Tutkimus: Näin paljon tarvitaan käyttörahaa kuukaudessa, jotta ihminen on onnellinen

Tutkimus: Näin paljon tarvitaan käyttörahaa kuukaudessa, jotta ihminen on onnellinen
Kuva: Szabo Viktor / Unsplash

Onnellisuus – mitä se on? Mitä tarvitaan onneen? Tutkijat ovat selvittäneet kautta aikojen rahan ja onnellisuuden suhdetta. Millainen määrä käyttörahaa kuukausittain tekee ihmisen onnelliseksi?

Kunpa aina voisi olla onnellinen. Jokainen uusi päivä olisi heti heräämisestä alkaen täynnä pulppuavaa onnen ja ilon tunnetta. Mikään asia ei olisi ikinä huonosti. Koskaan ei kiukku ja ärsytys saisi hermoja kiristymään. Jokainen suusta tuleva sana olisi lempeä ja tarkkaan harkittu. Sellainenhan onnellisen ihmisen täytyy olla: onnellinen joka hetki! Niin, että se näkyy ja hohkaa myös muille ihmisille.

Voiko köyhä olla onnellinen? Sellainen henkilö, jonka rahat eivät riitä mihinkään. Ei edes elämän välttämättömyyksiin. Voiko asunnoton olla onnellinen? Millaisista asioista loppupeleissä onnellisuus koostuu? Monesti kuulee sanottavan, että onni koostuu pienistä asioista. Niin se varmasti onkin, kunhan osaa nähdä elämän kauniina sen hetkisistä olosuhteista huolimatta. Se ei varmasti ole aina helppoa. Vaikka olisi köyhä ja rahaton, onneksi asioilla on mahdollisuus muuttua parempaan.

Tulojen vaikutus onnellisuuteen

Yle Uutisten kirjoituksessa on kerrottu Diakonia-ammattikorkeakoulun (DIAK) erityisasiantuntija Sakari Kainulaisen tekemästä tutkimuksesta, jossa on selvitetty miten tulot vaikuttavat mielialaan, onnellisuuteen ja kokemukseen siitä, mitä elämässä saavuttaa. Kainulaisen havaintojen mukaan ihmisten onnellisuuden ja tyytyväisyyden tunne elämään kasvaa keskituloihin saakka merkittävästi. Sen isommilla tuloilla, on vaikeampi lisätä onnellisuutta. “Onnellisuus syntyy aika pienistä arkisista asioista, eikä vaurauden nähdä tuovan lisää elämänlaatuun”, Kainulainen toteaa tekstissä.

Sakari Kainulainen kertoo Ylen kirjoituksessa rahasumman, joka on rajapyykki onnelliselle ja hyvälle elämälle. Tämä summa on noin tuhat euroa kuukaudessa. Jos sen verran on käyttörahaa kuukaudessa, on ihmisten onnellisuus suurimmillaan. Tämä rahasumma on se, joka jää asumiskulujen ja velkojen maksun jälkeen käyttöön. Tällä summalla maksetaan ruokakulut, harrastukset ja muut elämässä tarvittavat asiat.

Jos rahaa jää kuukaudessa verojen jälkeen käytettäväksi alle 1000 euroa, lisääntyy ihmisillä onnettomuus ja arjessa on mukana tällöin helposti negatiivisempi fiilis, selviää Yle Uutisten kirjoituksesta. Tämä asia ei ole mikään ihme, jos joutuu jatkuvasti pohtimaan, että miten rahat riittäisivät elämiseen, ei onnellisuus varmasti ole ylimmillään. Kovasti helpottaa elämää, jos ei tarvitse joka hetki miettiä mahdollisia keinoja lisätuloille ja käyttää jokaista vapaahetkeä rahan riittävyyteen ja sen hankkimiseen.

Mitä sinä ajattelet: Tekeekö raha onnelliseksi?

Teksti: Liisa

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *