Inflaatio saattaa pakottaa perheitä luopumaan lasten harrastuksista

Inflaatio saattaa pakottaa perheitä luopumaan lasten harrastuksista
Kuva: Evgeniy Alyoshin

Monissa perheissä harrastetaan paljon. Harrastuksen parista löytyy usein myös ystäviä, mikä on tärkeää lapsen sosiaaliselle kehitykselle. Harrastus voi merkitä lapselle todella paljon. Jos harrastuksen joutuu lopettamaan taloudellisista syistä, tilanne saattaa olla vaikea sekä vanhemmille että lapselle.

Myös vanhemmille lapsen harrastus on usein hyvin tärkeä. Harrastus tuottaa lapselle iloa, minkä näkeminen tuottaa myös vanhemmalle mielihyvää. Harrastus antaa parhaimmillaan paljon hyödyllisiä työkaluja ja oppeja lapsen elämää varten.

Toisinaan tilanne on sellainen, että harrastuksen joutuu lopettamaan pakottavasta syystä. Tällainen syy voi olla esimerkiksi lapsen muuttunut terveystilanne, joka estää harrastuksen jatkamisen. Tällöinkin rakkaan harrastuksen lopettaminen saattaa olla lapselle kova paikka. Lapsi kuitenkin usein itsekin ymmärtää, että esimerkiksi raaja murtuneena ei usein voi harrastaa.

Jos tilanne on sen sijaan sellainen, että harrastusta olisi muutoin täysin mahdollista jatkaa, mutta perheen taloudellinen tilanne ei anna myöten, lapsen saattaa olla vaikeampi hyväksyä asiaa. Varsinkin jos lapsi on pieni, hänen voi olla hyvin vaikea ymmärtää, ettei vanhemmilla yksinkertaisesti ole rahaa harrastukseen. Lapsi saattaa kokea vihan ja turhautumisen tunteita luullessaan virheellisesti, että kyseessä on vanhempien vapaaehtoinen valinta lopettaa harrastus. Jos lapsi näkee, että kuitenkin kauppaostoksiin ja vastaaviin pakollisiin menoihin löytyy rahaa, hänen saattaa olla vaikea hahmottaa, että vanhempien lompakko ei kuitenkaan ole pohjaton.

Inflaatio ja nousseet korot vaikuttavat harrastuksiin monissa lapsiperheissä

CBC:n sivuilla perheenäiti kuvailee, kuinka hänestä olisi ihanaa antaa lastensa harrastaa monenlaisia asioita, mutta nykyinen inflaatio ja sen seurauksena nousseet elämisen kustannukset tekevät mahdottomaksi maksaa lasten harrastuksia. Äiti kertoo, kuinka pahoillaan hän on siitä, että lapset joutuivat jo koronan takia luopumaan monista sosiaalisista aktiviteeteista ja harrastuksista. Ennen koronaa perheen olisi ollut taloudellisesti mahdollista maksaa lasten harrastukset. Inflaatio on nyt kuitenkin nostanut hintoja niin voimakkaasti, että perhe joutuu sinnittelemään huomattavasti tiukemmalla budjetilla kuin aiemmin. Inflaation lisäksi asumismenoja kasvattaa nopeasti nousseet korot.

Äiti sanoo tiedostavansa, että vaikka harrastuksista on jouduttu luopumaan, heidän perheensä kuitenkin kuuluu onnekkaisiin siinä mielessä, että he pystyvät kustantamaan elämän perusasioihin liittyvät menot. Monessa perheessä tilanne on huomattavasti pahempi.

On ymmärrettävää, että jos harrastus on kallis, saattaa nykyinen maailmantilanne aiheuttaa ongelmia harrastuksen jatkon kannalta monissa perheissä. Onneksi harrastuksien ei aina tarvitse olla kalliita. Lapset voivat kuitenkin onneksi löytää iloa myös monista halvemmista tai jopa täysin ilmaisista asioista, joiden parissa he voivat toteuttaa itseään ja käyttää luovuuttaan.

Lähde: CBC

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *