Rakastuminen – Näitä asioita se saa aikaan kehossa!

Rakastuminen – Näitä asioita se saa aikaan kehossa!
Kuva: paloma.A / Unsplash

Rakastunut ihminen voi ulkopuolisten silmin katsottuna vaikuttaa toisinaan käyttäytyvän hyvinkin eriskummallisesti. Hän saattaa näyttää siltä kuin olisi lentoon lähdössä eikä oikein osaa pysyä paikallaan. Hymy voi vähän väliä yltyä ulottumaan korviin asti. Tästä kirjoituksesta löydät vastauksen siihen, mitä kehossa tapahtuu ihmisen rakastuessa.

Jos olet joskus ollut rakastunut, ehkä osaat kuvailla muille ihmisille, miltä se sinusta tuntui. Ehkä maailmasta ja ympäriltäsi vaikutti katoavan kaikki muu, jolloin et nähnyt muuta kuin rakkautesi kohteen. Ehkä koit pienuutta, koska rakkauden tunne tuntui valtavan suurelta. Ehkä koit jopa pelkoa siitä, että tuo pään pyörälle saanut tunne katoaisi yhtä nopeasti kuin se oli luoksesi saapunut.

Kun ihminen rakastuu, kehossa tapahtuu monenlaisia asioita. Ihminen on niin ihmeellinen ja monimutkainen kokonaisuus, että monia näkymättömiä prosesseja alkaa tapahtua. Eipä ole tainnut Neon 2 -yhtye turhaan laulaa sanoilla: “Siinä täytyy olla rakkautta…juuri oikeenlaista kemiaa”. Sillä juuri kemialliset prosessit sinkoilevat ihmiskehossa rakettien lailla, kun rakkaus osuu kohdalle.

Näitä muutoksia kehossa tapahtuu rakastumisen aikana

Kehossa tapahtuu monenlaisia asioita rakastumisen vuoksi. Iltalehden kirjoituksessa on avattu tätä aihetta enemmän ja kerrottu, että rakastuminen saa aikaan muutoksia hormonitoiminnassa ja hermovälittäjäaineissa.

1. Stressihormoni kortisolin määrä lisääntyy. Tämä varmistaa sen, että rakastunut on valmiina toimimaan, jos tilanne vaatii toisen osapuolen valloittamista.

2. Mieshormoni testosteronin pitoisuus muuttuu: naisilla lisääntyy ja miehillä vähenee. Nämä muutokset muuttavat rakastuneen henkilön kiltiksi ja lauhkeaksi. Ylen kirjoituksessa tätä asiaa on kuvailtu niin, että miehistä tulee käytökseltään pehmeämpiä ja mukautuvampia ja naisilla se saattaa ilmetä määrätietoisempana käytöksenä, jolla he haluavat varmistaa suhteen jatkumisen.

3. Muutokset serotoniinin ja dopamiinin (hermovälittäjäaine) määrissä aivojen eri osissa. Näillä on vaikutusta muun muassa mielialaan ja mielihyvän kokemiseen.

4. Noradrenaliini on välittäjäaine, joka saa aikaan seksuaalisen halun. Tämän aineen määrä lisääntyy, kun ihminen rakastuu.

5. Oksitosiinihormonin määrä lisääntyy, kun ihminen rakastuu. Tämä saa aikaan muun muassa sen, että rakkauden kohdetta halutaan helliä ja pitää hänestä hyvää huolta.

6. Endorfiinit ovat morfiinin tavalla toimivia aineita, joiden määrä muuttuu, kun ihminen rakastuu.

Mikä on tilanne, kun ensihuuma loppuu?

Edellä mainitut hormonimuutokset kestävät rakastuneella ihmisellä noin puolentoista vuoden ajan, selviää Yle Uutisten kirjoituksesta. Tämän ajanjakson jälkeen pitoisuudet muuttuvat normaaleiksi. Aivoilla kuitenkin on mahdollisuus pitkienkin aikojen kuluttua reagoida samoin kuin vastarakastuneena, kun näkee esimerkiksi vanhoja valokuvia rakkauden kohteesta.

Miten sinä kuvailisit rakastumisen kokemusta?

Teksti: Liisa

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *