Ajatus, että oma lapsi saisi aivokalvontulehduksen on monille vanhemmille hyvin pelottava. Onneksi nykyään aivokalvontulehdusten esiintymismäärät ovat vähentyneet merkittävästi verrattuna aikaan ennen rokotteita. Silti tänäkin päivänä on hyvä tunnistaa oireet ja viedä lapsi pikaisesti hoitoon, jos epäilee, että kyseessä saattaa olla aivokalvontulehdus.
Sanassa “aivokalvontulehdus” on monille vanhemmille pelottava kaiku. Aivokalvontulehdus voi olla joko lievä tai hyvin vakava, jolloin nopea sairaalahoitoon pääsy on kriittisen tärkeää. Jos herää epäilys, että lapsella saattaisi olla aivokalvontulehdus, hänet on hyvä viedä hoitoon mieluummin liian herkästi kuin jäädä kotiin seuraamaan tilannetta. Mikäli kyseessä on vakava tulehdus, lapsen tila saattaa heikentyä toisinaan hyvinkin nopeasti.
Mikä aiheuttaa aivokalvontulehduksen?
Aivokalvontulehduksen aiheuttajia ovat erilaiset virukset ja bakteerit. Aivokalvontulehdus on nimensä mukaisesti nimenomaan aivoja peittävän kalvon tulehdustila, kalvon sisällä oleva aivokudos ei siis itsessään ole tulehtunut. Virusten aiheuttamassa infektiossa saattaa kuitenkin aivokalvon lisäksi myös aivokudos tulehtua samanaikaisesti.
Aiemmin bakteerin aiheuttamaa aivokalvontulehdusta on esiintynyt paljon enemmän. Rokotteet ovat kuitenkin nykyään parantaneet tilannetta merkittävästi.
Miten lapsen aivokalvontulehdus oireilee?
Jos aivokalvontulehduksen aiheuttaja on bakteeri, tulehduksen oireita voivat olla esimerkiksi korkea kuume, väsymys, oksentelu ja päänsärky. Sairastuneella voi myös ilmetä valonarkuutta, erilaisia tajunnan häiriöitä ja niskan jäykkyyttä. Jos lapsi on hyvin pieni, niskan jäykkyyttä ei välttämättä esiinny. Sen sijaan hyvin pienellä lapsella oireita saattavat olla esimerkiksi lapsen normaalista poikkeava itku, kehon velttous ja heikentynyt reagointi ympäristön tapahtumiin. Toisinaan aivokalvontulehduksen ensimmäinen oire voi olla kouristus.
Virusten aiheuttama aivokalvontulehdus on yleisempää kuin bakteerien aiheuttama tulehdus. Mikäli aiheuttajana on virus, oireet ovat osin samankaltaiset kuin bakteeriperäisessä aivokalvontulehduksessa. Yleistä on esimerkiksi kuumeilu ja päänsärky. Virusperäisessä aivokalvontulehduksessa lapset usein paranevat muutamassa päivässä ilman erityistä hoitoa ja ovat tavallisesti hyväkuntoisia. Tämäntyyppistä lievää aivokalvontulehdusta epäillään esiintyvän jopa sadoilla lapsilla vuodessa.
Kuinka tulee toimia aivokalvontulehdusta epäiltäessä?
Vaikka aivokalvontulehdus saattaakin olla lievä ja mennä vähäoireisena ohitse, tulee sitä epäiltäessä aina viedä lapsi mahdollisimman nopeasti lääkärin vastaanotolle. Näin on toimittava siksi, koska joskus tulehdustila saattaa olla vakava ja tällöin sairaus saattaa edetä hyvin nopeasti. Tietyissä bakteeritulehduksissa lapsen tila saattaa huonontua jopa tunneissa. Verikokeen ja selkäydinnestenäytteen avulla voidaan selvittää, onko kyseessä vakava vai lievä tulehdus.
Hemofilus (Hib)-rokotteen myötä aivokalvontulehdusten määrä on vähentynyt viime aikoina merkittävästi. Vuonna 2010 käyttöön otettiin lisäksi pneumokokkirokote, joka on entisestään parantanut tilannetta ja vähentänyt sairastumistapauksia. Nykyään bakteeriperäisen aivokalvontulehduksen aiheuttajia ovat useimmiten meningokokki- ja pneumokokkibakteerit. Vastasyntyneiden lasten kohdalla ja muutaman viikon ikäisillä lapsilla aiheuttajia voivat olla myös B-streptokokki, listeriabakteeri sekä gramnegatiiviset sauvabakteerit.
Lähde: Terveyskirjasto
Teksti: Sonja
Ei vielä kommentteja