Ystävyys muiden vanhempien kanssa lisää vanhemman hyvinvointia

two woman sitting on beach sand while facing sunlight
Kuva: Briana Tozour

Ystävyyssuhteet muiden vanhempien kanssa ovat tärkeä voimavara ruuhkavuosien keskellä. Vaikeiden asioiden läpikäyminen ja puiminen ystävän kanssa helpottaa stressiä ja auttaa jaksamaan paremmin arjessa. Jos ystäviä ei ole paljon ja haluaisi uusia, kuinka vanhemman on mahdollista löytää ystäviä toisista vanhemmista aikuisiällä?

Vanhempi saattaa usein kokea huonoa omaatuntoa monista vanhemmuuteen liittyvistä asioista. Varsinkin tuoreet vanhemmat saattavat usein kokea epävarmuutta omista kyvyistään. Vanhempi saattaa esimerkiksi miettiä, toimiiko hän oikein lapsen kanssa erilaisissa vastaantulevissa tilanteissa. Varsinkin jos kyseessä on ensimmäinen lapsi, epävarmuuden ja riittämättömyyden tunteet voivat joskus on hyvin voimakkaita.

Epävarmuuden keskellä muilta vanhemmilta saatu vertaistuki auttaa paljon. Jos ja kun ystävät kertovat kokeneensa täysin samankaltaisia tilanteita ja epävarmuutta, se luo “olemme kaikki samassa veneessä”- tunteen, joka monesti nostaa taakkaa epävarman vanhemman harteilta.

Arjessa jaksamisen kannalta on ylipäätään hyvin terveellistä päästä välillä purkamaan turhautumisiaan ja tuulettamaan ajatuksiaan luotettavalle ystävälle esimerkiksi kahvikupin tai kävelyn merkeissä. Toinen vanhempi kykenee usein ymmärtämään jo yhdestä tai kahdesta sanasta mitä ystävä tarkoittaa kuvaillessaan esimerkiksi jotain haastavaa lapsiarjen tilannetta. Tämän takia erityisesti muiden vanhempien ystävyys on vanhemmalle hyvin arvokasta.

Kuinka ystäviä voi löytää aikuisiällä ja perheellisenä?

Monesti aikuisiällä on vaikeampaa tutustua uusiin ihmisiin kuin nuorempana. Esimerkiksi nuorena opiskelijana on luontevaa hakeutua muiden opiskelukavereiden seuraan, kun ei vielä välttämättä ole perhettä, jonka parissa muutoin kuluisi leijonanosa arjesta. Lasten saannin jälkeen aika on usein aivan eri tavalla kortilla kuin ennen lapsia. Kiireisten ruuhkavuosien keskellä taiteillessa ei vanhemmalla myöskään välttämättä ole energiaa lähteä etsimään uusia ystäviä.

Toivosta ei kuitenkaan kannata luopua. Maailmassa on paljon vanhempia, jotka ovat samanlaisessa tilanteessa ja kaipaavat toisia vanhempia ystäväksi. Verywell Family-sivustolla annetaan vinkkejä, kuinka saada tuoreena vanhempana uusia ystäviä muista vanhemmista.

Eräs keino ystävien hankkimiseen on hakeutua tilanteisiin ja sosiaalisiin tapahtumiin, joissa on muitakin vanhempia. Näissä tilanteissa kannattaa laittaa puhelin sivuun, jottei anna itsestään kuvaa vaikeasti lähestyttävänä. Kun puhelin on laukussa, ihminen on monesti paljon tarkkaavaisempi ympäristöä kohtaan, jolloin saattaa helpommin päästä vaikkapa juttusille vierustoverin kanssa esimerkiksi koulun tai päiväkodin juhlissa.

Eräs parhaista tavoista ystävystyä toisten vanhempien kanssa on jonkin yhteisen kiinnostuksenkohteen tai harrastuksen kautta. Kannattaakin liittyä esimerkiksi kyseiseen harrastukseen liittyviin ryhmiin, joiden kautta pääsee kontaktiin muiden samanhenkisten vanhempien kanssa.

Ystävien hankkiminen kannattaa aina. Kannustavien ystävien olemassaolo lisää vanhemman tyytyväisyyden ja onnellisuuden tunteita. Hyvien ystävien olemassaolon on myös havaittu edistävän fyysistä ja henkistä terveyttä monin tavoin.

Lähde: Verywell Family

Teksti: Sonja

1 kommentti

  1. Hirveän harvoin törmää vanhempiin, jotka ymmärtävät erityislapsia tai sitten en ole vain sattunut sellaisten seuraan.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.