Shampanja, karjalanpiirakka ja feta: tiedätkö mikä yhdistää näitä herkkuja?

Shampanja, karjalanpiirakka ja feta: tiedätkö mikä yhdistää näitä herkkuja?
Kuva: Deleece Cook

Lautaselta löytyy fetasalaattia ja karjalanpiirakkaa ja lasissa kuplii samppanja. Mutta onko lautasellasi oikeasti karjalanpiirakka vai kenties sittenkin riisipiirakkaa? Onko lasissasi kupliva juoma shampanjaa vai ehkä kuitenkin jotain toista kuohuviiniä? Tästä artikkelista löytyvät nimet menevät monelta sekaisin.

Riisipiirakka vai karjalanpiirakka?

Karjalanpiirakalla ja riisipiirakalla on pieni, mutta selkeä ero. Karjalanpiirakan taikinasta yli puolet pitää olla ruista, jotta se täyttää aidon karjalanpiirakan määritelmän. Lisäksi aidot karjalanpiirakat pitää leipoa EU:n rekisteröimän valmistusmenetelmän mukaan.

Kuohari ja shamppanja? 

Kaikki shampanja on kuohuviiniä, mutta kaikki kuohuviini ei ole shampanjaa. Miten kuplajuomat erottaa toisistaan?

clear drinking glass with beer
Kuva: Alexander Naglestad. Kaikki samppanja on kuohuviiniä, mutta kaikki kuohuviini ei ole samppanjaa.

Shampanjaksi saa nimittää ainoastaan kuohuviinejä, jotka on tuotettu Ranskassa Champagnen viinialueella. Champagne eli shampanjan alue sijaitsee vajaat 200 kilometriä Pariisin itäpuolella. 

Feta vai salaattijuusto

Euroopan unionin myöntämän nimisuojan mukaisesti fetaksi saa kutsua ainoastaan Kreikassa lampaan- ja vuohenmaidosta valmistettua juustoa. Suomessa fetan kaltaisia juustoja kutsutaan usein salaattijuustoiksi ja ne on valmistettu lehmänmaidosta.

Kaviaari ja mäti

Kovin moni tuskin sanoo syövänsä kaviaaria blinien tai paahtoleipien päällä, mutta tiedätkö mikä ero kaviaarilla ja muulla mädillä on? Kaviaariksi kutsutaan ainoastaan sammen mätiä. Vaikka mätiä saadaan kaikista kaloista, sammen mätiä pidetään kaikista mädeistä arvostetuimpana. 

Suurin ero kaviaarin ja mädin välillä on rakenteessa. Siinä missä kaikkien muiden kalojen mäti täytyy purra rikki hampailla, kaviaari rikotaan kitalakea vasten kielellä. Mätiä voi ostaa löytää pakastealtaasta, mutta oikea kaviaari on aina tuoretta.

Mandariini, satsuma ja klementiini

Pikkusitruksista käytetään usein yleisnimitystä “mandariini”. Mandariinit eivät kuitenkaan ole yhtä suosittuja kuin muut pikkusitrukset, koska niissä on siemeniä. Kuinka erottaa klementiini ja satsuma?

sliced orange fruits on white ceramic plate
Kuva: Karolina Kołodziejczak. Mandariini, klementiini vai satsuma?

Klementiini on mandariinin ja pomeranssin risteytys. Satsuma on mandariinin ja klementiinin välimuoto, joka on alunperin kotoisin Japanista Kiushun saarelta. Satsumat tulevat nykyään Suomeen Espanjasta. Klementiinit ovat oransseja ja mehukkaita, ja niiden kuori irtoaa helposti. Satsumat taas ovat ohutkuorisia ja niiden kuoressa on usein vihreitä läikkiä.

Persimon, kaki ja sharon

Persimoni, kaki ja sharon ovat itse sama hedelmä, mutta nimi vaihtelee kasvumaan mukaan: persimoni kasvaa Espanjassa, kaki Kiinassa ja Japanissa ja sharon Israelissa.

red tomato on blue ceramic bowl
Kuva: Margaret Jaszowska. Mitä eroa on persimonilla, kakilla ja sharonilla?

Tuleeko mieleesi muita ruokia, jotka menevät helposti sekaisin puhekielessä?

Lähteet:

maaseuduntulevaisuus.fi/fetajuusto

kotiliesi.fi/riisipiirakka

viinimaa.fi/samppanja

kotiliesi.fi/persimon

ts.fi/pikkusitrukset

Teksti:Anna-Leena

Artikkeli julkaistu ensimmäisen kerran 17.12.2021.

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *