Mitä hankkia joululahjaksi lapselle, kun ideat ja rahat ovat vähissä?

Kuva: Klimkin / Pixabay

Kaupallinen yhteistyö: Ideapark Lempäälä

Joulun lähestyessä monissa perheissä tuskaillaan alati pahenevassa taloustilanteessa. Moni miettii, raaskiiko ostaa kinkkua, saati paistaa sitä sähköhintojen kohotessa yhtä korkeammiksi. Aikuiset saattavat sopia keskenään, etteivät hanki toisilleen lahjoja. Lapsia halutaan kuitenkin muistaa – odottaahan moni lapsi kovasti joulua ja pukin tuomia lahjoja ja tsemppaa erityisesti juuri joulun alla.

Lapsi saa usein lahjoja monilta eri tahoilta: vanhemmilta, isovanhemmilta, kummeilta, sukulaisilta ja tuttavilta. Vanhemmille joulun tavaratulva voi olla kauhistus etenkin, jos kodissa on jo valmiiksi paljon tavaraa. Harva vanhempi haluaa enää turhaa tavaraa nurkkiin lojumaan. Moni lahjan antajakin toivoo, että lahja tulisi käyttöön ja toisi käyttäjälleen iloa.

Usein lahjojen hankkiminen on haastavaa etenkin, jos kyse ei ole omasta lapsesta. Yksi hyvä idea on kysyä suoraan lapselta itseltään, mitä hän toivoo joululahjaksi. Näin vältytään hutiostoksilta. Tosin pienimmillä lapsilla toiveet voivat olla niin lennokkaita, että on syytä kuunnella myös vanhempien mielipide. Kaikki vanhemmat eivät välttämättä ilahdu kaksimetrisestä nallekarhusta, taikahiekasta tai äänekkäistä leluista, joiden volyymiä ei pysty säätämään.

Joulun alla on hyvä käydä läpi lapsen tavarat, jotta saadaan tilaa uusille tavaroille, sillä tavaraa varmasti on tulossa lahjaksi. Rikkinäiset lelut on syytä hävittää ja ne lelut, joilla ei enää leikitä, voi laittaa kierrätykseen, lahjoittaa tai vaikkapa viedä kirpputorille. Lapselle voi samalla opettaa, että jos haluaa uutta, on fiksua luopua sellaisesta tavarasta, jolle ei ole enää käyttöä. Osan leluista voi myös pakata hetkeksi varastoon ja tuoda taas myöhemmin esille, jolloin lelu tuntuu lapsesta taas uudelta.

Kuva: Nanna. Vaatelahja isommalle lapselle voi olla riskiostos. Sen sijaan lahjakortillla teini voi hankkia itselleen mieluista vaatetta.

Lempäälän Ideapark on Joulupukin apulaisille inspiraation lähde, sillä sieltä löytyy toivelistan mukaisia lahjoja jokaiseen budjettiin. Pehmeisiin paketteihin voi hankkia vaatteita muotiliikkeistä, joita Ideparkissa on moneen makuun aina vauvasta teini-ikäiseen. Hankittaessa lapselle vaatetta on syytä tarkistaa, että vaate on oikean kokoinen. Etenkin isompien lasten ja teinien kohdalla voi joskus olla haastavaa löytää vaatelahjaa, joka varmasti on saajalle mieluinen. Jos tietää, että teini ostaa mieluiten itse vaatteensa, on lahjakortti parempi idea kuin vaatekaappiin pölyyntymään jäävä vaate. Useimpiin Ideaparkin liikkeisiin voi hankkia lahjakortin. Myös Ideaparkin oma lahjakortti käy monessa liikkeessä.

Kuva: Nanna. Lautapelit kehittävät ja opettavat lasta monella tavalla.

Etenkin ne kovat paketit ovat monelle lapselle odotettu lahja. Leluja ja pelejä on valtava valikoima. Lapsi saattaa pitää tietyistä lelusarjoista, kuten legoista, leikkiä mielellään elokuvamaailmasta tutuilla lelufiguureilla tai toivoa lääkärinlaukkua tai vaikkapa leikkikeittiötä lahjaksi. Lelun ja pelin voi hankkia lahjaksi myös esimerkiksi suositusten perusteella. Suomen Leluyhdistys järjestää vuosittain kilpailun, jossa valitaan vuoden suosituimmat lelut ja lautapelit. Tänä vuonna Vuoden Lelu -kilpailussa voittajalelujen joukossa olivat muun muassa Poliisiasema-lego ja hoivattava labradoodle-koira. Vuoden 2022 Lautapeli -kilpailussa voiton vei Lastenlautapeli-kategoriassa Dragomino-peli. Vuoden Perhepeli -tittelin sai Pelaa kuin miljonääri -lautapeli. Ideaparkissa näitä leluja ja pelejä myyvät muun muassa KidZoneMinimaniPrisma ja esimerkiksi Suomalainen Kirjakauppa.

Lapset eivät aina innostu lukemisesta, mutta oikean kirjan osuessa kohdalle, voi lukutoukka puraista. Joulupakettiin kannattaakin kääräistä kirja, sillä se tuottaa monesti iloa kerrasta toiseen. Suomalaisen Kirjakaupan myydyimpien lasten ja nuorten kirjojen listalta löytyvät muun muassa Mauri Kunnaksen Pippendorfin kirjavat kummitukset, Maaret Kallion Missä olet varpuseni, Astrid Lindgrenin On hauskaa, kun on joulu ja esimerkiksi Pipsa Possu- ja Risto Räppääjä ­-kirjat. Nämä kirjat ilahduttavat lasta värikkäillä ja mielikuvituksellisilla kuvilla. Isompi lapsi pystyy jo lukemaan itsekin tekstejä.

Kuva: Ideaparkin Suomalainen Kirjakauppa. Suomalaisesta Kirjakaupasta löytyy kirjojen lisäksi myös kattava valikoima piirustus- ja askarteluvälineitä sekä esimerkiksi lautapelejä.

Askartelu- ja piirustusvälineet ovat myös oiva lahjaidea. Moni lapsi askartelee ja piirtelee mielellään. Nämä tarvikkeet tulee yleensä käytettyä, eivätkä ne jää nurkkiin lojumaan. Askarteluun, piirtämiseen ja käsillä tekemiseen löytyy lahjoja muun muassa SinellistäTigerista, Prismasta ja Suomalaisesta Kirjakaupasta.

Lahjat jouluun kannattaa ostaa hyvissä ajoin. Marraskuun loppupuolella Ideapark on jälleen täynnä mahtavia tarjouksia ja mukavaa ohjelmaa, kun kauppakeskus juhlii 16-vuotista taivaltaan 19.–20.11. Ideaparkin kanssa synttäreitään viettää samaan aikaan myös lastenkulttuurikeskus PiiPoo. Synttäriviikonloppuna Ideaparkissa esiintyvät huippusuosittu Arttu Wiskari sekä lasten suosikit Muumipeikko ja Pikku Myy. Hauskaa ohjelmaa ja tarjouksia on tarjolla myös seuraavalla viikolla, kun Ideaparkissa vietetään Bläk Fraidei -kampanjaa keskiviikosta sunnuntaihin 23.–27.11. Bläk Boks Livessä voi nauttia huippuesiintyjistä, kuten Juha Tapio, Happoradio ja Uusi Rakkaus. Joulutunnelmaa voi käydä etsimässä Joulun taikametsästä

Vaikkei tänä jouluna olisikaan varaa ostaa montaa lahjaa tai käyttää joululahjoihin yhtä paljon rahaa kuin aikaisempina jouluina, joulu tulee siitä huolimatta. Lapset odottavat lahjoja, mutta yhtä tärkeää on myös jouluna yhdessä vietetty aikana. Ihanaa joulun odotusta!

Teksti: Nanna

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.