Muistatko vielä nämä rauhoittavat lastenlaulut?

Muistatko vielä nämä rauhoittavat lastenlaulut?
Kuva: Kelly Sikkema / Unsplash

Vauvat kuulevat ääniä jo kohdussa ollessaan. Moni vanhempi juttelee ja lauleskelee vauvalle jo raskausaikana. Syntymän jälkeen vauva tunnistaa yleensä perheenjäsenten äänet, joita on kuunnellut jo sikiöaikana. Musiikilla on ihmeellisen rauhoittava vaikutus vauvoihin ja isompiinkin lapsiin.

Raskausaikana lauloin itsekin paljon syntymättömälle lapselleni. Lapsen syntymän jälkeen huomasin lapsen rauhoittuvan herkemmin, kun lauloin tuttuja lauluja. Vaikka lapseni nyt ovatkin jo isompia, kuuluu meidän iltarutiineihin edelleen unilaulu, joka on Lennä, lennä leppäkerttu.

Tähän olen listannut lempilaulujani, joita olen varmasti satoja kertoja laulanut ensin raskausaikana ja myöhemmin vauva-aikana ja lopulta omien lasten kanssa. Ehkäpä tästä löytyy teillekin sopiva rauhoittumis- tai unilaulu.

Lennä, lennä leppäkerttu: Lennä, lennä leppäkerttu, ison kiven juureen, siellä isäs, äitis keittää, sulle makeata puuroo.

Pii, pii, pikkuinen lintu: Pii, pii, pikkuinen lintu, pakottaako jalkojas koivun oksalla ollessas, marjan varrella maatessas.

Peukaloisen retket: Retkelle taas peukaloinen, reippaasti käy, huolta ei näy. Ilmojen halki hän liitää, kiitää näin seikkailemaan.

Maan korvessa: Maan korvessa kulkevi lapsosen tie, vaan ihana enkeli kotihin vie. Niin pitkä on matka, ei kotia näy, vaan ihana enkeli vieressä käy, vaan ihana enkeli vieressä käy.

Hyvin hiljaa: Hyvin hiljaa, hyvin hiljaa, nyt kuuluu keijujen äänet. He tanssivat taas koko yön laulaen, koko yön laulaen.

Oravan pesä: Kas kuusen latvassa oksien alla on pesä pienoinen oravalla. Sen poikaset siinä ne leikkiä lyö ja pikku hampahin siementä syö.

Sairas karhunpoika: Karhun poika sairastaa, häntä hellikäämme, lääkkehillä hoidelkaa Nalle ystäväämme. Maito tuore, lämpöinen hyväks’ olla voisi, vehnäkorppu valkoinen ehkä avun toisi.

Nalle Puhin sadelaulu: Sataa, sataa ropisee, pilipili pom, pilipili pom. Nallen varpaat palelee, pilipili, pom-pom-pom. Nallen varpaat palelee, pilipili, pom.

Saunavihdat: Lapsoset ketterät kotihaasta koivusta oksat taittaa. Noistapa nopsilla käsillänsä saunahan vihdat laittaa. Lauteilla saunan kotoisen taas illalla kylpy maittaa.

Raparperin alla: Äidin kasvimaalla, raparperin alla, sammakolla koti oli kultainen. Vilpas lehtikatto, alla multamatto, hirsiseinä vihreä ja punainen.

Tuku tuku lampaitani: Tuku tuku lampaitani, kili kili kiliäni, päkä päkä puskuripässiä, päkä päkä pässiäni.

Magdaleena: Magdaleena on pikkuinen tyttö, jolla on kutonen laulussa. Magdaleenalla sukka on rikki ja suussa on yhdeksän hammasta.

Ihme ja kumma: Auringossa aina varjo seuraa kulkijaa. Kun päivä painuu pilveen, niin varjo katoaa. Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa, se hämmästyttää, kummastuttaa pientä kulkijaa. 

Pieni tytön tylleröinen: Pieni tytön tylleröinen tietä pitkin kulki. Saapui sinne Nukku-Matti, silmät pienet sulki.

Lentäjän poika: Minä istuin kiitotien päähän. Jäin ihmettä katselemaan. Kone kaunis, kuin lentäjän luusta tehty, yllytti moottoreitaan.

Tuiki, tuiki tähtönen: Tuiki, tuiki tähtönen, iltaisin sua katselen. Korkealla loistat vaan, katsot alas maailmaan. Tuiki, tuiki tähtönen, iltaisin sua katselen.

Mitä lauluja sinä ole laulanut lapsellesi?

Teksti: Nanna

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit:

Musiikin vaikutus lapsen aivojen kehitykseen

Kenguruhoidossa laulaminen rentouttaa keskosvauvaa ja auttaa äidin ahdistuneisuuteen

Leikkilaulut tempaavat mukaansa -Ovatko nämä laulut tuttuja?


Ruuhkavuodet suosittelee

Nanna

Olen tiukkapipoinen, mutta lempeä kahden lapsen äiti. Murehdin lasten kasvua ja maailman menoa. Stressaan kaikkea mahdollista ja etsin itseäni. En ole pilvissä liihottelija vaan realisti ja luotan järjen ääneen. Yritän elää hetkessä ja nauttia arjen pienistä asioista. Elän elämäni parasta aikaa joka päivä, vaikka ihan aina ei siltä tunnukaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.