Kun seuraa somea, ei voi välttyä usein näkemästä tilanteita, joissa toisia ihmisiä loukataan ja lytätään näennäisen huolettomasti. Erityisen pahalta tuntuu lasten kohdalla, jotka ovat joutuneet kiusaamisen kohteeksi somessa.
Some on nostanut kiusaamisen aivan uudelle tasolle. Siinä missä aiemmin esimerkiksi koulukiusaamisen uhri saattoi odottaa joutuvansa kiusatuksi koulussa tai koulumatkalla, nykyään kiusatuksi voi joutua somessa mihin vuorokauden aikaan tahansa.
Myös aikuisten somekäyttäytyminen tuntuu usein täysin holtittomalta. Keskustelupalstoilla vallitsevat viidakon lait, kun ihmiset hyökkäävät verbaalisesti toistensa kimppuun tavoilla, joilla luultavasti suurin osa ei koskaan kehtaisi puhua toiselle elävässä elämässä. Jos aikuisetkin käyttäytyvät näin huonosti somessa, ei ole mikään ihme, että lapset ja nuoret toimivat samoin.
Verkossa voi kiusata monin erilaisin tavoin
Verkkokiusaamista näkee tänä päivänä monissa eri muodoissa. Tyypillinen tilanne saattaa olla esimerkiksi sellainen, että lähes kaikki muut luokassa kuuluvat esimerkiksi tiettyyn Whatsapp-ryhmään lukuunottamatta oppilasta, johon kohdistetaan kiusaamista. Ryhmän ulkopuolelle jättäminen tuntuu lapsesta aina todella pahalta.
Toisinaan pelkkä ryhmän ulkopuolelle sulkeminen ei riitä kiusaajille, vaikka sekin jo yksissään aiheuttaa kiusatulle voimakasta mielipahaa. Usein kiusaamiseen kuuluu myös kiusatun tietoista haukkumista, mollaamista ja mustamaalaamista somessa. Kiusatusta saatetaan esimerkiksi postata noloja kuvia kaikkien nähtäväksi tai hänestä saatetaan levittää valheellista tietoa.
Kiusaaminen on aivan varmasti tuntunut hirvittävältä kiusatuista lapsista myös ennen somen valtakautta. Kanssakäymisen siirryttyä yhä enemmän verkkoon kiusaamiskulttuurikin on siirtynyt mukana. Välillä tuntuu, että nimenomaan kasvottomuus ja anonymiteetti mahdollistavat kiusatun entistäkin paremman henkisen lyömisen, kun ei joudu katsomaan toista silmästä silmään.
Kenties livenä tapahtuva kiusaaminen olisi monille kuitenkin hiukan vaikeampaa kuin verkossa tapahtuva kiusaaminen. Verkossa ilkeästi kommentoidessa voi uskotella itselleen, että ei kommentoinnin kohde nyt tämmöisistä niin paljon pahastu tai että ei tämä häntä vahingoita voimakkaasti. Kasvokkain toisen mielipahan ja kyyneleet näkee konkreettisesti, mikä saattaa hiukan hillitä pahinta kiusaamista.
Kiusaajat usein kykenevät jatkamaan toimintaansa silloinkin, vaikka näkevät uhrin kärsivän huomattavasti. Sivustakatsojille tilanne saattaa kuitenkin olla henkisesti vaikeampi silloin, kun oman toiminnan negatiiviset seuraukset näkee toisen ihmisen koko olemuksesta. Kenties omatunto alkaa sellaisessa tilanteessa kolkuttaa helpommin sivustakatsojalla, joka verkkomaailmassa voi ajatella, että hänhän ei oikeastaan osallistu varsinaiseen kiusaamiseen, koska hän vain reagoi varsinaisen kiusaajan viesteihin hymyemojilla tai peukutuksella, tai vaihtoehtoisesti vain hiljaa sivusta katsomalla.
Lisätietoa somessa tapahtuvasta kiusaamisesta: Poliisi
Teksti: Sonja