Isättömyyden vaikutukset tyttö- ja poikalapseen ovat hieman erilaisia!

Isättömyyden vaikutukset tyttö- ja  poikalapseen ovat hieman erilaisia!
Kuva: Pixabay/Pexels

Isättömyys näkyy tyttö- ja poikalapsessa hieman eri tavoin. Isättömyys ei kuitenkaan määrittele sellaisenaan yksistään lapsen tulevaisuutta, vaan lapsen elämään vaikuttaa hyvin monet muutkin tekijät. Riippuu myös osittain lapsesta, minkä verran Isättömyys häneen vaikuttaa. Isättömyyden syillä ja laadulla on myös merkitystä.

Kirkko ja kaupunki-lehden mukaan isän kaipuu näkyy lapsilla esimerkiksi voimakkaana huonommuuden ja puutteen tunteena. Ihmiset janoavat vanhemman huomiota. Heidän on saatava kokea, että he ovat rakastettuja ja tärkeitä. Onneksi rakkautta voi antaa myös äiti.

Isättömillä nuorilla voi silti olla itsetunto-ongelmia sekä vaikeuksia puolustaa itseään. Muihin ihmisiin luottaminen voi olla haasteellista, kuten myös ihmissuhteiden rakentaminen ja ylläpitäminen. Tällaisilla lapsilla voi olla vaikeuksia ottaa koulunkäynti vakavasti ja heiltä saattaa puuttua motivaatiota opiskella itselleen korkeampi koulutustaso. Yksinhuoltajatalouksissa on usein taloudellisesti tiukkaa, joten nuoret eivät välttämättä pääse harrastamaan maksullisia harrastuksia.

Ilman isän läsnäoloa kasvaneet nuoret saattavat aloittaa seksielämän aikaisemmin ja käyttäytyä välinpitämättömästi sen suhteen. Päihdekokeilut aloitetaan jo hyvin nuorena. Nuorelle voi kehittyä myös päihderiippuvuus. Mielenterveysongelmat ovat yleisiä heidän keskuudessaan.

Isättömyys voi aiheuttaa lapsille käytösongelmia ja lisätä aggressiivisuutta. Pahoinpitelyn uhriksi joutumisen riski suurenee. He sekaantuvat todennäköisemmin nuorisorikollisuuteen ja jengiväkivaltaan.

Isättömyyden vaikutus tyttäreen

Isän kautta tytär peilaa itseään ja testaa onko hän arvokas ja rakastettava. Jos vastaus on myönteinen, tyttären itsetunto kasvaa. Isättömillä tytöillä on sen sijaan usein alhainen itsetunto.

– “Toisilla se johtaa siihen, että ruvetaan testaamaan omaa kelpaavuutta. Esimerkkinä tästä ovat nuorten varhaiset seksisuhteet ja voi olla, että kelpaavuutta pitää testata monilla kumppaneilla. Toisille tytöille voi jäädä alemmuuden tunne. Ei luota itseensä vaan vähättelee, vaikka kumppani sanoisi, että olet haluttava, ihana ja kaunis”, sosiaalipsykologi Saara Kinnunen kertoo.

Isättömyyden vaikutus poikaan

Pojat tarvitsevat isähahmon oppiakseen, kuinka olla mies. Ilman isähahmoa pojat ovat vaarassa kasvaa miehiksi, joilla on käytösongelmia ja haasteita emotionaalisessa vakaudessa, ihmissuhteissa ja suhteessa omiin lapsiinsa. Miehen mallia voi onneksi antaa joku muukin aikuinen mies, joka on jollain tavalla lapsen elämässä.

Ilman isän hyväksyntää teini-ikäiset pojat kokevat usein emotionaalista kipua, joka voi johtaa yrityksiin todistella itseään.  Se voi puolestaan aiheuttaa kilpailua muiden poikien kanssa, riskikäyttäytymistä sekä rikollista toimintaa. Miehet, jotka kasvavat ilman isää käyttävät todennäköisemmin alkoholia ja huumeita, sekä joutuvat vaikeuksiin poliisien kanssa.

Onneksi isättömyys ei kuitenkaan ennusta suoraan lapsen tulevaisuutta, vaan lapsen elämään vaikuttaa hyvin monet muutkin tekijät. Lapselle riittää hyvin yksikin aikuinen, johon kiinnittyä turvallisesti.

Näkyykö isättömyys sinun tai lastesi elämässä? Miten tai millaisissa asioissa?

Lähteet: Actcic, Kirkko ja kaupunki ja Our everyday life

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *