Negatiiviset tunteet voivat yllättää tuoreen vanhemman – tunteiden käsittelyyn on tärkeä saada apua

Kuva: Pixabay/fancycrave

Perheen perustaminen ja vauvan saaminen on monien unelma. Kun tuo unelma toteutuu ja vauva syntyy, voi siitä syntyä kuitenkin yllättävä tunnemyrsky, johon ei ole valmistautunut.

Vauvan odotukseen ja syntymään latautuu paljon positiivisia odotuksia. Ensi- ja turvakotien liiton mukaan on kuitenkin hyvin tavallista, että vanhemmuus herättää tunteita, joihin ei ole valmistunut. Nämä tunteet voivat myös yllättää voimakkuudellaan.

”Vanhempi ei aina koe rakkautta vastasyntynyttä kohtaan, olo voi olla ahdistunut, riittämätön ja lapsen syntymä voi tuntua virhevalinnalta tai oma vanhemmuus huonolta ja vääränlaiselta. Vanhemmalla voi tulla tunne, että hän kadottaa itsensä vauvan myötä”, erityisasiantuntija Tanja Henttonen Ensi- ja turvakotien liitosta kertoo tiedotteessa.

Sekä raskausaika että vauvan syntymä ovat suuria muutoksia, minkä takia ne voivat nostaa ahdistuneisuuden riskiä enemmän kuin muut elämänvaiheet. Synnytyksen jälkeisestä masennuksesta puhutaan jo paljon, mutta ahdistuneisuus on jäänyt vähemmälle huomiolle.

Ensi- ja turvakotien liiton mukaan ahdistuneisuus voi näyttäytyä pelokkuutena tai jännittyneisyytenä, vanhemmalla voi olla jatkuvia huolia vauvan voinnista tai voimakas ahdistus voi aiheuttaa fyysisiä oireita ja ohjata käyttäytymistä.

”Ensiaskel on kertoa edes jollekin läheiselle, miltä oikeasti tuntuu. Puhuminen helpottaa. Myös tieto siitä, että ei ole vaikeiden tunteiden kanssa yksin, voi lohduttaa. Jos huolet ovat jatkuvia ja kaikki ilo vauva-arjesta on kadonnut, on tärkeä saada apua”, Henttonen muistuttaa.

Vauvaperheiden ahdistus on lisääntynyt

Koronan aikana perheet ovat jääneet myös tavallista enemmän yksin, ja tämä on kasvattanut palveluvelkaa. Tämänhetkinen maailmantilanne voi herättää perheissä erityistä pelkoa ja huolta.

”Kyllä vauvaperheiden ahdistus on lisääntynyt meidän kokemuksemme mukaan. Vauvaperheiden chatissa yhteydenottojen määrä kasvoi koronan aikana”, Henttonen sanoo.

”Vanhemmat halusivat puhua omasta jaksamisestaan ja yksinäisyydestä ammattilaisen kanssa. Moni vanhempi koittaa sinnitellä vähäisen tuen turvin ja vaatii itseltään vanhempana paljon. Tiukat vaatimukset itseä ja vanhemmuutta kohtaan uuvuttavat”, hän jatkaa.

Ensi- ja turvakotien liiton mukaan vauvojen ja vauvaperheiden hyvinvoinnin eteen on paljon tehtävissä, mutta on tärkeä tunnistaa varhaisessa vaiheessa perheet, joissa vanhempi oirehtii. Apua pitää saada jo odotusaikana, sillä äidin raskauden aikainen, voimakas ja pitkäaikainen stressi on tutkimusten mukaan haitallista sikiölle. Pitkään jatkuneena se voi vaikuttaa myöhempään kehitykseen.

Liiton mukaan odotus- ja vauva-ajan lievät mielenterveysongelmat ovat yleensä hyvin hoidettavissa. Hoitamattomina ongelmat vaikeutuvat ja pitkittyvät ja lisäävät inhimillistä kärsimystä.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.