Ilmansaasteilla on pieniin lapsiin monenlaisia vaikutuksia.
Parenting Science-sivustolla kerrotaan, millä erilaisilla tavoilla ilmansaasteet vaikuttavat lapsiin. Hengitystieongelmien lisäksi ilmassa olevat erilaiset pienhiukkaset ja saasteet voivat aiheuttaa pienille lapsille myös kroonista tulehdusta. Ilmansaasteille altistumisen on keuhko-ongelmien lisäksi havaittu linkittyvän nopeutuneeseen solujen vanhenemiseen, epänormaaliin keuhkojen kehitykseen ja aivojen valkoisen ja harmaan aineen määrän vähenemiseen.
Lapset ovat erityisen alttiiita ympäristön epäpuhtauksien vaikutuksille myös siitä syystä, että heidän kehonsa ovat vielä kehitysvaiheessa. Lapset hengittävät enemmän ilmaa suhteutettuna kehon kokoon kuin aikuiset, mistä seuraa, että lapset saavat suhteessa enemmän saasteita kehoonsa per painoyksikkö. Myös tämän takia lapset ovat herkempiä ilmansaasteille kuin aikuiset.
Liikenteen aiheuttamat päästöt on eräs suurimmista yksittäisistä ilmansaasteiden lähteistä ympäristössämme. Polttomoottorien haitallisten pienhiukkaspäästöjen lisäksi tiellä ajavat autot irrottavat tien pinnasta pölyä ja erilaisia autojen renkaista ja jarruista lähtöisin olevia pieniä partikkeleita. Moni lapsiperhe asuu nykyisin lähellä vilkasliikenteisiä teitä. Myös kaupunkien keskustoissa automäärät ja sitä myöten ilmaan siirtyvien saasteiden määrät ovat myös tyypillisesti suurempia kuin harvempaan asutuilla alueilla.
Miten ilmansaasteet vaikuttavat lasten terveyteen?
Ilmansaasteet vaikuttavat lasten terveyteen monilla erilaisilla tavoilla. Toiset näistä vaikutusmekanismeista ovat intuitiivisia ja varsin helppoja ymmärtää. Jos sisäänhengitetyt hiukkaset ovat hyvin pieniä, ne voivat muun muassa ärsyttää nenän limakalvoja ja sitä kautta aiheuttaa nenänvuotoa ja yskää. Hiukkaset saattavat myös kulkeutua keuhkoihin asti, jonne päästyään ne voivat aiheuttaa tulehdustilan. Tästä saattaa seurata monenlaisia hengitystieoireita.
Tutkimuksissa on havaittu ympäristön ilmansaasteiden määrällä olevan yhteys erilaisiin sairauksiin kuten astmaan sekä keuhkojen yleiseen toimintaan. Negatiiviset vaikutukset eivät kuitenkaan jää vain keuhkoihin. Hyvin pienet hiukkaset saattavat kulkeutua keuhkokudoksen läpi ja päästä sitä kautta verenkiertoon. Hiukkasia saattaa myös päätyä ruoansulatusjärjestelmään suun ja nielun kautta.
Ilmansaasteet saattavat aiheuttaa immuunipuolustusjärjestelmän ylireagointia
Tutkimusten valossa vaikuttaa siltä, että ilmansaasteiden aiheuttama tulehdustila kehon eri osissa saattaa laukaista immuunipuolustusjärjestelmän toimimaan liian voimakkaasti, minkä seuraukset keholle voivat olla hyvin haitallisia. Tällä tavalla ilmansaasteet voivat välillisesti aiheuttaa suurta haittaa kehon eri osissa, myös muualla kuin hengityselimissä. Ilmansaasteet saattavat aiheuttaa myös suoria vaurioita DNA:han.
Raskaudenaikainen altistuminen ilmansaasteille saattaa olla haitallista lapselle
Jos äiti altistuu raskauden aikana kovin runsaassa määrin ilmansaasteille, vauvan veressä saatetaan havaita merkkejä oksidatiivisesta stressistä. Tämä saattaa johtaa solujen ennenaikaiseen vanhenemiseen. On myös havaittu, että vastasyntyneillä, jotka ovat altistuneet ilmansaasteille äidin välityksellä raskauden aikana, on lyhyemmät telomeerit verrattuna lapsiin, joilla altistusta ei ole ollut. Telomeerit ovat DNA-ketjujen päässä olevia osia, jotka suojelevat kromosomeja erityisesti solunjakautumisen aikana. Jos telomeerit vaurioituvat, ne eivät enää kykene niin tehokkaasti suojaamaan kromosomeja, jolloin kromosomien ja sitä kautta solun toiminta heikentyy.
Lähde: Parenting Science
Teksti: Sonja