Miten tukea vauvan motorista kehitystä?

Miten tukea vauvan motorista kehitystä?
Kuva: Pixabay/amyelizabethquinn

Vauvan jokapäiväinen käsittely, kantaminen ja sylissä piteleminen edistävät motorista kehitystä. Erilaiset ja monipuoliset asennot ja liikkeet aktivoivat vauvan hermostoa ja lihaksistoa. Lisäksi kaikki tämä auttaa vauvaa hahmottamaan omaa kehoaan.

Tavallisissa arjen toiminnoissa, kuten vaipan vaihdossa ja pukemisessa on hyvä käyttää erilaisia asentoja ja liikkeitä. Sylissä pidettäessä vaihtelevat kantoasennot tukevat vauvan motoriikkaa. Vauvan kehittymisen kannalta on tärkeää varhainen vuorovaikutus, sekä erilaisten liiketuntemusten ja asentojen kokeminen. Vauvaa tulee käsitellä rauhallisin ja hellin ottein.

Tällä tavalla erilaiset asennot ja vauvan liikuttaminen kehittävät vauvan motoriikkaa:

  • Vartalon ja pään hallinta kehittyy
  • Vauva löytää keskilinjansa
  • Silmä-käsiyhteistyö vahvistuu
  • Vauva kokeilee erilaisia asentoja ja liikkeitä
  • Pään symmetrisen muotoutumisen tukeminen
  • Leikin ja vuorovaikutuksen tukeminen

Nostot ja laskut kylkien kautta

Vauvan liikuttaminen kylkien kautta: ota hyvä ote vauvan kainaloiden alta ja käännä vauva kyljelleen. Muista tuoda vauvan kädet yhteen ja eteen. Nosta vauva syliin ja laske kyljen kautta alustan päälle. Voit nostaa ja laskea vauvaa vuorotellen eri kylkien kautta.

Kylkimakuu motorisen kehityksen tukena

Vauvan ohjaaminen kylkimakuulle jalasta: varmista, että vauvan pää ja kädet tulevat mukaan keskelle. Vaihda asentoa toiselle kyljelle siten, että vauva ehtii reagoida siihen. Tätä asentoa voit hyödyntää esimerkiksi vauvaa pukiessa.

Erilaiset kantoasennot motorisen kehityksen tukena

Vauvaa on tärkeä kantaa monipuolisesti erilaisissa asennoissa: selinmakuulla, vatsallaan, kyljellään, aikuisen olan päällä tai vauvan selkä aikuisen vartaloa vasten.

Vastasyntynyt vauva tarvitsee kannettaessa tukea. Lapsen kehittyessä voit vähentää tukea pikku hiljaa. Symmetrisen kehittymisen kannalta on tärkeää, että häntä kannetaan eri tavoilla ja molemmin puolin. Vauva harjoittelee pään hallintaa vatsamakuulla ja olalla kannettaessa.

Lattia-aika ja leikkiasennot

Lattialla oleminen ja erilaiset leikit edistävät motorista kehitystä. Vauvan tulisi saada viettää aikaa lattialla monia kertoja päivässä. Harjoittelun aikana lapsen on oltava virkeä. Lattialla oloaikaa lisätään hänen kehittyessä.

Vauvan ollessa lattialla hänen kanssaan on helppo ja hauskaa leikkiä sekä olla vuorovaikutuksessa. Näin hän saa mahdollisuuden kokeilla uusia taitoja. Vatsamakuuasennossa häntä tulisi tukea kyynärnojaan. Pyyherulla on kätevä apuväline tähän. Sen sijaan, jos vauva on sylissä, niin sanotussa seurusteluasennossa, hänen on helppoa pitää pää keskilinjassa ja seurustella vanhemman kanssa.

Vauvan käsittely- vauvan motorisen kehityksen tukeminen-videossa kerrotaan vauvan motorisen kehityksen tukemisesta käytännönläheisesti.

Kuinka voisit tukea arjessa vauvan motorista kehittymistä? Kannatko vauvaa tarpeeksi monipuolisissa asennoissa?

Lähteet: Hyvä kysymys, Siun sote

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *