Lasten pieni ikäero – Tällaisia haasteita siihen voi liittyä!

Lasten pieni ikäero – Tällaisia haasteita siihen voi liittyä!
Kuva: timkraaijvanger / Pixabay

Onko haastavampaa, kun lapset on saatu pienellä vai isommalla ikäerolla? Vai onko se helppoa ja vaivatonta, koska monesti kuulee sanottavan, että “kaksi menee siinä missä yksikin”?

Tähän ei varmaan ole olemassa yhtä oikeaa vastausta. Jokainen perhe on erilainen ja ainutlaatuinen. Toisessa perheessä toimii hyvin se, että vaippapeppuja vipeltää menemään samaan aikaan useampi. Toisessa perheessä edellä mainittu voisi olla rankkaa ja heillä voikin paremmin toimia se, että sisarusten ikäero on isompi. Tällöin isommista sisaruksista voi olla myös eri tavalla vanhemmille apua kiireisiin vauva- ja taaperovuosiin. Mutta tosiasiahan on lopulta se, että eipä sitä vanhemmat aina voi vaikuttaa täydellisesti siihen, että miten tiuhaan perheen lapset syntyvät.

Mahdollisia haasteita, kun lapset on pienellä ikäerolla

Bebes y mas -sivuston kirjoituksessa on pohdittu sitä, millaisia haasteita vanhempi voi kohdata, kun lapsilla on pieni ikäero. Osa tekstissä esitetyistä tilanteista liittyy siihen, millaisia kommentteja ulkopuoliset ihmiset voivat päästää suustaan.

1. Isompi sisarus kasvaa silmissä isoksi!

Varmasti jokainen vanhempi on kokenut sen, kuinka vauvan syntymän jälkeen vanhempi lapsi tuntuu kasvavan hetkessä tosi isoksi. Hän ei näytä enää yhtä pieneltä ennen kuin pikkusisarus syntyi.

2. Isompi sisarus on silti vielä vauva…

Vaikka vanhempi sisarus kasvoi hetkessä isoksi, on hän silti vielä tosi pieni. Voi olla, että kotona on vauvan syntymän jälkeen kaksi vaippojen käyttäjää. Ehkä on kaksi tuttia käyttävää. Ehkä on kaksi vauvaa, jotka molemmat haluavat päästä äidin rinnalle syömään.

3. Riittämättömyyden tunne

Jokainen useamman lapsen vanhempi voi varmasti samaistua tähän: riittämättömyyden tunne. On hetkiä, kun tuntuu että kädet ja syli eivät riitä. Pitäisi pystyä hoitamaan ja ruokkimaan useampaa lasta tismalleen samaan aikaan. Kummasta aloittaisi?

4. Samanlaisia lastentarvikkeita tarvitaan molemmille

Kun lapset ovat pienellä ikäerolla, voi joutua hankkimaan useampia samanlaisia tarvikkeita kuten rattaat, auton turvaistuimia, pinnasänkyjä, syöttötuoleja, sittereitä yms. Toki esimerkiksi rattaissa voi tulla kyseeseen tuplarattaat, mutta sekin voi olla iso hankinta. Tässä vaiheessa kannattaa kuitenkin muistaa se, että vaikka vauvavaiheessa monet asiat joutuisi ostamaan tuplana, tulee myöhemmässä vaiheessa monessa asiassa säästöä. Esimerkiksi ison osan vaatteista ja leluista voi hyödyntää varmasti useammalla lapsella.

Millaisia haasteita olet kohdannut, kun lapset ovat syntyneet pienellä ikäerolla?

Teksti: Liisa

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *