Isovanhempien oikeudet lapsenlapsiin – Yhteydenpito voi joskus olla mahdotonta!

Kuva: changelinks / Pixabay

Mikä etuoikeus onkaan lapselle, että hänen elämässään on mukana rakastavia isovanhempia. Toivottavasti asia on näin hyvin mahdollisimman monella. Toisinaan kuitenkin elämässä käy niin, että yhteyttä ei ole tai se katkeaa. Syynä tällaiseen tilanteeseen voi olla esimerkiksi riitaista ero. Millaiset oikeudet nykyajan Suomessa on isovanhemmilla lapsenlapsiin?

Kaikilla lapsilla ei ole elämässään isovanhempia, jotka kulkisivat heidän kanssaan elämän matkaa. Mahdollisia syitä on lukuisia. Isovanhemmat eivät välttämättä ole enää elossa tai he asuvat pitkän välimatkan päässä. Toki nykyaikana yhteydenpito on helppoa ja mahdollista, vaikka välimatkaa olisikin. Siitä huolimatta kaikki isovanhemmat ja lapset eivät pidä yhteyttä toisiinsa. He eivät välttämättä tiedä juuri mitään toistensa elämästä. He ovat tällöin kuin toisilleen tuntemattomia kulkijoita elämässä. Jos he joskus tulisivat toisiaan vastaan, eivät he välttämättä tunnistaisi toisiaan.

Millaiset oikeudet isovanhemmilla on lastenlapsiin?

MTV Uutisten kirjoituksessa on todettu isovanhempien oikeuksien lapsenlapsiin olevan todella pienet, jopa mitättömät. Tekstistä selviää, että lainsäädännöstä ei löydy isovanhemmille juurikaan apua. Nykyisen Lapsenhuoltolain mukaan isovanhemmalle voidaan nykyisin vahvistaa tapaamisoikeus lapseen, jos suhde lapsenlapseen on ollut yhtä tiivis kuin vanhemmuussuhde. Jos suhde ei ole ollut tällaiseen verrattava, loppuu isovanhemman oikeudet lyhyeen.

Ongelmalliseksi tilanteen voivat tehdä vanhempien riitaisat erotilanteet. Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen kertoo MTV Uutisten kirjoituksessa, että tällaisissa tilanteissa toinen vanhempi saattaa haluta aktiivisesti vieraannuttaa toiset isovanhemmat lapsesta. Asia on harmillinen, sillä Pekkarinen toteaa tutkimusten perusteella olevan selvää, että isovanhemmilla on valtava merkitys siihen, miten lapset menestyvät elämässä.

Ero lapsiperheessä ei ole enää harvinaisuus. Ero ei ole aina sopuisa vaan se voi olla todella hankala ja kärjistyä valtavan ongelmalliseksi. Tällöin ei välttämättä nähdä tai haluta ajatella enää lapsen etua. On surullista, että joskus lasten ja isovanhempien yhteydenpito estyy tällaisen asian vuoksi. Lapselle on valtavan suuri rikkaus, että hänellä on useita rakastavia aikuisia ympärillään. Isovanhemmat ovat ehdottomasti yksi tällainen ryhmä.

Mitä sinä ajattelet: Pitäisikö isovanhempien oikeudet lapsenlapseen olla isommat?

Teksti: Liisa

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.