Onko lapsesi räjähdysherkkä? – Viisi vinkkiä seuraavan kiukkukerran varalle!

Onko lapsesi räjähdysherkkä? – Viisi vinkkiä seuraavan kiukkukerran varalle!
Kuva: Ladislav Stercell / Unsplash

Osa lapsista vaikuttaa olevan todella herkkiä hermostumaan. Toki uhmaikään liittyvät ajanjaksot selittävät suuren osan kiukustumisista. Kuinka kohdata lapsi kiukun hetkellä?

Kuulostaako tutulta: lapsi saa kiukkukohtauksen jokaisesta pienestäkin asiasta. Ei ole hyvä, vaikka asiat tekisi juuri niin kuin pikkuinen on hetkeä aikaisemmin pyytänyt. Tässä vaiheessa lapsi saattaa todeta, että asia olisikin pitänyt tehdä toisella tavalla. Kiukun aiheet voivat tuntua aikuisesta hyvinkin mitättömiltä. Syy voi olla esimerkiksi sukassa oleva väärä kuva. Aiemmasta kirjoituksestamme voit lukea lisää siitä, millaiset syyt voivat saada lapset pahalle tuulelle.

Monet vanhemmat tuskailevat sen kanssa, että lapsi räjähtää helposti mistä ja missä tahansa. Se ei aikaa tai paikkaa katso, kun vuosisadan kaamein kiukkukohtaus iskee. Saattaapa siinä lapsi maata maassa jalat ja kädet heiluen, jos oikein iso murhe valtaa mielen. Bebes y mas -sivuston kirjoituksessa on kerrottu vinkkejä siihen, miten toimia räjähdysherkän lapsen kanssa.

1. Huomioi lapsi

Katso lasta ja osoita, että kuuntelet häntä. Yritä saada selville, että mikä asia hänet on tällä kerralla saanut kiukkuiseksi. Jos hän ei ole heti valmis keskustelemaan kiukun aiheesta, anna hänelle aikaa. Kerro, että kun hän on valmis, voitte jutella lisää asiasta.

2. Ole myötätuntoinen

Osoita lapselle myötätuntoa. Tee selväksi, että haluat ymmärtää sen, miltä lapsesta tuntuu parhaillaan. Älä moiti tai vähättele hänen olotilaansa. Anna hänelle tukesi vaikeana hetkenä. Ota syliin tai halaa. Jos hän ei ole heti tähän valmis, kerro että hän voi tulla myöhemmin syliin.

3. Huumori avuksi

Joissakin tilanteissa ongelmallinen tilanne ratkeaa, kun avuksi otetaan hassuttelu. Esimerkiksi kutittaminen voi auttaa vaikeassa tilanteessa.

4. Tehkää hengitysharjoituksia

Opetelkaa yhdessä lapsen kanssa tekemään rentouttavia hengitysharjoituksia. Niiden avulla kiukku saattaa laantua yllättävän nopeasti.

5. Varmista asioiden ennakointi

Jos lapsen kiukun perimmäinen syy vaikuttaa usein olevan se, että hän ei ehdi sisäistää asioita. Muuta toimintamalliasi ja selitä lapselle etukäteen suunnitelmat mahdollisimman tarkkaan. Näin hän osaa paremmin ennakoida tulevia asioita ja moni kiukku jää pois.

Mikä on sinun mielestä toimivin keino saada lapsen kiukku laantumaan?

Teksti: Liisa

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *