Kuinka parisuhdetta kannattaisi hoitaa lasten syntymän jälkeen?

Kuinka parisuhdetta kannattaisi hoitaa lasten syntymän jälkeen?
Kuva: Igor Rodrigues

Perheen perustaminen oman rakkaan kumppanin kanssa on ihanaa, varsinkin jos lapset ovat pitkään olleet molempien haaveena. Lasten syntymän jälkeen parisuhde usein väistämättä muuttaa muotoaan ainakin joillakin tavoilla. Kuinka parisuhteen voi pitää raikkaana ruuhkavuosien keskellä?

Varsinkin tuoreet vanhemmat haluavat usein viettää kaiken aikansa lapsensa kanssa. Kun lapsi kasvaa hiukan vanhemmaksi, vanhempien kannattaa alkaa panostamaan uudelleen myös parisuhteeseen, jotta suhde ei huomaamatta pääse rapistumaan.

Vaikka vanhemmat eivät aktiivisesti pyrkisikään pitämään suhteestaan huolta, asiat saattavat toki sujua silloinkin mainiosti, jos molemmat kokevat saavansa tyydytystä ja nautintoa normaalista lapsiarjesta. Usein se maailman ihaninkin asia saattaa kuitenkin jossain vaiheessa muuttua rutiiniksi. Jos näin käy, puoliso saattaa toisinaan alkaa ärsyttämään, minkä seurauksena toiselle saattaa huomaamattaan alkaa puhua aiempaa epäystävällisempään sävyyn. Jos asialle ei tehdä mitään, suhteessa saattaa ajan kanssa alkaa esiintymään vakavampiakin ongelmia.

Niin kuin monissa asioissa, myös tässä tilanteessa ennaltaehkäisy on paras strategia. Kun suhteesta aletaan pitämään hyvää huolta jo siinä vaiheessa, kun ongelmia ei vielä ole ilmaantunut, edesauttaa se suhteen pysymistä hyvänä myös vaikeampina aikoina.

Millaisilla keinoilla suhdetta voi auttaa pysymään hyvänä?

On tärkeää, että vanhemmuuden ohella puolisot säännöllisesti voivat kokea olevansa yhä myös parisuhteen kaksi osapuolta. Tämä usein edellyttää, että vanhemmat välillä pääsisivät viettämään parisuhdeaikaa keskenään ilman lapsia. Laatuajan yhdessä viettämistä auttaa, jos lapsilla on luotettava hyvä hoitopaikka, jonne he menevät mielellään ja jonne vanhemmat uskaltavat heidät jättää ilman, että he huolehtivat koko treffien ajan siitä, miten lapset pärjäävät hoidossa.

Parisuhdeaikaa vietettäessä olisi hyvä, että puhelimet jätettäisiin pois viemästä tarkkaavaisuutta ja huomiota pois toisesta. Kahdenkeskinen aktiviteetti voi olla mitä tahansa, mistä molemmat pitävät. Joillekin vanhemmille täydellinen kahdenkeskinen romanttinen ilta on esimerkiksi pitkä kävely yhdessä ja sen jälkeen kahdestaan kotona nautittu illallinen. Toisille toimii parhaiten, että voi hetkeksi lähteä pois kodista esimerkiksi syömään ulkona jossain mukavassa ravintolassa.

Pienillä eleillä on suuri merkitys

Moni pariskunta kokee parisuhdetta ylläpitävänä suurena voimana sen, että toista huomioi pienillä eleillä ja yllätyksillä. Pieni viitteellinen yllätyslahja silloin tällöin rakkaalle kumppanille saa toisen tuntemaan itsensä tärkeäksi ja lisää onnellisuutta. Hellä kosketus ohi mennessä, päivittäinen halaaminen ja ystävälliset kannustavat sanat kertovat toiselle, että välität hänestä.

Jokainen parisuhde on erilainen. Vain te kaksi tiedätte, mikä toimii teillä parhaiten. Tärkeintä on, että parisuhteen molemmat osapuolet aidosti haluavat jakaa elämänsä niin pariskuntana kuin vanhempina. Kun tämä halu löytyy, muutkin perheeseen ja parisuhteeseen liittyvät asiat järjestyvät yleensä parhain päin.

Lähde: Marriage

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *