IS: Kumppanuusvanhemmuus ei toiminut suunnitellusti – Jussi on saanut tavata vuoden ikäistä lastaan vain kuusi ja puoli tuntia

IS: Kumppanuusvanhemmuus ei toiminut suunnitellusti – Jussi on saanut tavata vuoden ikäistä lastaan vain kuusi ja puoli tuntia
Kuva: Steven Van Loy

Ilta-Sanomissa kerrotaan Jussista, jolla on vuoden ikäinen poika, jota hän ei käytännössä ole saanut tavata juuri lainkaan. Jussi toteaa, että hänestä on tehty paperi-isä, joka maksaa elatusmaksuja, muttei saa nähdä lastaan.

Jussi oli jo pitkään tiennyt haluavansa isäksi. Hän oli yrittänyt saada lasta ex-kumppaninsa kanssa tässä kuitenkaan onnistumatta. Suhteen päätyttyä Jussi alkoi pohtimaan, voisiko kumppanuusvanhemmuus olla hänen kohdallaan toimiva ratkaisu. Hän oli yhteydessä muutamiin naisiin, jotka olivat niinikään kiinnostuneita kumppanuusvanhemmuudesta. Heidän joukostaan löytyi nainen, joka vaikutti Jussi mielestä kaikin puolin sopivalta jakamaan vanhemmuuden hänen kanssaan.

Nainen tuli raskaaksi ja lapsen odotus alkoi. Alkuvaiheessa Jussin ja naisen viestittely oli hyväntuulista. Jussi tosin olisi halunnut jutella enemmän puhelimessa ja tavata tulevan lapsensa äitiä myös henkilökohtaisesti, mutta nainen halusi pitää yhteyttä vain WhatsApp-viestien välityksellä. Pian alun hyvä tunnelma hävisi ja ongelmat alkoivat.

Nainen perui muuttoaikeet Jussin lähelle, joista oli ollut puhetta aiemmin. Jussi ei myöskään päässyt ensimmäiseen ultraäänitutkimukseen, koska kumppanuusvanhempi Jussin mukaan “unohti kertoa” hänelle, saako neuvolaan mennä koronarajoitusten vuoksi. Nainen myös perui suunnitellun vierailun omien vanhempiensa luokse, jossa hänen oli ollut tarkoitus esitellä tulevan lapsensa isä. Tässä kohtaa Jussi alkoi aavistella ikävää.

Tuleva äiti ei ollut halunnut kirjoittaa aiesopimusta ja lopulta ilmoitti Jussille viestitse, että tämä saisi nähdä lastaan vain lomilla. Nainen myös perui Jussin neuvolakäynnin, jonka aikana isyys oli tarkoitus tunnustaa. Lopulta nainen ilmoitti Jussille, että ei aio olla tähän yhteydessä muutoin kuin lastenvalvojan kautta.

Jussi ei saanut tietoa lapsensa syntymästä tai siitä, oliko lapsi terve. Hän sai tietää lapsensa nimen, syntymäajan ja sukupuolen vasta 6-7 kuukautta syntymän jälkeen. Ensimmäisen kerran hän sai tavata lapsensa tämän ollessa 8-9 kuukauden ikäinen. Tämän jälkeen Jussi on saanut tavata lastaan vain kerran kolmessa viikossa yhden tunnin ajan.

Jussi toivoisi saavansa viettää enemmän aikaa lapsensa kanssa. Hän kertoo kuulleensa Miessakit ry:stä, että tällainen tapaamissopimus on minimisopimus, jonka kaltaisia yleensä tehdään rikollisille. Jussi kuvailee olevansa isänä löysässä hirressä. Lapsen äiti ei vastaa hänen viranomaisten kautta esittämiinsä kysymyksiin. Jussi esimerkiksi toivoi saavansa lapsestaan yksivuotiskuvan ja että hänen äitinsä saisi tavata lapsenlapsensa. Jussin isä kuoli kuukausi sitten tapaamatta lapsenlastaan.

Tapaamispaikkaraporttien mukaan äiti on kokenut kysymykset kuormittaviksi. Äiti on myös perunut lapsen tapaamisia Jussin jo ajettua tapaamispaikalle vedoten lapsen sairastumiseen. Jussi sanoo surullisena, että hän kokee olevansa pelkkä paperi-isä, joka maksaa elatusmaksuja, mutta ei saa nähdä lastaan.

Jussin nimi on muutettu Ilta-Sanomien artikkelissa hänen yksityisyytensä suojelemiseksi.

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *