Miten saada lapsi syömään enemmän kasviksia, marjoja ja hedelmiä?

Miten saada lapsi syömään enemmän kasviksia, marjoja ja hedelmiä?
Kuva: JillWellington / Pixabay

Kuulostaako tutulta: lapsi kieltäytyy syömästä kaikkea terveellistä. Hän ei koske pitkällä tikullakaan mihinkään kasvikseen tai marjaan. Vaikka tarjolla olisi kulhollinen kauden ihanampia hedelmiä, ei lapsi halua edes maistaa.

Miten saada lapsi innostumaan terveellisestä ruoasta, on tuttu pulma monessa lapsiperheessä. Voi tuntua siltä, että kasvikset ja muut terveelliset herkut eivät uppoa lapselle millään keinolla. Mitkä asiat vaikuttavat lasten makumieltymyksiin ja kuinka voisi vaikuttaa siihen, että myös kasvikset, marjat ja hedelmät maistuisivat heille paremmin?

Ruokakasvatuksen vaikutus lasten mieltymyksiin

Kaisa Kähkönen on väitöskirjaan liittyvässä tutkimuksessa selvittänyt varhaisen ruokakasvatuksen vaikutusta lasten innolle syödä kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Tutkimuksessa on selvitetty, miten kotona ja varhaiskasvatuksessa saatu ruokakasvatus liittyy lapsen mieltymyksiin ja kulutukseen kasviksia, hedelmiä ja marjoja kohtaan.

Tutkimuksesta selvisi, että molempien vanhempien antama yhtenäinen ja innostava oppi ja malli on merkittävä asia. Isiltä saatu esimerkki tukee etenkin sitä, kuinka innokkaasti lapset tykkäävät voimakkaamman makuisista kasviksista ja hedelmistä sekä kypsennetyistä kasviksista. Äitien antama malli ja kulutustottumus oli yhteydessä liittyen kaikkiin kasvis-, marja- ja hedelmäryhmiin.

Joillakin lapsilla on taipumusta ruokaneofobiaan eli uusiin ruokiin liittyvää pelkoa. Tällä on olennaisesti vaikutusta makumieltymyksiin ja uusien ruokalajien maisteluun etenkin kypsennettyjen kasvisten kohdalla. Tällä asialla voi olla vaikutusta myös päiväkodin arjessa, koska ruokaneofobiset lapset voivat vaikuttaa käyttäytymisellään myös muiden lasten syömisiin. Tähän on kuitenkin mahdollista vaikuttaa ruokakasvatuksella.

Miten saada lapsi syömään vihanneksia?

Kähkösen väitöskirjatutkimuksesta nousee esiin muutama tärkeä asia. On olennaisen tärkeää, että kotona on monipuolisesti tarjolla kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Toisekseen tässäkin asiassa pätee erinomaisen hyvin se, että lapset oppivat mallista, joten vanhempien esimerkki on olennaisen tärkeää.

Bebes y mas -sivustolla on pohdittu sitä, miten saada lapsi syömään enemmän vihanneksia. Kirjoituksessa kerrotaan tutkimuksesta, josta on selvinnyt että loppupeleissä on melko helppoa saada tämä toive toteutumaan. Lapset yleensä maistelevat uutta vihannesta 8-10 kertaa ennen kuin alkavat pitämään sen mausta. On siis tärkeää, että maistelua jatketaan sinnikkäästi ja päämäärätietoisesti. Tarvittaessa avuksi voi ottaa pienen palkkiosysteemin, jonka ei kuitenkaan tule olla mitään syötävää. Vaikka asia on teoriassa yksinkertainen, kaikki lapset eivät kuitenkaan välttämättä opi pitämään kaikista vihanneksista. Silloin kannattaa vaihtaa maistattaminen toiseen vihannekseen.

Mikä on mielestäsi paras tapa saada lapsi syömään vihanneksia, hedelmiä ja marjoja?

Teksti: Liisa


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.