Voiko ruuhkavuosista selviytyä ilman stressiä?

woman lying on bed
Kuva: Kinga Cichewicz

Moni kokee, että ruuhkavuodet ja stressi liittyvät saumattomasti yhteen. Monessa perheessä lapsiarki onkin usein varsin stressaavaa. Toisaalta on myös perheitä, joissa stressitasot ovat huomattavasti alhaisemmat. Tähän kannattaa mahdollisuuksien mukaan pyrkiä, sillä vanhemman stressillä voi olla monenlaisia negatiivisia vaikutuksia lapsiin.

Jokainen ihminen kokee toisinaan stressiä. Lyhytkestoinen stressi saattaa olla ihmiselle usein jopa eduksi, sillä se terästää aisteja ja usein parantaa suoritusta. Moni esimerkiksi stressaa jonkin verran ennen esiintymistä suuremmalle tai pienemmälle joukolle. Näin on usein myös kokeneiden puhujien kohdalla. Moni kokenut puhuja sanoo, että itseasiassa kokee pienen stressin tunteen jopa nautinnolliseksi, koska se kasvattaa vireystilaa ja tekee siten esityksestä vieläkin paremman.

Vanhemmuuteen kuuluu usein suurempi tai pienempi määrä stressiä. Pieni stressin tunne silloin tällöin ei ole haitallista. Päinvastoin, se saattaa joskus jopa auttaa skarppaamaan ja selviämään nopeaa toimintaa vaativista hetkistä arjessa. Stressi usein saa ihmisen keskittymään entistä paremmin käsillä olevaan tehtävään. Esimerkiksi ennen tärkeää koetta opiskelija saattaa tuntea stressiä, mikä saattaa saada hänet skarppaamaan ja parantaa siten koesuoritusta. Urheilija stressaa usein ennen tärkeää kilpailusuoritusta, mikä nostaa hänen kehonsa vireystilaa ja saattaa parantaa hänen suoritustaan.

Vanhemman stressi on aivan omanlaistaan stressiä. Ruuhkavuosien keskellä stressaavia tilanteita ei usein voi välttää ja moni vanhempi kokeekin stressin kuuluvan olennaisena osana lapsiarkeen. Jos stressiä on liikaa, tästä saattaa olla monenlaista haittaa niin vanhemmalle kuin lapsillekin.

Liiallinen stressaaminen on haitallista

Kuten mikä tahansa stressi, myös vanhemmuuteen liittyvä voi mennä liiallisuuksiin, jolloin siitä on pikemminkin haittaa kuin hyötyä. Vanhemman stressistä saattaa olla myös haittaa hänen lapsensa kehitykselle.

Parenting Science- sivustolla pohditaan, mitkä tekijät aiheuttavat voimakkainta stressiä vanhemmille. Usein sellaiset asiat, jotka uhkaavat konkreettisesti vanhemman kykyä hoivata lapsiaan, koetaan kaikkein stressaavimmiksi. Tällainen uhaksi koettu asia voi olla esimerkiksi alhainen tulotaso, jolloin perheessä ollaan jatkuvasti huolissaan rahasta. Stressi voi saada vanhemman etääntymään emotionaalisesti lapsestaan ja menettämään malttinsa useammin.

Jos vanhempi kokee olonsa erittäin stressaantuneeksi, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Pitkäkestoisesta stressistä voi olla huomattavaa haittaa niin vanhemmalle itselleen sekä myös hänen lapsilleen.

Lähde: Parenting Science

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

    Array
(
    [0] => thumbnail
    [1] => medium
    [2] => medium_large
    [3] => large
    [4] => 1536x1536
    [5] => 2048x2048
    [6] => vp_sm
    [7] => vp_md
    [8] => vp_lg
    [9] => vp_xl
    [10] => vp_sm_popup
    [11] => vp_md_popup
    [12] => vp_xl_popup
)