Moni lapsi kyselee nykyään huolestuneeseen sävyyn maailman tilanteesta – Onko näin teilläkin?

Kuva: Katie Gerrard

Huolettaako lastasi sota, ilmastonmuutos, energiakriisi tai jokin muu vastaava ahdistusta aiheuttava asia? Oletko joutunut miettimään, miten lasta voisi parhaiten rauhoittaa epävarmuuden keskellä, kun itselläkään ei ole kaikkia vastauksia tärkeisiin kysymyksiin?

Elämme tällä hetkellä hyvin epävarmaa maailmanaikaa. Inflaatio, energiakriisi ja Euroopassa käynnissä oleva sotatilanne herättävät monissa aikuisissa syystäkin huolta ja epävarmuuden tunteita. Lapset usein vaistoavat vanhempien huolestuneisuuden ja saattavat itsekin huolestua sen seurauksena. Lapsen huolestuminen saattaa ilmetä lisääntyneenä kyselynä, kun lapsi koittaa ymmärtää, mistä on kyse ja miksi aikuiset ovat huolissaan.

Jos lapsi on jo vanhempi, hän saattaa olla jo saanut tietoa maailman tilanteesta myös kodin ulkopuolelta tai netistä. Jos lapsi tulee kysymään selvästi huolissaan jostain maailman nykytilanteeseen liiittyvästä asiasta, kannattaa hänen kanssaan keskustella aiheesta rauhalliseen sävyyn ja kiireettömästi. Kun vanhempi itse pysyy tyynenä ja ilmaisee sekä sanoin että kehonkielelllään, että syytä huoleen ei ole ainakaan siinä määrin, että lapsen pitäisi asiasta stressata, lapsenkin on helpompi rentoutua.

Vanhemman lapsen kanssa voi jutella asioista yksityiskohtaisemmin

Jos lapsi on jo sen ikäinen, että hän kykenee ymmärtämään asioita syvemmällä tasolla ja kenties hakemaan itsekin maailman asioihin liittyvää tietoa verkosta, hänen kanssaan voi jutella asioista vakavammin kuin nuoremman lapsen kanssa. Lapsen luottamus aikuista kohtaan kasvaa, kun hänelle syntyy tunne, että aikuinen ei huijaa häntä, vaan kertoo rehellisesti tilanteen sellaisena kuin se on ja jakaa myös oman mielipiteensä asioista.

Lapselle ei koskaan kannata yrittää valehdella, jos hän tulee kysymään vanhemmalta jostakin mieltään painavasta asiasta. Tietenkään ei kannata liikaa kuormittaa lasta asioilla, joihin hän ei voi itse mitenkään vaikuttaa. Mutta riittävä rehellisyys oikeissa kohdissa luo lapselle turvallisuuden tunteen sen suhteen, että hänen ei tarvitse miettiä, onko kenties olemassa joitain sellaisia vaarallisia uhkia, joista vanhemmat eivät hänelle kerro.

Jos lapsi on sen ikäinen, että hän kykenee keskustelemaan myös vakavammista asioista, hänelle voi esimerkiksi sanoa, että vanhempi itsekin on huolissaan maailman tilanteesta, mutta että vanhempi uskoo, että kun perhe puhaltaa yhteen hiileen ja yhdessä tehdään kaikki mitä voidaan, asiat kyllä järjestyvät parhain päin. “Yhdessä tekeminen” ei kuitenkaan tarkoita, että lapselle pitäisi luoda tunne, että perheen selviytyminen on jollakin lailla myös hänen vastuullaan. On tärkeää, että lapsi voi olla epävarmassakin tilanteessa lapsi ja luottaa siihen, että aikuiset kyllä järjestävät asiat.

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.