Äidin pahin arvostelija on toinen äiti!

Äidin pahin arvostelija on toinen äiti!
Kuva: Pixapay/Polina Zimmerman

Internetin keskustelupalstat ja sosiaalisen median kommenttikentät käyvät kuumina, kun äidit arvostelevat toisiaan. Jokainen äiti on saanut kuulla myös kasvotusten jonkin töksäyttelevän tai arvostelevan kommentin sukulaisen suusta tai jopa kaupungilla kulkiessaan lapsensa kanssa. Minkä takia äidit ovat niin kovia arvostelemaan toisia äitejä?

Vaikka luulisi, että empatiaa ja ymmärrystä heruisi erityisesti äidiltä toiselle, niin tilanne on juuri päinvastainen: äidin pahin arvostelija on (anopin lisäksi) toinen äiti! Pahimmat kommentit kuulee netissä ja sosiaalisessa mediassa anonyymeilta äideiltä, mutta sitä tapahtuu liian paljon tosielämässäkin.

Millä tavoin äidit arvostelevat toisia äitejä?

Yleisimmät arvostelun aiheet ovat esimerkiksi imetys, synnytystapa ja kasvatustyyli. Lisäksi väitellään paljon siitä, tulisiko lapsen olla päivä- vai kotihoidossa ja missä vaiheessa on oikea aika äidin töiden aloittamiselle. Mutta käytännössä äitejä voidaan arvostella ihan mistä tahansa asiasta!

Miksi äidit arvostelevat toisiaan?

Eeva-lehden artikkelissa pohditaan sitä, että miksi äidit ovat kovia arvostelemaan toisiaan. Yksi syy on se, että monet äidit ovat väsyneitä ja stressaantuneita, jolloin hän on kärkkäämpi kommentoimaan ja töksäyttelemään muille äideille. Väsyneenä oma ajattelu voi olla kovin musta-valkoista ja itsekin on herkempi loukkaantumaan muiden sanomisista.

Perhekoon ollessa pieni saattaa myös tietynlainen perspektiivi asioihin puuttua. Kun lapsia on useampia, niin ymmärtää paremmin kaikkien olevan omia yksilöitään, koska on vertailupintaa.

“Ennen meillä oli yhtenäiskulttuuri. Mentiin Arvo Ylpön ja neuvolan ohjeilla. Nyt voi valita monesta vanhemmuuden tyylistä”, kertoo psykologi Hannele Törrönen. Vanhemmat saattavat itsekin olla välillä sekaisin eri kasvatustyylien kanssa, että mikä niistä olisi paras juuri meidän lapselle ja sopisi perheen arvoihin.

Very well family-sivuston mukaan joillakin arvostelemisen ja kiusaamisen taustalla on usein äidin oma epävarmuus. Toista äitiä kohtaan saatetaan kokea myös kateutta tai jopa mustasukkaisuutta. Tämä puolestaan voi johtaa siihen, että kiusaaja yrittää painaa toista äitiä alaspäin arvostelmalla häntä. Kiusaaja ei voi olla onnellinen toisen äidin puolesta, vaan on kateellinen siitä, että toisella äidillä on jotain mitä hänellä itsellään ei ole. Kiusaaminen ja arvostelu ovat myös keinoja saada sosiaalista valtaa eli sitä samaa, mitä teinit haluavat kiusatessaan muita.

Oletko sinä saanut äitinä osaksesi arvostelua toisilta äideiltä? Vai oletko kenties itse arvostellut muita äitejä kasvotusten tai omissa ajatuksissasi?

Lähteet: Eeva ja Very well family

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *