Vanhemmat kohtaavat tiettyjä haasteita lastensa kanssa säännöllisesti – Ovatko nämä tuttuja teidän perheessä?

Vanhemmat kohtaavat tiettyjä haasteita lastensa kanssa säännöllisesti – Ovatko nämä tuttuja teidän perheessä?
Kuva: Janko Ferlič

Jotkut lapset käyttäytyvät kuin enkelit läpi koko lapsuutensa. Useimmilla lapsilla kuitenkin esiintyy jonkinlaista ei-niin-toivottavaa käytöstä jossain kohtaa lapsuutta. Mom Junction- sivustolla listattiin tyypillisimpiä lasten kanssa esiintyviä haasteita, jotka ovat tuttuja suurimmalle osalle vanhemmista.

Kun lapsi saa jatkuvia kiukkukohtauksia

Kiukkukohtaukset ovat hyvin yleinen vanhempien kohtaama ongelma. Kiukkukohtauksen yllättäessä tärkeintä on, että vanhempi ei itse menetä hermojaan. Vaikka kuinka tuntuisi, että haluaisi huutaa ja kirkua kun lapsi käyttäytyy huonosti, kannattaa yrittää purra hammasta ja pysyä tyynenä. Vanhemman kontrollinmenetys usein vain pahentaa tilannetta ja saa lapsen tuntemaan olona turvattomaksi.

Kun lapsi ei tottele vanhempaa

Lapsella tulee olla tiettyyn pisteeseen itsemääräämisoikeus, mutta vanhemman ei silti täyty suvaita tottelemattomuutta. Lapsen mielipidettä voi ja pitääkin kunnioittaa, mutta jos vanhemman näkemys tilanteesta on erilainen kuin lapsella, vanhempi aikuisena sanoo viimeisen sanan siitä, kuinka toimitaan. Ymmärrettävästi lapsi saattaa tästä suivaantua. On tärkeää, että vanhempi ei anna lapsen käytöksen hermostuttaa itseään. Johdonmukainen rauhallinen asenne on aina suuttumista parempi toimintatapa.

Hallitsematon sisaruskateus

Sisaruskateus on varsin tavallinen ilmiö lasten keskuudessa. Uuden pikkusisaruksen saapuessa perheeseen vanhemman sisaruksen saattaa toisinaan olla vaikeaa sopeutua muuttuneeseen tilanteeseen. Saattaa kestää oman aikansa, ennen kuin vanhempi sisarus on jäsentänyt uuden tilanteen mielessään.

Kun lapsi kertoo valkoisia valheita

Jos pieni lapsi kertoo valkoisia valheita, häntä ei kannata rangaista, vaan rankaisun sijaan hänen kanssaan kannattaa puhua asiasta. Hänelle voi selittää, että valehtelu ei auta häntä saamaan sitä, mitä hän haluaa. Pieni lapsi kertoo valkoisia valheita usein siksi, että haluaa kokeilla, saako hän sillä tavalla asioita, joita hän haluaa. Jos hän ymmärtää, että valehtelu ei auta häntä saavuttamaan päämääräänsä, on todennäköisempää, että hän lopettaa valehtelun, kuin että rankaisu saisi hänet lopettamaan.

Rangaistuksen pelko on yleisesti ottaen huono motivaattori lapsen kasvatuksessa. Paljon tehokkaammin pääsee tuloksiin, kun saa lapsen ymmärtämään, että vääränlainen toiminta ei yksinkertaisesti ole hänelle itselleen kannattavaa.

Vihainen ja väkivaltainen käyttäytyminen

Vanhemmille voi olla hyvin stressaavaa, jos lapsi käyttäytyy aggressiivisesti ja väkivaltaisesti. Aggressio saattaa kohdistua toisiin lapsiin esimerkiksi hoitopaikassa tai koulussa, tai se saattaa kohdistua vanhempiin tai muihin sisaruksiin. Tärkeintä on yrittää ymmärtää syyt aggressiiivisen käyttäytymisen taustalla. Joskus syiden selvittäminen vaatii ammattiapua. Jos aggressio on voimakasta ja toistuvaa, kannattaa kääntyä psykologin tai lääkärin puoleen.

Herkästi valittava lapsi

Joillakin lapsilla on tapana valittaa asioista enemmän kuin toisilla. Lapsi saattaa esimerkiksi ryhtyä itkemään pientenkin vastoinkäymisten osuessa kohdalle. Usein syynä on, että lapsi kaipaa vanhemman huomiota. Tällöin lapselle puhuminen auttaa enemmän kuin hänen huomiotta jättämisensä, joka usein vain lisää lapsen ahdistusta.

Lähde: Mom Junction

Teksti: Sonja


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.