Tutkimus: Isyys muuttaa aivojen kokoa!

Kuva: Unsplash/Kelli McClintock

Ihmisen elämän aikana aivoissa tapahtuu monenlaisia muutoksia. Tämä tärkeä kehon osa ei suinkaan aina pysy samanlaisena. Tutkijat ovat selvittäneet, että myös isäksi tuleminen vaikuttaa aivojen rakenteeseen. Isyys muuttaa aivoja pienemmiksi – mutta ei hätää, sillä tällä muutoksella on omat syynsä.

Kunpa aivot pysyisivät aina nuorina ja nopeina, saattaa moni ajatella. Mikään asia elämässä ei saisi niitä käymään hitaammalla teholla. Ne olisivat aina virkeät ja valmiina toimimaan täydellä teholla – heti, kun niitä kohtaan lähtee toimintakäsky.

Mutta todellisuus on monesti toisenlainen, kuten jokainen varmasti tietää. Ihmisaivoissa voi tapahtua monenlaisia muutoksia läpi elämän ja viimeistään ikääntymisen myötä ihmisellä on havaittavissa hitaammat toiminnot. Wikipediasta selviää, että aivojen koko pienentyy 5-10 % 20-90 ikävuoden välillä. Hermosolujen määrä vähenee, joka vaikuttaa muun muassa viestien kulkemisen nopeuteen. Ajatus voi käydä hitaammin ja myös muistamiseen liittyviä ongelmia voi ilmaantua.

Se, että vanhemmaksi tuleminen muuttaa aivoja, ei kuulosta mitenkään uskomattomalta. Jokainen ensimmäistä kertaa äidiksi tai isäksi tullut ymmärtää varmasti jälkikäteen sen elämänmuutoksen, jonka pieni nyytti tuo mukanaan. Varsinkin ensimmäiset elinkuukaudet ovat usein kiireisiä ja täynnä tekemistä. Moni varmasti tietää, että ainakaan univajeen keskellä ei aivojen työskentely tunnu mutkattomalta.

Isäksi tulemisen vaikutukset aivoihin

Isäksi tuleminen voi muuttaa aivoja. Kansainvälinen tutkimus selvitti, millaisia neuroanatomisia muutoksia isyydellä voi olla aivoille. Tutkimuslaboratoriot sijaitsivat Espanjassa ja Yhdysvalloissa (Kaliforniassa). Tutkimukseen osallistuneilta isiltä kerättiin neurokuvantamistietoja ennen ensimmäisen lapsen syntymää ja sen jälkeen. Lisäksi kontrolliryhmänä oli lapsettomia miehiä. Tutkimukseen osallistuneiden isien määrä oli melko pieni: 20 espanjalaista ja 20 kalifornialaista isää sekä kontrolliryhmään kuuluneet 17 lapsetonta miestä.

Tutkimuksessa löytyi viitteitä siihen, että aivokuoren tilavuus pieneni aivojen tietyissä osissa tutkimuksessa mukana olleilla isillä. Tästä tuloksesta ei kuitenkaan miesten kannata huolestua, sillä nämä muutokset eivät tiettävästi ole huono asia. Sen sijaan nämä muutokset ovat hyviä ja tarpeellisia esimerkiksi vastasyntyneen vauvan tarpeiden tulkitsemisessa, kuten Psychology Today -sivuston tekstistä selviää.

Teksti: Liisa

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.