Joulukalenterien luukuista löytyy yllätyksiä lasten leluista aikuisten leluihin – hintataso vaihtelee

Kuva: Kalhh / Pixabay

Kaupat ovat olleet jo muutaman kuukauden pullollaan toinen toistaan houkuttelevimpia joulukalentereita. Kun aiemmin joulukalentereita ostettiin lapsille, nyt myös aikuisille ja jopa lemmikeille on omat kalenterinsa. Tarjonta on valtava. Kalenterien hinnat vaihtelevat muutamasta eurosta jopa satoihin euroihin.

Moni muistaa omasta lapsuudestaan perinteiset joulukalenterit, joiden yllätysluukuista löytyi pahanmakuinen suklaa, jonka muoto oli esimerkiksi joulukello, enkeli, piparkakku, kenkä tai esimerkiksi joulukuusi. Tarjolla oli myös tarra- ja kuvakalentereita. Joulukalenterin luukkujen avaamista odotettiin joka vuosi innokkaasti, ja avattujen luukkujen avulla laskettiin aikaa jouluaattoon, johon nykyäänkin huipentuu monen lapsiperheen loppuvuosi.

Jo 1800-luvulla oli monessa perheessä tapana merkitä liituviivalla, montako päivää on aikaa jouluun. Ensimmäiset joulukalenterit painettiin Saksassa 1900-luvun alussa. Kalenterit olivat aluksi pahvista valmistettuja, mutta 1950-luvulla ilmestyivät ensimmäiset suklaakalenterit. Hiljalleen joulukalenterit yleistyivät (Joulukalenteri-arvostelut -sivusto).

Nykyään joulukalentereista löytyy suklaan lisäksi jos jonkinlaisia yllätyksiä. Markkinoilla on hurja määrä erilaisia makeis- ja lelukalentereita. Luukuista voi löytyä myös teetä, kahvia, kaakaota, puuroa, mausteita, kirjoja, sukkia, kosmetiikkaa, koruja, sisustustavaraa, sipsejä, kuivalihaa, kuivattuja hedelmiä, alkoholia ja jopa aikuisten leluja. Mikäli kaupassa myytävistä kalentereista ei löydy sopivaa, voi joulukalenterin askarrella myös itse ja täyttää valitsemillaan yllätyslahjoilla.   

Moni lapsi on tyytyväinen avatessaan ihan peruskalenterin luukkuja, mutta myös Suomessa on myynnissä vähän isomman budjetin ökykalentereita. Miltähän tuntuisi avata joka päivä joulukalenteri, jonka päivittäinen yllätys on kaksi kiloa makeisia! Myös maailmalta on kuulunut hurjia joulukalenteriuutisia: Iltalehti kertoi viime joulun alla sveitsiläisperheestä, jonka joulukalenterin arvo oli yli yhdeksän miljoonaa euroa!

Kaikki lapset eivät aina malta odottaa luukkujen avaamista vaan syövät herkut kalentereista etukäteen. Tämä onnistuu ovelasti myös luukkuja avaamatta: kalenterit pystyy yleensä avaamaan takapuolelta. Vanhemmille voi olla yllätys, kun luukuista ei yllättäen löydykään yhtään mitään. Eräs ovela äiti halusi varjella lapsensa hampaita sokerilta ja sepitti tarinan, että suklaakalenterin suklaat eivät ole syötäviä vaan ne pitää ensin poistaa. Itse yllätys on suklaan alta löytyvä kuva. Tämä selitys voi upota etenkin pienelle lapselle, jolla ei ole muistikuvaa suklaajoulukalenterista.  

Pimeän syksyn jälkeen on ihana fiilistellä taas tulevaa joulun aikaa ja laskea päiviä jouluun luukkuja avaamalla.

Millaisia joulukalentereita teidän perhe hankkii tänä vuonna?

Teksti: Nanna

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit:

Joulukalenteri-ideat: herkkuja, yllätyksiä ja puuhaa koko perheelle

Yhteistä tekemistä jokaiselle päivälle ennen joulua

Tämän äidin joululahjatoiveet yllättävät: järvenrantatalo, oma leffakanava, yksityinen bussilinja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.