Syntymäpäiväjuhlat tulossa? Näin huomioit allergialapsen juhlia järjestäessä, neuvovat asiantuntijat

pink cupcakes on tray
Kuva: Robert Anderson

Erilaiset allergiat koskettavat lukuisia suomalaisia, ja esimerkiksi ruoka-allergiaa esiintyy 5-8 prosentilla suomalaisista lapsista. Allergia-, iho- ja astmaliiton mukaan käytännössä jokaisessa päiväkodin ryhmässä ja koulun luokassa voi olla ainakin yksi allerginen lapsi.

Allergiat vaikuttavat elämään monin tavoin ja aiheuttavat omia rajoituksiaan. Allergialapsen kohdalla vaikutukset voivat näkyä myös sosiaalisissa tilanteissa. Lapsi ei välttämättä tule kutsutuksi kavereidensa syntymäpäiville, jos juhlia järjestävä vanhempi kokee hankalaksi suunnitella ja toteuttaa ruokatarjoilun allergiselle.

Allergiaperheiden arjen tunteva Allergia-, iho- ja astmaliiton verkkoasiantuntija Anu Sauliala tietää, että jotkut vanhemmat kokevat lapsen ruoka-allergian hankalaksi ja jopa pelottavaksi.

”Joskus lapsen syntymäpäiville saatetaan jättää kutsumatta ruoka-allerginen lapsi, koska kutsujen ruokatarjoilun järjestelyistä tulee ylimääräistä päänvaivaa”, Sauliala kertoo tiedotteessa.

”Allergialapsen kutsumista ei tarvitse kuitenkaan pelätä, sillä ratkaisuja aina löytyy”, hän rohkaisee.

Vanhempien yhteistyöllä pääsee pitkälle

Liiton mukaan allergialapselle sopivien syntymäpäivien järjestämisessä avainasemassa on vanhempien yhteistyö. Jo kutsuja suunniteltaessa kannattaa tiedustella kutsuttavien lasten allergioista ja allergialasten vanhempien kanssa on hyvä keskustella kutsujen ruokatarjoilusta.

”Allergialapsen omat vanhemmat tietävät parhaiten, mitkä tuotteet lapselle sopivat ja mitkä eivät. Heiltä voi lisäksi saada hyviä vinkkejä sopivista resepteistä”, ruoka-allergiatoiminnan asiantuntija Ilona Mähönen Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistyksestä sanoo.

Allergialasten vanhempien kanssa kannattaa sopia, tuoko lapsi kutsuille omat eväät vai tarjoillaanko kaikille samaa ruokaa. Jos päädytään ratkaisuun, että allergialapsi tuo omat eväät, voi lapsen vanhempi pakata mukaan samankaltaista lapselle sopivaa ruokaa, mitä kutsuilla tarjotaan.

”Monesti lapsi ilahtuu, jos kutsuilla on edes yksi tai kaksi sama naposteltava, jota hän voi syödä muiden kanssa. Koko pöytää ei tarvitse kattaa samanlaiseksi”, Sauliala toteaa.

Pakkausmerkinnät voivat paljastaa yllätyksiä

Allergisille sopivia tuotteita ja reseptejä on nykyään onneksi paljon. Näin on mahdollista löytää kaikille sopivia hyvänmakuisia herkkuja. Mähösen mukaan erityisesti maitoa ja kananmunaa korvaavien tuotteiden valikoima on laaja.

”Esimerkiksi kasvipohjaisten kermavaahtoa korvaavien tuotteiden valikoimasta löytyy lähes jokaiselle jokin sopiva tuote. Lisäksi valmiit jauhoseokset helpottavat allergialeivontaa”, hän vinkkaa.

Allergia-, iho- ja astmaliiton mukaan tärkeintä on, että allergialapselle tarjottavien tuotteiden pakkausmerkinnät luetaan huolellisesti läpi ja tarkistetaan, etteivät ne sisällä allergiaa aiheuttavia ainesosia. Näin vältytään yllätyksiltä. Esimerkiksi nonparellit voivat sisältää kalaa tai vehnää, mitä ei välttämättä tule ajatelleeksi.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.