Oma puhelin yleistyy yhä nuoremmilla lapsilla – valtaosalla 5-6-vuotiaistakin on jo oma puhelin käytössään

DNA:n koululaistutkimus on paljastanut, että omat puhelimet ovat yleistyneet hurjasti kouluikää lähestyvien lasten keskuudessa. Vuosittain tehtävässä tutkimuksessa selvitetään, miten suomalaiset lapset ja nuoret käyttävät puhelinta sekä mitkä tekijät vaikuttavat sen hankintaan ja käyttöön.
Lähes yhdeksällä kymmenestä 5-6-vuotiaasta lapsesta (87 %) on käytössään oma puhelin. DNA:n mukaan tässä ikäryhmässä oma puhelin on yleistynyt hurjasti: vuoden 2021 koululaistutkimuksessa kuudella kymmenestä 5-6-vuotiaasta oli oma puhelin, kun vuonna 2015 alle kolmasosalla 6-vuotiaista oli käytössään puhelin.
“Sukupolvet, jotka nyt hankkivat puhelimia lapsilleen, ovat itse eläneet mobiilin parissa nuoresta alkaen. He ovat sujut laitteiden kanssa omassa arjessaan, joten heille on luontevaa hankkia pienillekin lapsille omia puhelimia”, arvelee DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko syitä oman puhelimen yleistymiselle entistä nuorempien keskuudessa.
- Lue myös Uusi tutkimus: Säännöllisesti D-vitamiinia käyttävillä on vähemmän melanoomia
- Lue myös 24-35-vuotiaat voivat huonommin töissä – naiset uupuneempia kuin miehet
- Lue myös Odottavan äidin elintavat heijastuvat 2-vuotiaan kehitykseen – “Havaintomme on ainutlaatuinen”
- Lue myös Varhaisen kuoleman riski on kohonnut psykiatrista osastohoitoa saaneilla nuorilla – syrjäytymisriski merkittävä
- Lue myös Tutkimus osoittaa: Tietynlainen asuinalue parantaa rintamaidon laatua
Koululaistutkimuksen mukaan käytännössä jokaisella 7-vuotiaalla lapsella on jo oma puhelin. Kun viime vuonna tutkimukseen vastanneista 7-vuotiaiden vanhemmista 81 prosenttia kertoi hankkineensa tai antaneensa lapsen omaan käyttöön puhelimen, oli tänä vuonna oman puhelimen omistavien ekaluokkalaisten määrä ensimmäistä kertaa tutkimuksessa 100 prosenttia.
8-vuotiailla ja sitä vanhemmilla lapsilla oman puhelimen omistamisen prosenttiosuus on lähennellyt sataa ensimmäisistä kyselyistä alkaen. Koululaistutkimusta on tehty vuosittain vuodesta 2014 lähtien.
Oman puhelimen koetaan parantavan turvallisuutta
DNA:n mukaan eri vuosina tehtyjä kyselyjä ei voi suoraan verrata toisiinsa. Niistä on kuitenkin selkeästi havaittavissa aaltoillen nouseva kasvukäyrä pienempien lasten omissa puhelimissa.
“Ensimmäisissä kyselyissä nuorimmat, joiden puhelimen käyttöä selvitimme, olivat 6-vuotiaita. Kun tulokset osoittivat puhelimien yleistyvän entistä nuoremmilla, niin laajensimme ikähaitaria pari vuotta sitten 5-vuotiaisiin”, Aavikko kertoo teleoperaattorin tiedotteessa.
Tutkimuksen mukaan ensimmäisiä puhelimia hankitaan tasaisesti ympäri vuoden. Aavikon mukaan ensimmäinen puhelin hankitaan usein vanhempien aloitteesta lapsen täyttäessä joko 6 tai 7 vuotta.
“Kyselyvastauksista selviää, että lapsen oman puhelimen koetaan parantavan turvallisuutta ja helpottavan yhteydenpitoa”, hän toteaa.
Yhdessä opettelua kaikessa rauhassa
Puhelimen käyttöä on tärkeä opetella yhdessä vanhemman kanssa. DNA:n mukaan näin rakennetaan luottamusta siihen, että myös puhelimen omatoiminen käyttö on järkevää.
“Puhelimen toimintoja on hyvä harjoitella vanhemman kanssa yhdessä ajan kanssa”, Aavikko sanoo ja jatkaa:
“Samalla on hyvä sopia puhelimen käyttöön liittyvistä pelisäännöistä: esimerkiksi milloin ja mihin puhelinta käytetään sekä millaisia sovelluksia siihen ladataan.”
DNA:n ja Nepan yhteistyössä tuottama koululaistutkimus toteutettiin online-paneelissa 10.-18. helmikuuta 2022. Tutkimukseen vastasi tuhat 5-16-vuotiaiden lasten vanhempaa.
Teksti: Miia