Tutkimus: Pikkulapsen tunneongelmien yhteys isän kokemaan stressiin

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivustolla on uutisoitu Lapsen uni ja terveys syntymäkohorttitutkimuksesta. Tutkimuksesta selvisi, että isän stressi raskausaikana ja pikkulapsivaiheessa on yhteydessä lapsen tunneongelmiin kahden vuoden iässä. 

Vanhempien kokema stressi raskauden aikana on aihe, josta on alettu viime aikoina puhumaan enemmän. Äidin odotusajan stressistä voit lukea lisää aiemmasta artikkelistamme. Monet asiat voivat aiheuttaa huolta ja stressin tunnetta elämässä. Ei ole siis mitenkään epätavallista, että ihminen kokee stressin tunteita silloin, kun perheeseen odotetaan vauvaa. Moni tähän elämäntilanteeseen liittyvä asia voi saada aikaan ylimääräisiä ja erilaisia jännittyneisyyden tunteita. Olennaista on se, että pitkittyykö stressi ja kasvaako se suuriin mittakaavoihin vai onko se pientä ja hallittavissa olevaa.

Tutkimus isän stressin yhteydestä lapsen tunneongelmiin

Tutkimusjulkaisusta selviää, että tutkimukseen osallistui yli 900 isää ja äitiä. Heiltä kartoitettiin stressin, masennuksen ja ahdistuksen kokemista raskauden ja pikkulapsivaiheen eri vaiheissa. Mahdollista stressiä ja sen vaikeusastetta kartoitettiin laajasti. Selville haluttiin saada myös se, että oliko lapsella 2-vuoden iässä tunne- tai käytösongelmia.

Tulokset

Tutkimuksen tulokset kertovat, että noin 7 prosenttia isistä oli stressaantuneita raskauden ja vauvan syntymän aikoina. Määrä nousi 10 prosenttiin siinä vaiheessa, kun lapsi oli 2-vuotias. Stressiä kokeneiden isien määrän lisääntyminen voi liittyä esimerkiksi arkeen liittyviin asioihin kuten lapsen uneen liittyviin ongelmiin ja työelämään paluuseen. Näihin liittyvistä asioista olisi tärkeää tehdä lisää tutkimuksia.

Johtopäätökset

Tutkimuksen tärkeä johtopäätös on: isän kokemalla stressillä on tärkeä yhteys lapsen mielenterveyteen etenkin silloin, kun sitä ilmenee lapsen ensimmäisinä elinkuukausina ja vuosina. Isän kokemalla masennuksella tai ahdistuksella ei ollut yhtä merkittävää yhteyttä. Äidin kokemilla tunteilla ei ollut yhteyttä edellä mainittuun. Tärkeää olisi se, että vauvan syntymäajan läheinen isän stressi opittaisiin tunnistamaan. Tämä mahdollistaisi riittävän aikaisen ja oikeanlaisen avun ja tuen antamisen sekä isälle että vauvalle. Lisäksi se olisi avainasemassa mahdollisten tulevaisuudessa ilmenevien ongelmien ennaltaehkäisyssä.

Mitä ajatuksia tämä tutkimus sinussa herättää?

Teksti: Liisa

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.