Kadehditko perheitä, joilla on käytössään enemmän rahaa kuin teillä?

Kadehditko perheitä, joilla on käytössään enemmän rahaa kuin teillä?
Kuva: Cheron James

Moni ei kehtaa myöntää kadehtivansa toisia. Kateuden tunne on kuitenkin yksi ihmisen perustunteista, jota jokainen kokee silloin tällöin. Silti kadehtimisen tunnustaminen on usein vaikeaa. Uskallatko myöntää kadehtivasi välillä muita, vai kuulutko siihen pieneen vähemmistöön, joka aidosti ei tunne kateudentunteita juuri koskaan?

Lapsi valittaa, kun koulussa “kaikilla” on hienompi puhelin ja kyselee jatkuvasti, miksei hän voi saada samanlaista. Ei ihme, jos vanhemman mielessä käväisee kateuden häivähdys sellaisia perheitä kohtaan, jotka pystyvät kustantamaan lapsilleen kalliita laitteita, kun itse joutuu venyttämään penniä selviytyäkseen inflaation, energiakriisin ja nousevien korkojen keskellä.

Kateuden ei tarvitse olla voimakas “kasvot vihreäksi muuttava” tunne, joka pimentää mielen ja pahimmassa tapauksessa saa ihmisen syyllistymään jopa rikoksiin yrittäessään hankkia itselleen asioita, joita kadehtii. Kateutta voi olla vaikkapa vain pieni tyytymättömyyden tunne siihen, että naapuriperheessä on käytössä tilava perheauto, johon kaikki mahtuvat harrastus- kauppa- ja mökkireissujen aikana, kun itse joutuu siirtymään perheineen paikasta toiseen julkisilla. Tai jos itse on eronnut, saattaa katsoa haikeana perheitä, joissa lapset viettävät aikaa molempien vanhempien kanssa. Tämäntyyppinen kateus on hyvin tavallista, eikä tällaisissa tuntemuksissa ole mitään hävettävää.

Kateellinen tuntee usein itsensä huonommaksi kuin muut

Kateellinen ihminen saattaa ohittaa menestyneiden ihmisten saavutukset olankohautuksella todeten, että syy menestykseen on ollut pelkkä tuuri. Sen sijaan, että tuntee itsensä huonommaksi kuin joku muu, on usein helpompaa rationalisoida asia itselleen esimerkiksi vetoamalla siihen, että toinen on saavuttanut menestyksensä onnen avulla tai käyttämällä moraalisesti arveluttavia keinoja. Jälkimmäisessä tapauksessa ihminen saattaa kokea mielihyvää ajatellessaan, että vaikka hän ei ole yhtä menestynyt, hän on kuitenkin moraalisesti toista korkeammalla.

On myös ihmisiä, jotka eivät koe kateuden tunteita yhtä voimakkaina kuin muut. Tällainen ihminen kykenee aidosti iloitsemaan toisen menestyksestä sen sijaan, että kokisi sen olevan itseltään pois.

Ihminen saattaa kokea huonoa omaatuntoa tajutessaan olevansa kateellinen. On tärkeää pitää mielessä, että jokainen meistä kokee joskus kateutta eikä se merkitse, että meissä olisi jotain vikaa. Seuraavan kerran kun tunnet kateuden häivähdyksen, voit antaa tunteen tulla ja mennä hyvällä omallatunnolla. Tunteen hälvennyttyä moni kokee kuitenkin elävänsä juuri sellaista elämää kuin haluaa, eikä vaihtaisi sitä pois silloinkaan, vaikka voisi hypätä kateuden kohteen saappaisiin.

Lähde: Family Wealth Report

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *