rintakipua tai ahdistuksen ja painon tunnetta rinnassa. Sisäilmassa olevat mikrobit ja itiöt voivat myös aiheuttaa erilaisia infektioita, kuten poskiontelontulehdusta, keuhkoputkentulehdusta ja välikorvantulehdusta.

Silmän sidekalvon tulehdus, astma, keuhkorakkulatulehdus ja atooppisen ihon paheneminen kuuluvat homeen aiheuttamiin allergisiin reaktioihin. Homealtistus saattaa myös aiheuttaa yleisoireita, kuten väsymystä, päänsärkyä, pahoinvointia ja kuumeilua. Joskus yleisoireet voivat olla myös epämääräisempiä, kuten hermostuneisuutta, nivelkipuja, lihasjäykkyyttä tai vastaavia olotiloja, joita ei äkkiseltään välttämättä osaa yhdistää mahdolliseen homealtistumiseen.

Lähde: Sisäilmayhdistys

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *