Kuinka vanhemmuus muuttaa ihmistä – Oletko muuttunut lasten myötä?

man and woman kissing on road during daytime
Kuva: Kristyn Lapp

Vanhemmuus usein väistämättä jollakin lailla muuttaa ihmistä. Muutos voi olla lähes huomaamaton tai sitten niin selkeä, että kaikki lähipiirissä sen havaitsevat. Kovapintaisesta ihmisestä saattaa tulla pehmeämpi, äkkipikaisesta kärsivällisempi, siisteysintoilijasta suurpiirteisempi. Millä lailla vanhemmuus on muuttanut sinua?

Moni vanhempi kokee muuttuneensa lastensaannin myötä. Vanhempi saattaa esimerkiksi kokea olleensa aiemmin henkisesti kovempi tai epäempaattisempi, mutta lasten myötä hän on löytänyt itsestään uudenlaisia pehmeämpiä puolia. Joku taas saattaa kokea olleensa tuuliajolla elämässään ja lasten myötä asiat ovat loksahtaneet paikoilleen, arjessa on struktuuria ja langat pysyvät paremmin käsissä, koska niiden on pakko pysyä.

Kun ihminen on vastuussa vain itsestään, on helpompi jättää asioita hoitamatta, koska seuraamukset kohdistuvat vain itseen. Kun tilanne muuttuukin ja vastuulla on myös pieni ihminen, aiemmin ehkä löyhemmin vastuuseen suhtautunut vanhempi saattaa löytää itsestään vahvuuksia, joiden olemassaolosta hän ei ole aiemmin edes ollut tietoinen.

Ennen lasten saamista vanhempi saattaa esimerkiksi olla pitänyt hyvin tärkeänä, että koti on jatkuvasti tiptop. Kun lapset tulevat kuvioon, täydellistä järjestystä on usein käytännössä mahdotonta ylläpitää. Pikkuhiljaa vanhempi alkaa tottua siihen, että lattialla lojuu leluja, vaatteita ja milloin mitäkin tavaroita. Alussa hän kenties yrittää taistella epäjärjestystä vastaan, mutta ajan myötä hän alkaa pikkuhiljaa ymmärtää, että tuulimyllyjä vastaan ei voi taistella loputtomasti.

Pikkulapsiarkeen kuuluu olennaisena osana epäjärjestys, varsinkin siinä vaiheessa, lapsi alkaa kävellä ja voi aktiivisesti levitellä tavaroita ympäri asuntoa. Jokainen pikkulapsen vanhempi tietää, että somessa jaettujen lähes epätodellisen siistien lapsiperhekodin kuvien taustalla on usein varsin toisenlainen todellisuus. Ruuhkavuosien kiireen keskellä piintyneinkään siivousintoilija ei joka hetki jaksa juosta lapsen perässä nostamassa jokaista tavaraa paikoilleen. Moni entinen siivousintoilija sanoo, että hän kokee rentouttavana sen, että on antanut itselleen vanhemmuuden myötä luvan olla välittämättä pienestä sotkusta.

Moni vanhempi kokee, että lasten myötä maailma näyttää toisenlaiselta kuin aiemmin. Huomiota tulee kiinnitettyä erilaisiin asioihin kuin ennen lapsia. Täydellisen puolustuskyvyttömän pienen ihmisen suojeleminen ja hoivaaminen herättää monesti empatian tunteita myös yleisellä tasolla liittyen muihinkin asioihin kuin vain omaan lapseen. Lapsen silmien kautta vanhempi usein näkee asiat yksinkertaisemmin kuin millaisiksi samat asiat aikuisten maailmassa mielletään.

Sanotaan, että lapsen suusta kuulee totuuden. Tämä pätee erityisesti moneen “hyvään ja pahaan” liittyvään perusasiaan. Kun joutuu selittämään lapselle maailman asioita alusta alkaen ja juurta jaksain, saattaa vanhemmalle itselleenkin prosessissa tulla oivalluksia, joita aiemmin ei ole hoksannut tai jotka on jo unohtanut aikuiseksi kasvettuaan.

Kuinka lapsen saaminen on muuttanut sinua ihmisenä?

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.