Haluaako jokainen perheenäiti viettää välillä tyttöjen iltoja – Entä jos ne eivät kiinnosta?

Haluaako jokainen perheenäiti viettää välillä tyttöjen iltoja – Entä jos ne eivät kiinnosta?
Kuva: Michael Discenza

Monesti ajatellaan, että perheenäiti on taakkansa alle nääntyvä raataja, jonka suurin haave on päästä välillä tuulettumaan baariin tyttöjen iltana. On kuitenkin paljon ihmisiä, jotka baari-illan sijasta viihtyvät mieluiten kotona. Täytyykö tällaisen vanhemman kokea jonkinlaista syyllisyyttä siitä, että ei tartu jokaiseen tilaisuuteen lähteä viettämään iltaa omien ystäviensä kanssa? Täytyykö tuntea itsensä oudoksi, jos “tyttöjen illat” eivät kiinnosta?

Toiset ihmiset ovat jo ennen lasten saantia luonteeltaan sellaisia, että viihtyvät paremmin kotona kuin baarissa. Perheen perustamisen jälkeen on luonnollista, että kodissa viihtyminen vain voimistuu entisestään. Toisinaan vanhempi on ennen lasten saantia viihtynyt paljon baareissa, mutta lasten tultua kuvioon ei enää ole mielenkiintoa lähteä viilettämään bilemaailmaan. Myös jos oma alkoholinkäyttö on lasten myötä vähentynyt, saattaa vanhemmasta tuntua epämukavalta olla ainoa seurueessa selvin päin oleva. Toisille vanhemmille tämä ei ole ongelma, moni sanoo jopa nauttivansa siitä, että on selvin päin vaikka muut joisivat. Viimeistään seuraavana aamuna valintansa edut huomaa konkreettisesti, kun jaksaa nousta virkeänä muiden illanviettäjien vielä nukkuessa kodeissaan humalaansa pois.

Joskus vanhemmasta saattaa tuntua, että muut katsovat häntä karsaasti, jos hän valitsee kotona olemisen, vaikka eteen tulisi tilaisuuksia lähteä ulos ystävien kanssa. Joskus saattaa käydä jopa niin, että jotkut ystävyyssuhteet loppuvat kokonaan ystävien intressien muututtua liian erilaisiksi. Jos ainoa paikka, missä ystävä haluaa tavata on baari ja vanhempi ei sinne jaksa lähteä, ei ole ihme, että ystävyys saattaa kohta olla entinen.

Kenties tällaisessa tilanteessa näin on jopa parempi. Viime kädessähän ystävyys on vapaaehtoinen “sopimus” siitä, että halutaan pitää yhteyttä ja viettää aikaa yhdessä, koska koetaan, että on yhteisiä mielenkiinnon kohteita. Jos tilanne muuttuu ja näitä mielenkiinnon kohteita ei enää ole, voi käydä niin, että ei ole enää mitään ystävyyttä ylläpitävää voimaa ja ystävyys hiipuu hiljalleen pois.

Jos vanhempi viihtyy paremmin kotona kuin tyttöjen illoissa, ei tästä kannata kantaa minkäänlaista häpeää. Päinvastoin, pidemmän päälle vanhemman elämä saattaa tuntua huomattavasti paremmalta kuin riennoissa yömyöhään viilettävien tuttujen. Parikymppisenä vielä jaksaa juhlia läpi yön ja nauttia alkoholia pikkutunneille, mutta mitä vanhemmaksi ihminen tulee, sitä kurjemmilta krapulat yleensä tuntuvat. Jos ja kun keho alkaa reagoida voimakkaammin alkoholiin ja varsinkin alkoholin poistumiseen elimistöstä eli krapulaan, moni alkaa tässä kohtaa muuttamaan elämäntapojaan siihen suuntaan, että krapulaa ei enää tulisi vastaan yhtä usein kuin aiemmin.

Toisille biletysvaihe jää päälle pidemmäksi aikaa, joillakin jopa vanhuuteen asti. Huonoa omaatuntoa ei kuitenkaan kenenkään kannata kokea siitä, ettei halua tai jaksa lähteä baariin.

Avatar photo

Anonyymi perhe

Anonyymi perhe koostuu monimuotoisten perheiden lisäksi myös ihanan kamalista isovanhemmista sekä niistä ainaisista mammakerhojen kaikkitietävistä äideistä - lapsettomia karvalasten vanhempia kuitenkaan unohtamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *