Vanhempi kasvaa kasvatustehtävässään -Koskaan ei kuitenkaan tule vanhempana valmiiksi

Vanhempi kasvaa kasvatustehtävässään -Koskaan ei kuitenkaan tule vanhempana valmiiksi
Kuva: Pixabay/ddimitrova

Yleensä ajatellaan, että vanhempi kasvattaa lastaan, mutta todellisuudessa kasvatus on kaksisuuntainen tapahtuma. Siinä vanhempi kasvattaa lastaan ja toisin päin. Vanhemmuus muuttaa muotoaan sitä mukaan, kun lapsi kasvaa ja kehittyy. Vanhemmuus on elinikäistä oppimista, eikä siinä tule koskaan valmiiksi.

“Lapset kasvattavat meitä koko ajan vanhempina. Lapsen eri ikävaiheisiin liittyvät muutokset vaativat aina erilaista vanhemmuutta. Kukaan ei voi olla valmis vanhempana. Se on jatkuvaa soveltamista, miten vanhempana pärjätään. Silloin kaikki vinkit, tietolähteet ja vertaistuki ovat tärkeitä,” Raisa Cacciatore sanoo.

Vanhemmaksi kasvuun liittyy erilaisia ristiriitaisia tunteita. On suostuttava jatkuvaan muutokseen. Isoimmat myllerrykset tapahtuvat esikoisen syntyessä. Toisen lapsen syntyessä osaa jo odottaa tiettyjä asioita, eivätkä tunteet heittele enää niin pahasti. Silti jokainen lapsi muuttaa aina tilannetta ja antaa uusia ajatuksia pohdittavaksi. Esikoisen kohdalla syntyy vanhemmuuden identiteetti ja seuraavien lasten kanssa nousee esiin käsiteltäväksi muun muassa riittämättömyyden tunteet, kerrotaan Terveyskirjaston sivulla.

Vauvan mukana ei tule ohjekirjaa. Vanhemmuutta opitaan lähinnä kokemuksen kautta, mutta taitoja saadaan myös omilta vanhemmilta sekä tarkailemalla muita aikuisia. Lisäksi tietoa vanhemmuudesta saadaan kirjoista, ansiantuntijoilta ja medialta. Paras oppi saadaan kuitenkin lapsilta varsinaisessa kasvatustyössä, kerrotaan Dr Christina Hibbert-sivustolla. Tärkeintä on kuitenkin, että on valmis kasvamaan, oppimaan ja kyseenalaistamaan toimintaansa koko ajan.

Miten vanhempana kehitytään kasvattaessa omia lapsia?

Lasten saaminen pakottaa muuttumaan ja tekee meistä yleensä parempia ihmisiä. Meistä kasvaa välittävämpiä ja empaattisempia. Vauvan myötä koetaan niin intensiivistä rakkautta ettei tiedetty sellaista edes olevan olemassa.

Vanhempina ollaan tietoisempia maailmantilasta, kuten ilmastonmuutoksesta, koska ollaan tuotu pieni ihminen tähän maailmaan ja tehtävä on suojella häntä. Itsestä löydetään puutteita ja halutaan korjata ne. Lapsen myötä halutaan elää terveellisemmin ja pitää itsestä parempaa huolta.

Vanhemmilla on 18 vuotta aikaa auttaa lasta kasvamaan itsenäiseksi, menestyväksi ja välittäväksi aikuiseksi. Vanhempien tehtävä on kertoa lapselle, kuinka ihana hän on ja osoittaa se osallistumalla hänen elämässään oleviin asioihin, kuten harrastuksiin.

Oletko ymmärtänyt, että myös lapsesi kasvattaa sinua etkä pelkästään sinä lasta? Millaista kasvua olet huomannut itsessäsi vanhempana?

Lähteet: Dr Christina Hibbert, Itähäme, Lifehack, Terveyskirjasto

Teksi: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *